Annonce
Bøger

Emil har tegnet for Marvel og NY Times: - Tegneserier har været min indgang til litteraturen

"Dr. Murder" er Emil Friis Ernst første soloudgivelse. Den handler om superskurken Dr. Murder, der mister sin ærkefjende og bliver forladt af sine håndlangere på samme dag. Til sidst mister han sin forstand. Tegneserie: Emil Friis Ernst
Emil Friis Ernst har tegnet for Marvel og The New York Times, og i november udgav han tegneserierne "Reservat" og "Dr. Murder and the Island of Death".
Annonce

- Jeg kan ikke huske den første tegneserie, jeg læste. Men jeg kan huske den tegneserie, som fik mig til at tænke, at jeg skulle lave tegneserier, siger Emil Friis Ernst, der er opvokset i Blommenslyst i Odense.

- Jeg var fem år og læste min første Dragonball-bog, og jeg tænkte: 'Hold kæft, det er fedt'.

Nu er han 25 år gammel, bor ikke længere på Fyn, men i Viborg, og lever af at tegne tegneserier og undervise i at tegne. Sidste måned udkom ikke blot én, men to tegneserier i hans navn. ”Reservat”, som han har lavet i fællesskab med forfatteren Dennis Gade Kofoed og den engelske antisuperhelte-historie ”Dr. Murder and the Island of Death”, der er hans første soloudgivelse.

Siden fem-årige Emil sad med en Dragonball-bog i hånden, har han holdt fast i sin kærlighed til tegneserier gennem årene. Da han var yngre, var han ikke vild med at læse bøger, men han elskede at læse tegneserier.

- Tegneserier har været min indgang til litteraturen. Hvis det ikke var for tegneserier, havde jeg aldrig læst litteratur, siger han.

Men hvad er det tegneserier kan, som en almindelig tekstbåren bog ikke kan?

- Som mennesker har vi en evne til at danne billeder i vores egne hoveder, når vi læser tekst. Eller danne historier, når vi ser billeder.

- Tegneserie er det medie, der er bedst til at afspejle virkeligheden, som vi oplever den. Fordi man har ét spor i hovedet, som er i teksten, og ét spor, der er sanseligt i form af billeder, siger Emil.

Emil Friis Ernst

Emil Friis Ernst er opvokset i Blommenslyst i Odense.

Han blev født 28. juli 1994.

Uddannet fra The Animationworkshop i Viborg i 2017. Han gik på linjen Grafisk fortælling, der dækker over tegneserier, manuskriptforfatning og storyboarding.

Udgiver i januar to tegneseriebøger. "Dr. Murder" og "Reservat". "Reservat er lavet i samarbejde med Dennis Gade Kofoed og er den første tegneserie, han udgiver på dansk.

Det har taget et år at tegne "Reservat".

Ved siden af sit illustrationsarbejde underviser han på tegneskolen The Drawing Academy i Viborg.

Han har undervist i USA på to tegneseriefestivaler og har været på tour med tegnekurser.

På tour med kurser. Undervist i USA på to tegneseriefestivaler.

Annonce

Kunst i blodet

Emil Friis Ernst er vokset op i en familie, hvor kunst fyldte meget. Hans far er kunstner, så lysten til at lave kunst kommer ikke fra fremmede.

- Min far er kunstner, men tegner ikke tegneserier, så jeg er mest selvlært, siger Emil.

Allerede før han begyndte at læse tegneserier, var han god til at tegne, og gennem opvæksten i Blommenslyst og tiden i gymnasiet blev han ved med at dygtiggøre sig.

Da han i 2013 var ved at være færdig med gymnasiet, hørte han, at der ville blive oprettet en linje på The Animation Workshop i Viborg, der passede godt til ham. Han søgte linjen ”Grafisk fortælling”, som er en visuel historiefortællingsuddannelse, der dækker over tegneserier, manuskripftforfatning, storyboarding og meget mere. Uddannelsen tager fire år, og den udbydes kun hvert andet år. På uddannelsen fik han den faglige ballast, han havde skulle bruge for at kunne leve af at være tegneserieskaber. Men at man kunne leve af at være kunstner, vidste han allerede.

- Jeg mødte mange på uddannelsen, hvor deres forældre ikke har været enige i, om man kunne leve af at lave tegneserier, eller om de skulle gå på den skole. Men fordi min far er kunstner, vidste jeg, at det kunne lade sig gøre, for det havde jeg jo set, siger Emil.

Annonce

Tegnede Iron Man

At Emil Friis Ernst havde talent for at tegne, blev for alvor bevist i 2015, da han vandt en konkurrence, der gav ham mulighed for at tegne for tegneseriegiganten Marvel.

På daværende tidspunkt var han stadig studerende, og han deltog i en konkurrence, hvor man som studerende eller aspirerende tegneserieskaber skulle sende sit portefølje ind til Marvel, og så havde man muligheden for at tegne en tegneserie og deltage i San Diego Comic Con, der er en kæmpe messe for tegneseriefans. Emil Friis Ernst vandt konkurrencen, og en kæmpe drøm gik i opfyldelse. Men drømmen falmede hurtigt.

- Jeg var så lykkelig, da jeg fik at vide, at jeg havde vundet. Men da jeg kom til USA for at skulle tegne tegneserien, fandt jeg ud af, at det kun var en to-siders Origin-story (oprindelseshistorie, red.) til Iron Man, vi skulle lave. Jeg havde troet, jeg skulle tegne et helt 21-siders tegneseriehæfte, siger Emil.

- Jeg blev inviteret til Comic Con, men de ville have en masse product placement (skjult reklame, red.) og det gad jeg ikke. Så jeg endte med at tegne det færdigt, sagde tak for samarbejdet og så tog jeg hjem.

- Jeg er sgu nok havnet på en eller anden Marvel-blacklist. Men det var fedt at få lov at arbejde for Marvel - det er godt for CV’et, griner han.

Det bekymrer dog ikke den unge tegner, der har masser af se til med sine to nye udgivelser, sit arbejde som tegne-underviser og sit andet illustrationsarbejde.

Blandt andet tegner han journalistiske tegneserier for et medie, der hedder The Nib, som laver journalistik i tegneserieform. Igennem mediet er han blevet udgivet på The New York Times.

- Jeg har haft et par tegninger om masseødelæggelsesvåben, som blev delt og den ene blev feauturet på The New York Times: What we are reading-sektion, siger Emil Friis Ernst.

Emil Friis Ernst er opvokset i Odenseforstaden Blommenslyst. I dag lever han af at tegne tegneserier. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce