Annonce
Erhverv

Elbil-salget drøner derudad i Norden

Her er det Tesla S. Ved udgangen af juni var der solgt i alt knap 40.000 Tesla S på verdensplan - heraf 28.000 i USA, 5100 i Norge, 1761 i Holland og 337 i Danmark. Startprisen i Danmark er 540.000 kr.

Alene i år er der solgt 12.500 elbiler i Norge, hvor der er adskillige fordele at hente ved at købe elbil. I Danmark blev der i årets fire første måneder solgt 407 elbiler.

Salget af elbiler går strygende hos vores naboer i Norge og Sverige.

Især i Norge er væksten enorm. Her blev der alene i august solgt 1736 elbiler, hvilket er næsten lige så mange elbiler, som der kører i Danmark, hvor vi tidligere på året rundede 2000 elbiler.

Sverige er på nogenlunde samme niveau som Danmark, men her begynder salget så småt at rykke på sig, skriver nyhedsbureauet TT.

Men Norge er Nordens duks, når det kommer til elbiler. Det olierige land har bestemt sig for at blive førende i verden, når det kommer til at have supermiljøbiler kørende på vejene.

I årets første otte måneder har nordmændene købt 12.500 elbiler, hvilket er en stigning på 300 procent i forhold til samme periode året før. Det svarer til, at hver syvende solgte bil i Norge kører på strøm.

Norge har et officielt mål om at have 50.000 elbiler kørende, og fortsætter tendensen, vil det mål snart være opnået. Sveriges mål er for nuværende 5000 elbiler.

I januar udtalte den daværende danske klimaminister Martin Lidegaard (R), at han håbede på, at der ville køre 3000 elbiler i Danmark ved udgangen af 2014, og salget er da også stigende herhjemme.

I årets første fire måneder blev der ifølge De Danske Bilimportører solgt 407 elbiler i Danmark, hvilket er en markant stigning i forhold til året før.

Der er dog en risiko for, at der bliver sat en stopper for udviklingen. I regeringens udspil til en finanslov fremgår det, at afgiftsfritagelsen for miljøskånsomme elbiler ophører efter 2015.

I Norge skal personer, der køber en elbil, hverken betale moms, vægtafgift, vejskatter eller bompenge, og der er gratis opladning på flere parkeringspladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce