Annonce
Trekantområdet

Embedsmænd: Klapning af fjordbund er eneste vej frem for Marina City

Det er fjordbunden i vandet her nær ved Marina Syd, der skal graves op og fjernes, før arealet kan fyldes op og blive landfast. Og der er ingen realistiske alternativer til klapning, siger projektchef Torben Gade. Arkivfoto: Lene Esthave.
Der er ingen vej udenom klapning, vurderer Kolding Kommunes embedsmænd. Til gengæld vil kommunen forpligte sig til, at det kun kommer til at ske i vintermånederne, hvor fisk og marsvin skånes bedst.

Kolding: Der er kun én realistisk vej frem, og det er klapning ved Trelde Næs.

Sådan lyder meldingen fra Kolding Kommunes projektchef for Marina City, Torben Gade, efter at kommunen igennem efteråret har undersøgt, om der findes andre udveje end klapning af de 360.000 kubikmeter fjordbundsmateriale, der skal graves væk ved Marina Syd, før Marina City kan bygges op ovenpå.

- Vi har undersøgt 15 forskellige muligheder, og det er ikke lykkedes os at finde et realistisk alternativ hverken teknisk, miljømæssigt eller økonomisk. Så klapning er altså nødvendig, siger Torben Gade om den løsning, som har medført omfattende bekymring og kritik fra naturorganisationer, sportsfiskere og politikere fra både Kolding, nabokommunerne og Folketinget.

Annonce

Kun om vinteren

Til gengæld vil Kolding Kommune forpligte sig til, at klapningen kun vil ske i vintermånederne 2021-2022 og ikke året rundt, oplyser han.


For naboerne til Marina City har det også den fordel, at der ikke graves i sommermånederne, hvor de oftere sidder på terrassen og er ude at bade.

Torben Gade, projektchef, Marina City


- Det gør vi på baggrund af et forslag fra sportsfiskerne, der påpegede, at klapningen vil være en udfordring i forhold til ørredernes vandring ind og ud gennem fjorden, Kolding Å og Dalby Møllebæk. De trækker op og ned om foråret og efteråret, men om vinteren er der et vindue, forklarer Torben Gade, der også nævner andre fordele ved, at klapningen kun kommer til at ske i december, januar, februar og måske lidt af marts: Risikoen for iltsvind i fjorden og bæltet minimeres, marsvinene i Lillebælt generes ikke, mens de føder og har små unger, fiskeriet i Lillebælt generes mindre, og der tages hensyn til sildens gydning i foråret.

- Og for naboerne til Marina City har det også den fordel, at der ikke graves i sommermånederne, hvor de oftere sidder på terrassen og er ude at bade, siger Torben Gade.

By- og udviklingsdirektør Merete Dissing siger, at kommunen har "vendt hver en sten" for at finde alternativer til klapning.

- Men det er desværre ikke lykkedes, konstaterer hun og oplyser, at Kolding Kommune er undervejs med en rapport, som beskriver alle de undersøgte muligheder.

Det er Miljøstyrelsen, der skal give Kolding Kommune den tilladelse, der skal til, for at det opgravede bundsediment må klappes ved Trelde Næs.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Erhverv

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Annonce