Annonce
Odense

EL sikrede Den Fynske Opera et fast ensemble

Voltaires "Candide" i Den Fynske Operas opsætning fra 2013. Frem over bliver det med mulighed for at have faste sangere med, når der kommer forestillinger på programmet. - Nu skal jeg til at finde ud af hvilke stemmetyper, vi skal bruge, siger operachef Thomaas Storm. Arkivfoto: Jens Wognsen

Brian Skov Nielsen (EL) stemte sammen med blå partier for at støtte Den Fynske Opera, da en ekstra pulje penge skulle fordeles mellem de tre små storbyteatre.

Det blev Enhedslistens enlige mandat i By- og Kulturudvalget, Brian Skov Nielsen, der tirsdag sikrede Den Fynske Opera muligheden for fra den kommende sæson at etablere et fast ensemble, udvalget skulle fordele en ekstra pulje penge mellem de tre små storbyteatre. Sammen med Venstre og Konservative stemte han imod forvaltningens indstilling og for, at Den Fynske Opera over de kommende fire år får tilført ekstra 1,3 millioner kroner.

Beslutningen blev taget samtidig med, at alle Odenses tre små storbyteatre fik fremskrevet deres fireårige aftaler. Udvalget var også enige om at bruge en stor del af en ekstra statsstøtte - 1,7 millioner kroner - på, at det børne- og ungdomsteatret Nørregaards Teater nu kan etablere sig i Vollsmose Kulturhus og dermed støtte udviklingen i bydelen. Men derefter stod valget mellem at bruge resten af midlerne på at give Momentum mulighed for at øge antallet af danseforestillinger eller støtte Den Fynske Opera i sine ambitioner om at få et fast ensemble for på den måde etablere dybere rødder hos sit fynske publikum.

Forvaltningen pegede på første løsning, men Brian Skov Nielsen stemte efter sin egen overbevisning:

- Momentum gør det godt og er seje, men jeg synes, at Den Fynske Opera trænger til få et løft efter nogle hårde år med rod i økonomien. Så vidt jeg kan se, vil et ensemble desuden betyde mere kultur for pengene i Odense, ikke mindst fordi det bliver produceret i Odense, siger Brian Skov Nielsen.

Annonce

De tre små storbyteatre, Nørregaards Teater, Teater Momentum og Den Fynske Opera, der alle holder til på Filosofgangen 19, får tilsammen 48 millioner kroner i støtte over en fireårig periode.Fordelingen af midler er ikke helt lige, idet Teater Momentum får godt 4,3 millioner kroner eller i alt 17,8 millioner kroner over fire år, mens tallene for Den Fynske Opera og Nørregaards Teater er henholdsvis 4,5 millioner kroner og 18,4 millioner kroner samt 3,4 millioner kroner og 13,7 millioner kroner.

Derudover har Nørregaards Teater fået 1,7 millioner kroner til at etablere sig i Vollsmose Kulturhus, og Den Fynske Opera har fået 1,3 millioner kroner til at ansætte faste sangere og optræde ude på byens institutioner.

Kontrakten løber for fire år og skal genforhandles i 2022.

Kilde: Odense Kommune

Enhedslistens Brian Skov Nielsen fulgte sit hovede og ikke forvaltningen, da han stemte for ekstra penge til Den Fynske Opera. Dermed mistede socialdemokraterne sit flertal. Arkivfoto

Det gode liv

Brian Skov Nielsen påpeger, at hans valg af Den Fynske Opera på ingen måde er det samme som en manglende anerkendelse af det, Momentum præsterer.

- Momentum har været igennem det samme som Den Fynske Opera og har rejst sig, og den mulighed vil jeg også gerne give Den Fynske Opera. Desuden kan jeg godt lide, at kultur til odenseanere også produceres af odenseanere, og så vidt jeg kan se, ville det fortrinsvist være indkøbte forestillinger, Momentum ville vise, siger han.

Det var også argumentet om at give Den Fynske Opera en fortjent saltvandsindsprøjtning, som fik rådmand Jane Jegind (V) til at sikre det lille storbyteater de ekstra penge.

- Jeg må erkende, at jeg blev ret betaget af indstillingen fra Den Fynske Opera. Teatret har fået ny ledelse, der har ambitioner om at forsøge at skabe et operamiljø i byen - et miljø, som også tager ud med det, de kan. Og jeg må indrømme, at det betyder noget for mig, at de på den måde understøtter det gode liv ude hos byens borgere og i skolerne. Jeg synes, operaens ny ledelse skulle have chancen for at leve nogle af de mange idéer ud i livet, siger Jane Jegind.

En smags sag

I modsætning til rådmanden havde Anders W. Berthelsen (S) og hans to partifæller ikke lyst til at stemme imod forvaltningens indstilling.

- Det er der to grund til: For det første er det en ekstra pose penge fra staten, og for det andet er det lige nøjagtigt i sådanne sager, at jeg synes, forvaltningens vurdering bør veje tungere, for ellers bliver det til en smagssag i udvalget, og det synes jeg ikke er rimeligt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Helt skævt: Fynboerne betaler mere i skat, men får lavere service end københavnerne

Annonce