Annonce
Navne

Else Hammerich fylder 80 år

ARKIVFOTO. Else Hammerich, tidl. centerleder, tidl. Europaparlamentsmedlem fylder 80 mÂr onsdag d. 7 september 2016. - -Julestafetten Forfatter og konfliktl¯ser Else Hammerich med marcipangris. (Foto: Morten Juhl/Scanpix 2016)

80 Else Hammerich bliver 80 år onsdag den 7. september.

Hun blev født ind i en familie, hvor både faderen og flere brødre var direkte involveret i modstandskampen mod besættelsesmagten under Anden Verdenskrig.

En af hendes ældre brødre blev dræbt af Gestapo, mens en anden blev såret af skud fra tyske soldater.

Gennem opvæksten og barndommen i og nord for København er Hammerich i en tidlig alder blevet opmærksom på kampen for retfærdighed og mod uretfærdighed.

Hun blev uddannet lærer, hvor hun især kastede sin interesse på bogligt svage børn, som skulle have særlig undervisning, inden hun læste videre og blev cand.pæd. og efterfølgende lektor på Blaagaard Seminarium.

Siden trådte hun ind i politik via solidaritets- og fredsbevægelser for forskellige sager rundt om i verden, og op gennem 1970'erne arbejdede hun aktivt for Folkebevægelsen mod EF, lige som hun blev medlem af SF.

Det blev hendes rute ind i Europa-Parlamentet, hvor hun 1979-1989 repræsenterede Folkebevægelsen. Her arbejdede hun især for at undgå for meget europæisk indflydelse på det danske samfund, hvor især miljø, sundhed og arbejdsmiljø udgjorde hendes kampområder.

Og der blev udkæmpet kampe. De mest kendte, der nåede offentlighedens kendskab, var nok sammenstødene med unionsforkæmperen Uffe Ellemann-Jensen (V), hvor Else Hammerich endte med at hive Ellemann-Jensen i retten for injurier.

Efter at have tabt sagen sluttede hun dog fred med sin tidligere kombattant, som et forbilledligt eksempel på konfliktløsning, og de to gik senere sammen om at skrive en debatbog.

Else Hammerich er kendt for at tale de svages sag, og hun har gennem årene skrevet og udgivet bøger om både konfliktløsning, pædagogik, kvinder i Chile og andre minoriteter i verden. (ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce