Odense: - Vi skal spille basket i dag, siger Emma Gammelgaard Kristensen med et stort smil til en ung mand.
- Det kan jeg ikke finde ud af, svarer han med et halvopgivende udtryk.
- Det er okay, det kan vi heller ikke, griner Emma.
Vi er til torsdagstræning med foreningen Idræt for Sindet, hvor psykisk sårbare med vidt forskellige baggrunde og forudsætninger mødes for at dyrke motion sammen.
I spidsen for træningen er Emma og hendes medinstruktør Julie Nygaard Reuter, som står for træning hver eneste torsdag og derudover bruger tid på forberedelse, bestyrelsesmøder, trænermøder og ture ud af huset med de i alt 38 medlemmer i foreningen, der er det eneste frivillige idrætstilbud for psykisk sårbare i Odense.
Og den indsats fortjener anerkendelse. Det mener i hvert fald Natasha Jakobsen, som er et af medlemmerne i foreningen, og som har indstillet de to trænere til at modtage et skulderklap fra Fyens Stiftstidende i form af seks jubilæumsøl.
- De knokler bare og får sat en masse gode ting op. Jeg ved, at de bruger meget tid, for det er rigtig svært at skaffe trænere, og de to klarer den her gruppe af mennesker flere gange om ugen og får det hele til at hænge sammen, forklarer hun.
Rart at blive anerkendt
De to instruktører blev en del af Idræt for Sindet for cirka to år siden, da foreningen netop var blevet startet. Både fordi det var en spændende udfordring og fordi de gerne ville arbejde med foreningens særlige målgruppe.
Natasha Jakobsen, medlem af Idræt for sindetDe knokler bare og får sat en masse gode ting op. Jeg ved, at de bruger meget tid, for det er rigtig svært at skaffe trænere, og de to klarer den her gruppe af mennesker flere gange om ugen og får det hele til at hænge sammen.
- Jeg ville gerne have noget erfaring på mit CV, og så har jeg altid godt kunnet lide at arbejde med udsatte mennesker, fortæller Emma Gammelgaard Kristensen.
- Jeg brænder bare for idrætten og for at lære fra mig og give noget glæde. Og det giver bare os begge rigtig meget at give motionsglæden videre, tilføjer Julie Nygaard Reuter.
Begge er de stolte over ros og skulderklap.
- Det er jo rart at blive anerkendt for at gøre en forskel for folk, siger Emma.
- Men vi er her jo, fordi vi kan lide det, ikke for at blive indstillet til noget, tilføjer Julie.
Ligesindede og ligeværdige
I det hele taget er de to hovedpersoner ikke meget for at tale om den store indsats, de gør for foreningen og dens medlemmer. De vil til gengæld rigtig gerne fortælle om, hvad det er, der gør Idræt for Sindet til noget særligt.
- Det er et sted, hvor der skal være plads til alle. Så vi har ekstra meget fokus på fællesskabet. De kan snakke med hinanden om de udfordringer, de har, og der er plads til, at folk også kan have en dårlig dag, forklarer Emma, mens Julie tilføjer:
- De kan skabe et netværk sammen og være med ligesindede og ligeværdige. De kan komme som de er, selvom de har en dårlig dag. Det, tror jeg, betyder meget for dem.
Er man med på sidelinjen til en træning, er der da heller ikke nogen tvivl om, at stemningen og sammenholdet er i top, når de to instruktører står for træningen. Og det gælder også, når de fysiske aktiviteter er overstået, forklarer Emma Gammelgaard Kristensen og Julie Nygaard Reuter.
- Vi har tit medlemmer, der kommer før og efter træningen og snakker med os. Det viser også, at de er glade for os. Det skal også først og fremmest være sjovt at være her, understreger de.