Annonce
Assens

Emma giver ikke op: Danser og dyrker gymnastik trods parkinson

Arrangementet var arrangeret af Parkinson Assensklubben, Parkinson Yngre Fyn og "kom og dans" Odense. Foto: Nanna Bundgaard Bruun

73-årige Emma Jensen fra Voldtofte var med, da parkinsonforeninger inviterede til danseeftermiddag i Ebberup-hallen. Hun nægter at lade sig slå ud af sygdommen og både går, danser og dyrker gymnastik flere gange om ugen.

Ebberup: Omkring 25 personer danser rundt, mens countrymusik strømmer ud af højtalerne søndag eftermiddag i Ebberup Hallerne. Nogle bevæger sig let og frit, mens andre er en anelse mere stive og langsomme i deres bevægelser.

73-årige Emma Jensen fra Voldtofte er en del af sidstnævnte gruppe, men for hende og de mange af de andre gælder det ikke om at se smart ud på dansegulvet. Det vigtigste er, at de får sig rørt. Dansen kan nemlig være med til at holde parkinson nede. En sygdom Emma Jensen har på syvende år og nægter at lade sig slå ud af.

- Mange med parkinson isolerer sig, men det er vigtigt at komme ud blandt andre. Jeg tænker ikke på, at jeg har parkinson til dagligt. Det er kun, når jeg har ondt, siger hun.

Emma Jensen er ikke i tvivl om, at hendes høje aktivitetsniveau er med til at hindre hendes sygdom i at blive forværret. Siden hun fik diagnosen for syv år siden, er hun ikke blevet optrappet i medicin, og hun føler sig lige så mobil som dengang.

Den 73-årige pensionist går 24 kilometer om ugen, dyrker gymnastik to gange om ugen, spiller krolf og har en kortklub med sin mand og et andet ægtepar. Derudover sidder hun i bestyrelsen for Hjemmets Venner, som er en støtteforening til De Gamles Hjem i Glamsbjerg, og nu ville hun også lige prøve gymnastik.

- Min mand siger, at jeg ikke kan sidde stille. Jeg har altid været vild med at danse, så jeg ville se, hvad det her er for noget, siger Emma Jensen med et grin.

Parkinson

Parkinsons sygdom er en af de almindeligste neurologiske sygdomme, og 7300 mennesker i Danmark har Parkinson.Gennemsnitsalderen ved diagnosestillelse er 61 år, men sygdommen optræder dog også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20'erne.

Parkinsons sygdom har symptomer som rysten, muskelstivhed og langsomme, træge bevægelser.

Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Parkinsonramte mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin. Dopamin er derved nødvendig for at få kroppen til at bevæge sig som ønsket.

Sygdommen kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, men ved et optimalt behandlingsforløb kan langt de fleste forvente en høj grad af symptomdæmpning og et livsforløb, som ikke bliver kortere på grund af sygdommen.

Det er første gang Emma Jensen (t.v.) deltager i et dansearrangement. Foto: Nanna Bundgaard Bruun

En travl kvinde

Hun løfter knæene og snurrer rundt med de skiftende partnere, hun får til arrangementet. Ikke alle trinene går lige godt, og hun kan mærke, hun er blevet mere stiv i kroppen af sygdommen. Alligevel er hun i godt humør.

- Jeg har arbejdet på et plejehjem, og så længe jeg selv kan stå op, gå i seng og gå på toilet, skal jeg ikke klage. Derfor gør jeg også meget for at holde mig i gang. Jeg nyder det også, især gåturene om morgenen. Det er også sjovt at danse. Jeg får grint og rørt mig, siger hun.

Efter en times danselektion får de dansende, som både er kvinder og mænd med parkinson og deres pårørende, fri. Der er kage og kaffe på bordet, men den travle dansedebutant har ikke tid til at blive længe denne gang.

- Jeg skal nå hjem og se landskamp med min mand. Vi er meget sportsinteresserede, siger hun.

Emma Jensen (t.h.) er en af flere parkinsonramte, der dukkede op til dansearrangement søndag.
Deltagere fra blandt andet Odense og Fredericia fandt vej til Ebberup Hallerne. Emma Jensen (t.h.) har dog ikke langt til hallen. Hun bor i Voldtofte med sin mand. Foto: Nanna Bundgaard Bruun
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce