Annonce
Erhverv

Elsig siger nej til havneslam i fjorden: Han forlanger konkrete forslag på bordet

Torben Elsig-Pedersen (R) vil på næste byrådsmøde fremsætte et forslag, hvor han forlanger, at natur- og miljøudvalget anviser nye løsninger, så slam fra sejlrenden ikke ender med at blive dumpet i fjorden ved Trelde Næs. Arkivfoto: Flemming Larsen
På næste byrådsmøde vil byrådsmedlem Torben Elsig-Pedersen (R) fremsætte et forslag om, at natur- og miljøudvalget disker op med alternativer til at bortskaffe slam og dermed få stoppet klapningen fra Vejle Erhvervshavn.

Vejle Kommune: Torben Elsig-Pedersen (R) er skuffet over, at natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune ikke har gjort mere for at finde alternativer til den såkaldte "klapning" - dumpning af havneslam - i Vejle Fjord.

Derfor vil han på næste byrådsmøde fremsætte et forslag, hvor han forlanger, at udvalget anviser nye løsninger, så slam fra sejlrenden ikke ender med at blive dumpet i fjorden ved Trelde Næs.

Vejle Kommune dumper i regi af Vejle Erhvervshavn slam fra uddybning af sejlrenden.

Annonce

Andre måder at bortskaffe slammet skal senest præsenteres 1. september, lægger Torben Elsig-Pedersen op til.

Jeg savner konkret handling

- Natur- og miljøudvalget sendte nogle fine høringssvar til Miljøstyrelsen, hvor det tager afstand fra klapning. Men jeg savner konkret handling fra udvalgets side. I mellemtiden har Vejle Havn fået fornyet sin klapningstilladelse, hvor udvalget burde have undersøgt mere miljøskånsomme alternativer. Nu skal vi finde en anden løsning end at hælde det ud i Lillebælt, siger han.

Torben Elsig-Pedersen (R) rejser sin kritik i slipstrømmen af kritikken af og debatten om klappladsen ved Trelde Næs.

- Det nytter ikke noget, at vi med den ene hånd bruger millioner af kroner på genopretningsprojekter i Vejle Fjord, når vi så klapper med den anden hånd. Måske skulle vi bruge lidt ekstra penge på finde og gå andre veje, siger Torben Elsig-Pedersen (R). Foto: Mette Mørk

Fiskerne fra Vejle Amatørfiskerforening har sendt et bekymringsbrev til miljøminister Lea Wermelin (S), mens borgmester Jens Ejner Christensen (V) har sagt til VAF, at klapning var op til myndighederne at håndtere, hvilket vakte røre i Socialdemokratiet. Martin Sikær (S) og de to S-medlemmer af natur- og miljøudvalget, Søren Peschardt og Morten Skovlund, kritiserede efterfølgende borgmesteren.

Nu sender Torben Elsig-Pedersen bolden tilbage til udvalget.

- Jeg synes, det var lidt slapt af borgmesteren ikke at forholde sig kritisk til klappladsen. Men jeg er faktisk mest skuffet over natur- og miljøudvalget, som har spildt tiden, siger han og henviser til, at Kolding Kommune har undersøgt andre muligheder.

Annonce

Det må koste

For Kolding Kommune analyserede Niras og Rambøll 15 alternativer til at bortskaffe det øllebrødslignende havbundsmateriale kaldet "gytje", der skal graves op i forbindelse med opførelsen af Marina City i Kolding.

Et af de undersøgte alternativer drejede sig om at presse vandet ud af gytjen med særlige teknikker, hvorefter den kunne spredes ud på landbrugsjord. Men det ville ifølge analysen medføre op mod 25.000 transporter gennem Kolding og Give.


Hvis vi i Vejle finder nye metoder, går en anden vej, så kan vi også være med til at presse de andre kommuner til at tage andre beslutninger på det her område.

Torben Elsig-Pedersen (R)


Konklusionen var gang på gang, at dumpning ved Trelde Næs var den bedste metode. Det samlede budskab fra Niras og Rambøll var, at der i dag ikke findes alternativer, som både teknologisk, miljømæssigt og økonomisk kan fungere i den aktuelle situation fra Kolding.

Torben Elsig-Pedersen (R) har ikke selv et bud, hvad kommunen kan gøre med slammet. Og selvom Kolding Kommune ud fra 15 bud på alternative løsninger stadig holder sig til klapning, mener Torben Elsig-Pedersen fortsat, sagen er værd at undersøge i Vejle.

- Hvis vi i Vejle finder nye metoder, går en anden vej, så kan vi også være med til at presse de andre kommuner til at tage andre beslutninger på det her område, siger han.

Torben Elsig-Pedersen (R) mener desuden, at havmiljøet i Vejle Fjord og Lillebælt bør tages op i samarbejdet med de øvrige kommuner i Trekantområdet Danmark.

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Kultur

På Dagmarsminde får demente beboere kram, kærlighed og kage i stedet for medicin

Erhverv

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Erhverv

Stop for nye møbler: Værsgo at sætte dig i en brugt stol

Annonce