Annonce
Gear

Elektrisk rickshaw-revolution i Indien

Firmaet Mahinda & Mahindra har fået godt fat med de elektriske rickshaws. Her er det firmaets adm. direktør, Dr. Pawan Goenka, som viser modellen e-Alfa Mini, der klarer 85 kilometer på en opladning. Foto: Mahindra & Mahindra

Markedet for små elektriske trehjulede rickshaws boomer i Indien, som har givet Kina baghjul på elfronten.

Mens verdens øjne er rettet mod en elektrisk firehjulet revolution, som skal sende de klassiske benzin- og dieseldrevne biler på pension, sker der en mere stille en af slagsen på tre hjul. Den foregår i Indien, som er verdens fjerdestørste marked for køretøjer, og hvor de kendte trehjulede tuk-tuk'er, eller rickshaws, som ellers har været drevet af osende totaktsmotorer, nu i stigende grad bliver elektriske.

Faktisk er der nu 1,5 million elektriske trehjulede rickshaws i Indien. Det er et større antal, end der er solgt elektriske biler i Kina siden 2011, fortæller Automotive News.

Mens myndighederne i Kina med støtte og regulering forsøger at gøre elbilerne langt mere sexede for at få has på smoggen i millionbyerne, er det gået langt mere gelinde og frivilligt i Indien. Her har førerne fundet ud af, at el-rickshawsene er både hurtigere, mere miljøvenlige og billigere at vedligeholde end klassiske rickshaws, mens de, som plejer at træde i pedalerne i cykel-modellerne, kommer hurtigere frem.

I tørre tal kommer der 11.000 nye rickshaws på gaden hver måned i det, som har udviklet sig til et milliardmarked for producenter som Mahinda & Mahindra og Kinetic Engineering samt en række mindre producenter, der samler rickshaws, som er produceret i Kina.

Annonce

Ny infrastruktur

Batteri-kapaciteten er dog begrænset. En model som e-Alfa Mini fra Mahindra & Mahindra, som blev lanceret i fjor, klarer således 85 kilometer på en opladning. Maruti Suzuki India, som er den største bilproducent, venter til 2020 med at gå ind i markedet.

Den nye mobilitet åbner også for nye tjenester. Det gælder blandt andet SmartE, som er en Uber-lignende app-baseret tjeneste, og rickshaw-delingstjenesten Ola, der regner med at kunne råde over 10.000 rickshaws til næste forår. Noget, som også er nødvendigt, da mange private i modsætning til taxafolket stadig holder sig tilbage fra el-trehjulerne.

Regeringen lægger nu op til en infrastruktur, som skal give grobund for flere elektriske to- og trehjulede samt taxier og busser. Der skal dog investeres stort i bedre veje, langt flere ladestationer og ikke mindst finansiering til dem, der vil skifte fra benzin til el.

Potentialet er til gengæld stort i Indien, som huser en række af verdens mest forurenede byer. Det mulige marked skønnes at være på op mod gigantiske 20 millioner rickshaws om året.

Det tætteste, som vi herhjemme kommer på en mikro-elbil, er blandt andet kabinescooter-modellerne fra Climacar på Djursland, hvor for eksempel den topersoners Hyker Comfort Plu ligger i en pris til 150.000 kroner, der har en rækkevidde på 70 kilometer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce