Annonce
Navne

Else Hammerich fylder 80 år

ARKIVFOTO. Else Hammerich, tidl. centerleder, tidl. Europaparlamentsmedlem fylder 80 mÂr onsdag d. 7 september 2016. - -Julestafetten Forfatter og konfliktl¯ser Else Hammerich med marcipangris. (Foto: Morten Juhl/Scanpix 2016)

80 Else Hammerich bliver 80 år onsdag den 7. september.

Hun blev født ind i en familie, hvor både faderen og flere brødre var direkte involveret i modstandskampen mod besættelsesmagten under Anden Verdenskrig.

En af hendes ældre brødre blev dræbt af Gestapo, mens en anden blev såret af skud fra tyske soldater.

Gennem opvæksten og barndommen i og nord for København er Hammerich i en tidlig alder blevet opmærksom på kampen for retfærdighed og mod uretfærdighed.

Hun blev uddannet lærer, hvor hun især kastede sin interesse på bogligt svage børn, som skulle have særlig undervisning, inden hun læste videre og blev cand.pæd. og efterfølgende lektor på Blaagaard Seminarium.

Siden trådte hun ind i politik via solidaritets- og fredsbevægelser for forskellige sager rundt om i verden, og op gennem 1970'erne arbejdede hun aktivt for Folkebevægelsen mod EF, lige som hun blev medlem af SF.

Det blev hendes rute ind i Europa-Parlamentet, hvor hun 1979-1989 repræsenterede Folkebevægelsen. Her arbejdede hun især for at undgå for meget europæisk indflydelse på det danske samfund, hvor især miljø, sundhed og arbejdsmiljø udgjorde hendes kampområder.

Og der blev udkæmpet kampe. De mest kendte, der nåede offentlighedens kendskab, var nok sammenstødene med unionsforkæmperen Uffe Ellemann-Jensen (V), hvor Else Hammerich endte med at hive Ellemann-Jensen i retten for injurier.

Efter at have tabt sagen sluttede hun dog fred med sin tidligere kombattant, som et forbilledligt eksempel på konfliktløsning, og de to gik senere sammen om at skrive en debatbog.

Else Hammerich er kendt for at tale de svages sag, og hun har gennem årene skrevet og udgivet bøger om både konfliktløsning, pædagogik, kvinder i Chile og andre minoriteter i verden. (ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Annonce