Annonce
Indland

Elever skal lære at afsløre løgn og mobning på nettet

Et forsknings- og undervisningsprojekt fra Københavns Universitet skal lære udskolings- og gymnasieelever at sortere i de informationer, de udsættes for på nettet og de sociale medier. Arkivfoto.

Et nyt projekt skal træne teenagere til at navigere uden om falske nyheder og mobning på sociale medier.

Spredning af falske nyheder og mobning er et kendt problem på internettet, og derfor skal et nyt projekt lære elever i folkeskolens ældste klasser og i gymnasiet at gennemskue usande historier og dårlig opførsel.

"Digital (Ud)dannelse" hedder projektet, som udspringer fra Københavns Universitets Center for Information og Boblestudier.

Gennem undervisning og på en online platform skal eleverne lære at analysere og forstå, hvordan falske nyheder, såkaldte shitstorme og digital mobning opstår, forklarer professor Vincent F. Hendricks, der leder projektet.

- Vi kan være individuelt rationelle, men kollektivt stupide i den forstand, at vi kommer til at følge strømmen, fordi vi ikke sorterer informationer på den rigtige måde, siger han.

Undervisningen i digital dannelse udrulles først som pilotprojekt i Roskilde Kommune og på Rysensteen Gymnasium i København. Tanken er, at det senere skal udbredes til skoler i hele Danmark.

Som en del af projektet skal de unge lære om "lemmingeeffekter" og "flertalsmisforståelser", som kan udnyttes til at lave falske nyheder og påvirke børn og unges meninger, forklarer Vincent F. Hendricks.

Forkerte tolkninger kan få alle til - sammen - at gå den forkerte vej.

Også elevernes forældre skal involveres, så de får et indblik i de unges selfier, likes og følgere, og så de kan guide dem i virkeligheden bag skærmen.

- Vi ved, at mange forældre til teenagere ikke rigtigt ved, hvad der foregår på nettet, hvad deres børn foretager sig, og hvad de bliver udsat for, siger Vincent F. Hendricks.

Projektet er støttet af TrygFonden, som bidrager med 6,1 millioner kroner. Derudover er der en række offentlige og private samarbejdspartnere.

Projektleder Christoffer Elbrønd fra TrygFonden forklarer, at en indsats for unges dannelse på nettet er nødvendig, fordi en stadigt større del af vores liv udspiller sig i den digitale verden.

- Ligesom det er tilfældet i det analoge samfund, er det vigtigt, at vi har nogle fælles normer og spilleregler for, hvordan vi agerer og opfører os over for hinanden på internettet, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce