Annonce
forside

Elever skipper skolen for klimaets skyld: - Vi kan ikke tie problemet ihjel

Skolestrejke for klimaet. En flok skoleelever var fredag samlet på Torvet i Svendborg for at demonstrere mod regeringens klimapolitik. Foto: Katrine Becher Damkjær

En flok sydfynske elever er så bekymrede for klimaet, at de fredag skulkede fra skole for at tage del i en verdensomspændende demonstration. Målet er at åbne politikernes øjne for klimaforandringerne.

Svendborg: De burde egentligt være i skole alle sammen. Men det er de ikke.

De skolestrejker og er taget ind til Svendborgs midtby, hvor de har stillet sig op i den bidende kulde. Flere er malet i ansigterne, og med sig har de tusser, bannere og skilte.

Og så har de deres stemmer, som de agter at bruge på at råbe politikerne op.

- Hvorfor skal vi gå i skole og studere for en fremtid, der snart ikke længere findes?, lyder det på et banner på Lille Torv, som er scenen for demonstrationen "Skolestrejke for Klimaet".

Slagordene har eleverne, der kommer fra skoler både på Svendborg-egnen og Langeland og gymnasiet i Svendborg, ikke selv fundet på. Det har en 15-årig svensk pige, og hun er den egentlige årsag til, at de mange unge har droppet skolen for en dag.

For da Greta Thunberg, som hun hedder, stillede spørgsmålet under en klimademonstration i Helsinki og siden fulgte det op med at strejke fra skolen i tre uger op til rigsdagsvalget, fordi hun ikke mente, at klimaforandringer fyldte nok i valgkampen, satte hun gang i en bevægelse, som unge over hele verden nu følger trop på.

Unge, som mener, at politikerne skal vågne op og tage ansvar for klimaet.

- Vi er her i solidaritet med Greta Thunberg. Vi deler hendes værdier og mener, at det er vigtigt at gøre noget nu for, at politikerne skal tage klimaforandringerne seriøst, siger 16-årige Anton Thomsen fra Oure Efterskole, der var taget til klimademonstration med en række af sine efterskolekammerater.

- Og så er vi her for at vise vores utilfredshed med et system, hvor hurtig profit virker til at være vigtigere end at gøre noget godt for naturen, som jo ellers er vigtig for os alle sammen, siger han.

Annonce

Historien om Greta Thunberg

Den 15-årige svenske pige Greta Thunberg kæmper for at ændre klimaforandringerne. Det gør hun ved at sidde foran Riksdagen og demonstrere med sit banner med ordene: "Skolestrejke for klimaet".Hun gjorde første gang opmærksom på sig selv ved en klimademonstration i Helsinki. Senere strejkede hun fra skolen i tre uger frem mod rigsdagsvalget.

Greta Thunbergs interesse for klimaforandringer opstod, da hun var ni år gammel og gik i tredje klasse. Hun har i de seneste seks år lavet en masse research vedrørende klimaforandringer og gør selv en del for klimaet. Hun er stoppet med at spise kød, flyve i flyvemaskiner og købe ting, der ikke er yderst nødvendige.

Gretas mor, Malena Ernman, er kendt i Sverige som både operasanger, debattør og klimaforkæmper. Hun har udgivet en bog, hvori hun beskriver, hvordan Greta fik familien til at stoppe med at flyve, hvilket indebar, at hun selv måtte opgive hendes internationale karriere.

Skolebørn og gymnasieelever fra flere dele af verden har fredag den 30. november demonstreret for at fortælle politikere og voksne, at vi må gøre noget for at begrænse klimaforandringerne. I Danmark har seks byer deltaget i demonstrationen, heriblandt Svendborg. /helena

Maja Møller-Knudsen (i den sorte hue) var taget fra Langeland til Svendborg for at tage del i klimademonstrationen, og hun havde fået lokket samtlige elever fra 8. og 9. årgang fra Kassebølle Friskole med sig. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det var ikke kun i Svendborg, at der var klimademonstration i dag. Flere steder rundt om i Danmark og resten af verden tog unge også del i Skolestrejke for Klima. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skal påvirke politikerne

Maja Møller-Knudsen, der er 14 år og går i 8. klasse på Kassebølle Friskole på Langeland, er også betaget af Greta Thunbergs kamp for klimaet og var derfor taget til demonstrationen i Svendborg.

Faktisk lykkedes det hende at overtale både 8. og 9. årgang på skolen til at tage med.

- En dag, da der ikke var lærere i klasseværelset, fik jeg fortalt de andre, at der altså er en demonstration i Svendborg fredag, og om vi ikke alle skulle tage til den. Det var ikke svært at overtale dem, siger hun og sætter ord på, hvorfor de demonstrerer.

- Vi gør det for at påvirke politikerne og få dem til at indse, at det er nu, de skal gøre noget ved klimaforandringerne. For vi unge kan jo godt gøre små ting for klimaet som at blive bedre til at slukke stikkontakterne, når vi går hjemme fra, og til at tage kollektiv transport. Men de store ting og beslutninger skal politikerne tage, siger Maja Møller-Knudsen, der håber, at de voksne ser og lytter med.

- Jeg håber, at de kan se, at vi mener det alvorligt, når vi vælger ikke at tage i skole og demonstrere i stedet. Jeg tror også, at de kan se alvoren i, at det her er børnene, som skal sige til de voksne, at de skal tage ansvar, og ikke omvendt. Det må gøre indtryk.

Budskabet fra demonstranterne var klart. Politikerne bør tage ansvar for klimaforandringerne. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ikke tie det ihjel

Men hvorfor er det op til de unge at bringe fokus på klimaudfordringerne? Til det svarer Anton Thomsen fra Oure Efterskole:

- Nogen skal jo gøre det, og vi kan og vil ikke tie det ihjel. Så vi må gøre noget, når nu politikerne ikke formår at gøre det, siger han.

Han mener oprigtigt, at han og de andre unge med demonstrationen kan gøre en forskel og få yderligere gang i klimadebatten.

- Det kan vi, fordi det er en organiseret demonstration, der foregår flere steder i landet og rundt om i verden. Det havde nok sværere, hvis vi hver især skulle gøre det. Her kan vi skabe en så stor opmærksomhed, at det forhåbentligt når frem til politikerne, at her er et problem, som ungdommen vil gøre noget ved.

- Vi sender et stærkt signal i dag om, at ungdommen ikke bare sidder derhjemme og gør ingenting. Vi står herude i kulden for klimaets skyld, tilføjer han.

I hverdagen gør Anton Thomsen, hvad han kan for at skåne på miljøet. Blandt andet ved at spise vegansk og genbruge.

Han gør også en dyd ud af at tale klima med sin omgangskreds, når lejligheden byder sig.

- Jeg respekterer naturligvis, at andre spiser kød, selvom jeg ikke gør. Men jeg synes også, at det er okay at tage diskussionen om, hvad det gør for miljøet. Og det er også det, vi gør her i dag. Får talt med de forbipasserende og gjort opmærksom på klimaudfordringerne, siger han.

Skoleelever fra Langeland og Svendborgegnen havde fredag samlet sig på Lille Torv i Svendborg for at bringe opmærksomhed på klimaudfordringerne, som de ikke mener, politikerne tager alvorlig. Foto: Katrine Becher Damkjær
16-årige Anton Thomsen fra Oure Friskole var ikke i tvivl om, at det var vigtigere at tage til demonstration end at være i skole. Foto: Katrine Becher Damkjær
Skolestrejke for klimaet. En flok skoleelever var fredag samlet på Torvet i Svendborg for at demonstrere i klimaets tegn. Foto: Katrine Becher Damkjær
Skolestrejke for klimaet. En flok skoleelever var fredag samlet på Torvet i Svendborg for at demonstrere i klimaets tegn. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce