Annonce
Læserbrev

Elefanten i rummet – sagen om botilbuddet på Fangelvej

Annonce

Det er svært at sætte offentlig ledelse på den politiske dagsorden. Problemet eksisterer, alle er klar over det, men ingen taler om det. Elefanten er der, men ingen taler om den.

Allerede under valgkampen i 2017 forsøgte vi som en mindre borgerliste at sætte offentlig ledelse på dagsordenen. Desværre ikke med den store succes. Vi påpegede specifikt, at inden for Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning var der problemer. Forvaltningen har ikke de nødvendige kompetencer til at håndtere ikke bare de nuværende, men også de fremtidige udfordringer på ældreområdet.

Set over tid er der sket en forandring, som borgerne i Odense Kommune næppe er klar over. I forvaltningen er der sket et paradigmeskift, som betyder at fokus er på rehabilitering i forhold til pleje. Langt hen ad vejen en sympatisk tankegang. Borgerne skal blive selvhjulpne igen, men tankegangen har haft en række negative konsekvenser.

I takt med, at fokus på rehabilitering er øget, er det blevet reduceret inden for sundhed og sygepleje. Det har haft den konsekvens, at Odense Kommune over tid har nedprioriteret personer med højere sundhedsfaglige kompetencer blandt såvel medarbejdere som ledere. Set i lyset af den udvikling er det ikke overraskende, at den tragiske hændelse på Fangelvej sker.

Det er let at identificere svigt blandt medarbejderne, men årsagen til det mere fundamentale ledelsesmæssige problem er sværere at identificere og placere. BDO-rapporten har påpeget at der er sket ledelsesmæssige svigt, men årsagen er de næppe klar over. Sandsynligheden for at den tragiske hændelse på Fangelvej kunne ske, er ganske øget på grund af det ændrede fokus i Odense Kommune og de afledte ledelsesmæssige konsekvenser, det har haft. Manglende sundhedsfaglige kompetencer og fokus er den reelle årsag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce