Annonce
Sydfyn

En øvebane for eleverne: Ny butik skal uddanne unge med særlige behov

CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole har fra 1. maj fået nye linjer. En af dem er en virksomhed/butiks linje, hvor eleverne blandt andet lærer om skønhed og hudpleje, som pigerne på billedet her. De skal også besøge lokale virksomheder, der laver lækkerier, som formentlig kan blive solgt i den butik, skolen håber at kunne åbne i efteråret. Foto: Linea Andersen
Den Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddanelse i Svendborg har fra 1. maj fået nye linjer på uddannelsen. Som led i det får skolen snart en fysisk butik, som skal være en intern øvebane for eleverne.

Svendborg: Brugte cykler, hjemmelavede indkøbstasker, skønhedsartikler og brugskunst. Det er nogle af de ting, som folk kan anskaffe sig i en ny butik, som skolen CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole forventer at åbne i efteråret.

Butikken kommer til at høre under STU-afdelingen - den tilrettelagte ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Her skal skolens elever stå i butikspraktik. Det fortæller centerleder Søren Bay Koch.

- Vi har elever, som ikke er parate til at passe en almindelig praktik, og tanken med en fysisk butik for os, er, at de her kan lære det og lære at blive service-minded. Det bliver en slags intern øvebane, siger Søren Bay Koch, der har været leder på CSV Sydfyn siden januar 2018.

Tanken er, at butikken skal deles op i to, så der i den ene side er butik og i den anden er undervisningslokale. Eleverne på skolen reparerer blandt andet brugte cykler, som de nu vil kunne sælge i butikken. Også aftaler med lokale producenter arbejder skolen på at få i hus, så sortimentet bliver varieret.

Annonce

Det skal være givende for de unge at komme i skole. Vi skal ramme deres motivation og være med til at give dem den tilfredsstillelse, det er, for eksempel at sælge ting man har lavet i en butik.

Søren Bay Koch, centerleder

Nye linjer

Den fysiske butik kommer også som led i en større ændring på STU-uddannelsen. Hvor linjerne før var opdelt mere efter de unges diagnoser, er uddannelses-linjerne fra 1. maj blevet lavet om til at handle mere om, hvad de unge har interesse for. Linjerne hed tidligere jobophold, kickstart og godt på vej.

Nu hedder de virksomhed og butik, e-sport og teknologi, værksted og grønt.

- Det er gammel tænkning, at man ikke kan sætte folk med forskellige diagnoser sammen. På de her nye linjer sætter vi folk sammen, fordi de har en interesse for det samme frem for, at det er fordi, de har samme diagnose, og det er et bevidst valg, siger Søren Bay Koch.

De nye linjer har været undervejs siden oktober 2018, hvor en arbejdsgruppe og en følgegruppe har snakket med de unge og fundet inspiration fra andre kommuner.

- Det har været vigtigt for os, at linjerne ikke er, hvad vi synes, er vigtigt, men hvad de unge synes, er relevant for dem, siger centerlederen og fortsætter.

- Det skal være givende for de unge at komme i skole. Vi skal ramme deres motivation og være med til at give dem den tilfredsstillelse, det er, for eksempel at sælge ting man har lavet i en butik.

Butik med bagtanke

Ændringerne kommer ifølge Søren Bay Koch i håbet om at blive bedre til at løse kerneopgaven og fordi, der p.t. er stor fokus på job-beskæftigelse-uddannelse. Nemlig at flere unge med særlige behov kommer i beskæftigelse og får et liv, der giver mening.

- Der er en historik for, at de her unge ofte slutter uddannelsen og kommer på overførselsindkomst. Det vil vi gerne undgå.

Og når skolen så gerne ser, at en fysisk butik bliver til virkelighed, er det da også med en bagtanke.

- Der er særligt mange jobs inden for butiksbranchen. Føtex, Fakta og sådan nogle steder. Og det er der, jobbene er i fremtiden, så derfor giver det også mening at uddanne vores unge i den retning, siger Søren Bay Koch.

Lokationen for butikken er endnu ikke fundet, men drømmescenariet er et lokale i midtbyen. Butikken vil komme til at fungere som en butik, hvor de unge øver at være i praktik. Etableringen af butikken finansieres af CSV, og man regner med 280.000 årligt, som man forventer kommer til at gå til leje.

Søren Bay Koch blev ansat som centerleder på CSV Sydfyn og Svendborg Heldagsskole fra januar 2018. Han har en stor kærlighed for de unge, der går på skolen, og har interesse i at hjælpe dem godt på vej ud i livet efter uddannelse. Foto: Linea Andersen
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce