Annonce
Odense

Elfiskeri i Odense Å - Øh, hva' for en fisk?

Der blev ikke fanget mange havørreder i åen i Munke Mose, men fem havørreder blev fanget og taget med til Fyns Laksefisk, hvor de skal stryges for æg og sæd. Foto: Michael Bager

Hvert efterår, når havørrederne svømmer op i åerne for at gyde, står mænd og kvinder fra Havørred Fyn, Fyns Laksefisk og Vandpleje Fyn klar for at fange fiskene med elektroder og net. Det gør de for at øge bestanden af havørreder i de fynske åer og langs de fynske kyster og fordi, det styrker turismen. Lørdag var de i Munke Mose, så odenseanerne kunne se, hvor meget liv, der er i Odense Å.

Vejret er gråt og kedeligt og fra himlen siler regnen ned. Men lørdagens dårlige vejr betyder intet for den store skare af mennesker, der står på bredden med nysgerrige blikke vendt mod Odense Å.

Gennem den friske strøm i Svend Saabyes Stryg i Munke Mose går fem mænd og en kvinde hver især iklædt waders og regnjakker med sorte fiskenet i hånden. Bag sig har de en lille gummibåd med motor på. En mand og en kvinde fører an. Manden er Søren Knabe. Han er formand for Vandpleje Fyn, og i hånden har han et langt skaft med en metalring for enden - en elektrode. Kvinden er Linda Bollerup, fiskemester hos Fyns Laksefisk.

Skaftet Søren Knabe har i hånden er en elektrode og wadersflokken er i åen for at elfiske havørreder. Det gør de frivillige hos Vandpleje Fyn og de ansatte hos Fyns Laksefisk alle weekender i november - hvert eneste år.

De havørreder, der bliver indfanget er kun moderfiskene. De bliver taget med til Fyns Laksefisk, hvor de afstryges for rogn og derefter genudsættes. Rognene bliver hos Fyns Laksefisk, hvor de vokser op. De små ørreder sættes ud i vandløbende knap halvandet år senere.

- Vi gør det for at opretholde en rig havørredbestand i de fynske åløb og omkring de fynske kyster. Fiskene kan sagtens klare sig selv, men vi giver en lille hånd med, så Fyn forbliver et attraktivt sted at komme til for at fiske, siger Søren Knabe.

Derfor bliver der elfisket

Når det er efterår og havørrederne er ved at være klar til at gyde (lægge æg, red.), svømmer de op i de fynske åer. Her vil de finde et sted, hvor hunnerne lægger deres æg, og hannerne derefter befrugter dem. Men de når ikke så langt. For her bliver de indfanget ved hjælp af en elektrode. Elektroden sender strøm gennem vandet, og fordi fisk reagerer på elektrisk strøm, kan man lokke fiskene hen til sig ved hjælp af den. Fiskene bliver kortvarigt lammet af strømmen, hvilket gør det let for elfiskerne at indfange dem.Men det er ikke alle havørrederne, elfiskerne fra Vandpleje Fyn og Fyns Laksefisk tager med sig. Det er kun de fisk, der kaldes moderfiskene. Det er fisk, der er klar til at gyde - både hanner og hunner.

Når fiskene er indfangede, bliver de taget med til Fyns Laksefisk, hvor de ansatte stryger dem (tager æggene, red.). Derefter bliver de genudsat i de vandløb, hvori de blev fanget. Rognene bliver kunstigt befrugtet og bliver hos Fyns Laksefisk til de er 15 til 17 centimeter. Der er de store nok til at klare sig selv, og bliver udsat i åer rundt på Fyn.

På bredden var der mange tilskuere, der holdt øje med elfiskeriet. Både børn og voksne trodsede regn for at se fiskene, der lever i Odense Å. Foto: Michael Bager

55.000 overnatninger

Det er første gang i mange år, at der bliver elfisket på stryget i Munke Mose. Men fordi der kommer så mange mennesker, er stedet ideelt.

Arrangementet er lavet i et samarbejde mellem Vandpleje Fyn, som består af frivillige sportsfiskere, Fyns Laksefisk, der er et opdrætsanlæg, og Havørred Fyn, der er en sammenslutning af Fyn og Øernes 10 kommuner.

- Der er særdeles lukrativ værdi i at øge bestanden af havørreder. Fyn har hvert år mere end 55.000 overnatninger fra havørredfiskende gæster. Kommunerne har en årlig meromsætning på over 55 millioner kroner og havørredprojektet har skabt omkring 40 fuldtidstillinger på Fyn, siger Martin Porsborg Hemrich, der er marketingskoordinator hos Havørred Fyn.

Tina Rasmussen var taget ned for at se på fisk sammen med sit barnebarn. - Det er godt for hende at lære noget om fiskene, og hvordan de lever, fortalte hun. Foto: Michael Bager
Annonce

Liv i åen

Det kræver normalt tre mand, når man elfisker. En, der fører elektroden, en der holder ledningen og en der holder nettet. Men denne lørdag er der flere i åen - for målet med dagens elfiskeri er ikke kun at fange fisk.

- Vi er her for at vise folk i Odense, at der er masser af liv under vandet helt herinde i byen. Odense Å er fuld af fisk - og også havørreder, siger Søren Knabe.

Og det har også lokket en del af publikummere til. Femårige Johan Hober Holbech er sammen med sin mor Christina Holbech Petersen og storebror taget i Munke Mose for at se de mange fisk, der lever i åen.

- Begge mine drenge er helt vilde med fisk, og så så jeg et opslag om det her arrangement på Facebook, og syntes det lød spændende, siger Christina Holbech Petersen.

Foto: Michael Bager
Annonce
OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Se videoen: Hej, her kommer jeg - Hubot kører med blodprøver på OUH

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-Midtfyns billigste hus er over 100 år gammelt: - Alt ved huset skal laves

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Middelfart

De historiske sejlskibe samlede store menneskemængder fredag aften: Lommetyv blev fristet

Kerteminde

22-årige Christian vil i år ikke mangle en udødelig klassiker til vinteren: Fynsk gårdbutik satser på særlig grøntsag

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Fyn

Her rammer den: Sygeplejersker udvider strejke endnu en gang

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kæresteparret Elin og Jann har købt Faaborg-Midtfyns billigste hus: - Tanken er, at vi skal blive gamle i huset

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Annonce