Sandager: Foråret har været tørt - foruroligende tørt.
Faktisk så knastørt, at DMI's tørkeindeks for Assens Kommune i skrivende stund er helt oppe og banke i det røde felt med en alarmerende score på 9,9 ud af de maksimale 10.
Det kan få alvorlige konsekvenser for landbruget og høsten, hvis der ikke snart kommer vand - og rigeligt af det.
Det manglende regnvejr er selvfølgelig heller ikke gået ubemærket hen hos Jacob Breinholt Jacobsen, der sammen med sin bror Claus Brejnholt Jacobsen ejer og driver virksomheden Torup Bakkegård og Orelund, der producerer alt fra asparges til jordbær og blandt andet er en førende løgproducent i Danmark.
- Vi skal vande rigtigt meget, og lige præcis i år er det ikke sjovt at vande, for det hele er trukket af el, fortæller Jacob Brejnholt Jacobsen og henviser til de stigende elpriser.
- Man kan ikke budgettere sig ud af noget i år, for man kan ikke regne med noget, tilføjer han.
Jacob Brejnholt Jacobsen, medejer af Torup Bakkegård og OrelundHvis der kommer vand nu, så ser det godt ud, men jeg snakker ikke om fire millimeter, jeg snakker om 20 til 40 millimeter, for det er rigtigt tørt derude.
Alligevel føler han sig heldig, for vi er kun i maj, og derfor mener han, at regnen godt kan nå at komme.
- Hvis det havde været den her tørke i næste måned, så havde det været en katastrofe, forklarer han og fortsætter:
- Men hvis der kommer vand nu, så ser det godt ud, men jeg snakker ikke om fire millimeter, jeg snakker om 20 til 40 millimeter, for det er rigtigt tørt derude.
Ikke for sent endnu
Selvom brødrene har mulighed for at anvende deres vandingsmaskiner, er det kun i et vist omfang, der kan vandes. Derfor er regnvandet uundværligt for grøntsagsgiganten, men indtil videre er virksomhedsejerne fortrøstningsfulde.
- Grøntsagsafgrøderne mangler også vand, men der er ikke sket en katastrofe endnu. Men hvis der ikke kommer noget vand, så indtræffer katastrofen, lyder det fra Jacob Brejnholt Jacobsen.
Dog pointerer han, at man endnu ikke har været nødt til at kassere noget som følge af forårstørken.
Værst stod det til i 2018, som ifølge DMI var det mest tørkeramte år med et samlet indeks for maj, juni og juli på 9,4 .
- Der var det for sent, men det er ikke for sent endnu. Hvis vandet kommer nu, er alt godt, lyder det håbefuldt fra Jacob Brejnholt Jacobsen, som i 2018 havde et lavere udbytte og en forkortet sæson på jordbær og grøntsager.