Annonce
Debat

Ekstremisme på dansk handler om penge

Henrik Dahl

Gennemsnitligt: Ekstremt er et udtryk, der betyder ”langt fra gennemsnittet”. Så når vejret engang imellem bliver kaldt ekstremt, er det for eksempel fordi der er sket noget, der ligger langt fra gennemsnittet.

Generelt er Danmark et land, der ligger langt fra gennemsnittet. For eksempel er den gennemsnitlige beskatning i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD på 34 procent, mens den i Danmark er 46 (næsthøjest i OECD). Det offentlige forbrug er i Danmark på en fjerdedel af al den værdi, der skabes (bruttonationalproduktet) på et år, mens gennemsnittet i OECD er en femtedel. Det er også langt fra gennemsnittet. Og sådan kan man blive ved. Danmark er på tredjepladsen i lighed i OECD (hvis vi måler med én decimal). Vi er det land i verden, der har den højeste SU. De offentligt ansatte hører til blandt de mest vellønnede, offentligt ansatte i verden. Og Danmark er et af de lande i verden, der har de højeste overførselsomkostninger.

Danmark er kort sagt et ekstremt land. Forstået på den måde, at i næsten alle de økonomiske discipliner, der handler om, at staten bruger mange penge, indtager vi en podieplads. Hvilket jo i sagens natur medfører, at vi kommer til at ligge langt fra gennemsnittet.

Alligevel handler den politiske konkurrence i Danmark ikke om, hvordan vi skal komme tættere på gennemsnittet. Den handler som oftest om, hvordan vi kommer endnu længere væk. Presset af venstrefløjen, der ønsker at gøre Danmark til et superekstremt land, er Socialdemokratiet tilhænger af, at skatterne sættes endnu højere op. Og eftersom Dansk Folkeparti og Venstre gerne vil have fingre i Socialdemokratiets vælgere, er de ikke sene til følge med og foreslå, at vi som et absolut minimum opretholder den eksisterende ekstremisme.

Det mærkelige ved den danske ekstremisme er imidlertid, at den først og fremmest handler om at bruge penge. Her i landet gælder det, at politikere som regel måler kvaliteten af offentlige ydelser på, hvad de koster.

Det er der normalt ingen mennesker, der gør. For eksempel er der næppe nogen, der nogensinde har diskuteret et besøg på en restaurant sådan her: Var det godt? Ja, for pokker da! Tre tusind kroner pr. kuvert. Hvis man diskuterer et besøg på en restaurant, vil man først og fremmest slå ned på, om den mad, der blev serveret, smagte godt, og om betjeningen og atmosfæren var god. Måske vil man også diskutere, om kvaliteten stod i et fornuftigt forhold til prisen. Men at konkludere, at kvaliteten var i top, fordi prisen var høj, er så skørt, at man skal være politiker for at gøre det.

Det mærkelige ved den danske ekstremisme er, at de fleste mennesker har vænnet sig til den.

Når det bliver sagt i den offentlige debat, at lønningerne til de offentligt ansatte er lave; eller at overførselsindkomsterne er lave; eller at der at skåret så meget ned, at ingenting længere kan fungere, ville det mest naturlige være, at alle slog en høj latter op. For det er lige så forkert som, at fynboer kan gå på loftet, eller at flodhesten føder sine unger ud af ørerne.

Men ingen ler og alle bevarer alvoren. Selvom vi lever i et af verdens mest ekstreme lande, og enhver påstand om, at staten bruger få penge, pr. definition er skør. De eneste i Danmark, der har ry for at være ekstremister, er faktisk dem, som engang imellem drister sig til at sige, at der ikke ville ske noget, hvis vi lå lidt tættere på gennemsnittet. Ikke under det, eller på det. Bare en lille smule tættere. Det er noget af det mest yderligtgående, en dansk ekstremist nogensinde har hørt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Omtale. FS var tavs om Don Juan

Læserbrev: Fyens Stiftstidende skal have ros for at lave gode foromtaler af kulturelle begivenheder på Fyn. Læserne får på denne måde en påmindelse om, at koncerten, udstillingen, teaterstykket og så videre snart har premiere, og man kan samtidigt få inspiration til, om det måske var en kulturbegivenhed, man kunne tænke sig at opleve. Foromtalerne er meget nyttige for læserne, uanset hvilken form de tager: baggrundsinformation, interview med kunstneren, en skuespillers dagbogsoptegnelse inden premieren osv. Bortset fra notitser i Det Sker-sektionen, har FS ikke omtalt Den Fynske Operas opførelse af Don Juan fra den 29. november til 7. december 2019. Mozarts Don Juan, som også kaldes operaernes opera, er en af Den Fynske Operas største forestillinger i 2019-2020-repertoiret, og operaen fik end ikke en anmeldelse fra FS. Det er især en skam, da forestillingen godt kunne have raget rigtigt mange stjerner til sig. Instruktøren og pianisten Jacob Beck havde kreeret en genial sammenblanding af komedie og tragedie, tale på dansk så alle kunne forstå handlingen og de smukke arier på italiensk. Man grinte rigtigt meget og kunne samtidigt nyde de yderst professionelle operasangeres smukke arier og levende skuespil. Alt i alt er det en forestilling, som appellerer til et ungt publikum, og det ville have være fornemt, hvis FS kunne have været med til at fremme dette. Operagængere er nok nogle af de mest trofaste avisabonnenter, så det er nok ikke klogt at skuffe dem for meget med tavshed om vigtige operabegivenheder på vores ø.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce