Annonce
Sport

EM-parløb skriver et nyt kapitel i dansk trekantdrama

Andy Buchanan/Ritzau Scanpix
Danmark er blandt favoritterne i kvindernes parløb ved OL næste sommer. Tre ryttere kæmper om to pladser.

De rejser sammen, spiser sammen og deler hotelværelse i op imod 100 dage om året. Og så er de også hinandens største konkurrenter.

Cykelrytterne Julie Leth, Amalie Dideriksen og Trine Schmidt kæmper om de to pladser på det danske OL-hold i parløb i Tokyo næste sommer.

De ved, at der er gode chancer for en medalje. Men de ved også, at én af dem ikke får nogen.

- Banelandsholdet er en lille familie. Der er virkelig mange rejsedage sammen. Vi vil alle gerne blive bedre og lære nyt. Derfor hjælper vi hinanden med at højne hinandens niveau.

- Men tanken om at man kan blive den, der ikke kører, er rigtig hård. Det har jeg ikke rigtig lyst til at tænke på, siger Julie Leth.

At holdet fungerer som en slags familie, er ikke bare en floskel.

Landsholdet består kun af de tre ryttere. Derfor er de nærmest sammen konstant i vintermånederne. Kalenderen er spækket med World Cup, EM, VM og træningslejre.

- I årets første tre måneder havde jeg vel flere nætter på værelse med Trine, end jeg havde med min kæreste.

- Vi bruger rigtig meget tid sammen. Jeg skal ikke kunne sige, hvordan det udvikler sig, når vi kommer tættere på OL, siger Julie Leth.

Sammen med Amalie Dideriksen udgør hun det danske par ved EM, hvor duoen søndag eftermiddag skal forsøge at gentage sidste års guldtriumf.

Men når banesæsonen fortsætter med World Cup-stævner hen over efteråret, bliver de tre ryttere sat sammen i forskellige par.

Det bliver en slags audition i det store udskilningsløb, hvor én til slut trækker nitten.

- Det gode er, at vi kan skifte rundt og hjælpe hinanden med at lave point i World Cup, men til sidst er der jo kun to af os, der kommer til at køre.

- Det er svært. Det har jeg ikke prøvet før, og det bliver helt vildt specielt. Men jeg håber, at vi kan holde den stemning og den måde, vi kører på, helt frem til OL, siger Amalie Dideriksen

Danmark får tre akkrediteringer til OL, så medmindre nogen er skadet, er alle med i flyet til Japan. Men en af dem kommer altså til at sidde på tribunen, mens de to andre kører om medaljer.

Afgørelsen ligger hos landstræner Mathias Møller Nielsen, og han giver sig god tid. Først kort før OL beslutter han, hvem der skal udgøre det danske par.

Indtil da kan han blot håbe på god stemning i den lille lejr.

- De tre piger er jo veninder, og det er meget vigtigt, at de ikke kun ser hinanden som konkurrenter hele tiden, hvis de skal bidrage til hinandens udvikling frem mod OL.

- Men i sidste ende er de alle sammen individualister. De ønsker jo, at det er dem, der står med OL-medaljen. Sådan skal det også være, siger Mathias Møller Nielsen.

Kvindernes EM-parløb begynder klokken 15.02.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce