Annonce
Odense

Elmelund Skov vokser og vokser

Jakob Harrekilde betragter det nye stykke jord, der snart skal være en del af Elmelund Skov. Indtil videre er der bare græs. I baggrundfen ses den gård, der tidligere ejede jorden. Foto: Philip Nordentoft.

Med en ny udvidelse af skoven kommer Elmelund Skov til at dække et område på mere end 350 hektarer.

Seks og en halv hektarer. Så meget vokser Elmelund Skov vest for Odense nu, efter at Vandcenter Syd, Naturstyrelsen og Odense Kommune har købt jord af en lokal lodsejer i området.

Det nye stykke jord ligger i dag hen som græseng, men snart skal det være en del af den allerede enorme nye skov.

- Vi er meget glade for, at vi har kunnet købe det her stykke til skoven, da det ligger med skoven rundt om sig til tre af siderne, fortæller skovrider Jakob Harrekilde fra Naturstyrelsen på Fyn.

Skovens placering er langt fra tilfældig. Den ligger oven på store reservoirer af grundvand. En tredjedel af Odenses drikkevand kommer fra undergrunden ved Elmelund Skov.

- Her har været fredet i snart 20 år, og det er altså 20 år, hvor der ikke er blevet sprøjtet med nogle former for sprøjtemidler. Så selv om sådan noget er lang tid om at sive ned til grundvandet, er vandet herude af høj kvalitet, siger Jakob Harrekilde.

Annonce

Beplantes næste efterår

Det nyerhvervede område er i forhold til skovens størrelse ret småt, men det er alligevel værd at bemærke, for det er en del af en større plan. En plan der lyder på, at skoven skal udvides med yderligere 140 hektarer. Det sker i takt med, at landstykker bliver tilgængelige i området.

- Vi er nødt til at tage det lidt ad gangen, da det handler om, at de lodsejere, der har jorden herude, bliver interesserede i at sælge noget jord til os, fortæller Jakob Harrekilde.

Det nye område skal beplantes til efteråret 2019. Først skal det besluttes, hvad der skal plantes.

- Det er en skov med mange muligheder for aktiviteter, derfor vil vi gerne i dialog med nogle af de foreninger, der bruger skoven. På den måde kan vi i samarbejde finde ud af, hvordan skoven skal se ud, siger Jakob Harrekilde.

Skeptiske jægere

Det nyindkøbte stykke jord ligger ved den del af skoven, hvor Danmarks Jægerforbund afholder træning af jagthunde.

Over 150 arrangementer og flere end 3000 hunde besøger årligt stedet. Alligevel mødes udsigten til mere plads ikke med lutter begejstring af Niels Christian Johansen, hundekoordinator i Danmarks Jægerforbund:

- Det er selvfølgelig rart at få et større område, men stedet er jo så at sige købt med vores egne penge. Midlerne er taget fra den jagttegnsafgift, som medlemmer af Danmarks Jægerforbund betaler for at indløse jagttegn, fortæller han.

Pengene til skoven er kommet fra Vandcenter Syd, der betaler 65 procent, Odense Kommune, der betaler 10 procent og Naturstyrelsen, der betaler 25 procent. Det er fra de 25 procent, at pengene kommer fra jagttegnsafgiften.

- Jeg ser også det nye område som suppleringsjord. Det er noget der købes, fordi noget andet skal fjernes, når den vestfynske højhastighedsjernbane skal bygges, fortæller Niels Christian Johansen.

Mange andre foreninger bruger også skoven til aktiviteter, ligesom flere odenseanere har fået øjnene op for at tage på tur i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Annonce