Annonce
Odense

Ekstraordinær opbakning til værested, da spareforslag truede med lukning

Frivilligkoordinator Camilla Hviid fra værestedet Stoppestedet: - Vores peer-frivillige har en unik evne til at møde andre med psykisk sårbarhed og undres. De stiller spørgsmål fra et andet sted, fordi de kender til situationen, og det har ført til, at nogen af dem, de hjælper, oplever at kunne noget, de eller ikke troede, de kunne. Foto: Ulrik Sass
Stoppestedet befandt sig pludselig midt i en krise, da et spareforslag truede med at lukke det populære værested for psykisk sårbare og deres pårørende. Det fik masser af mennesker på barrikaderne - og i dag er væresteddet reddet.
Annonce

Galmandsværk. Uanstændigt. Noget forbandet svineri.

De stærke gloser stod i kø, da Ældre- og Handicapforvaltningens sparekatalog i marts måned blev kendt i en større offentlighed, og det fremgik, at Stoppestedet, et værested for psykisk sårbare og deres pårørende i Jernbanegade i Odense, var blandt de mulige spareofre for en større budgetoverskridelse i forvaltningen.

De 3,9 mio. kroner, man modtog fra Odense Kommune, ville alle forsvinde.

Det gjorde ikke situationen bedre, at hele Danmark var lukket ned på grund af smittefaren fra coronavirus, og at værestedets normale brugere bare kunne se på i afmagt hjemmefra.

- Det var slet ikke noget, vi havde set komme, og i sådan en situation er det opløftende at opleve den ekstraordinære opbakning, vi har fået fra flere sider, forklarer frivilligkoordinator, Camilla Hviid.

Fem tilbud fra Stoppestedet

Værestedet Stoppestedet er et anonymt værested med det formål at give psykisk sårbare og deres pårørende et sted, hvor de synes, det er rart at være. Socialt samvær bliver vægtet højt, og derfor arrangeres der også løbende aktiviteter, man kan deltage i, også juleaften.

Stoppestedet har en café, der har åbent alle dage i ugen, hvor man kan købe kaffe eller noget at spise. Seks dage i ugen serveres der fx varm aftensmad lavet af ansatte, frivillige og brugere i fællesskab.

Derudover er der en række forskellige frivillige tilbud:

1) Mulighed for at få en bisidder med, når man skal til møde med det offentlige.

2) Grupper for pårørende og unge.

3) Samværsvenner til dem, der ikke kender så mange i byen.

4) Spiseklubben Kabyssen i Skibhuskvarteret.

5) Peer to Peer Odense som er et tilbud til unge eller psykiske sårbare, som er tæt på at miste håbet og troen på, at livet igen kan blive meningsfuldt og godt. De frivillige, der deltager her, har selv erfaringer med psykisk sårbarhed, som de bruger.

Annonce

Flere indlæggelser og selvmordsforsøg

Et af de konkrete tiltag har været en række små film, som er blevet lagt på Stoppestedets Facebook-side om konsekvenserne ved en lukning. Videoerne tog udgangspunkt i, at Stoppestedet jo netop havde været lukket i en periode - på grund af coronakrisen. Som en af brugerne, Lone, forklarede:

- Jeg er igen begyndt at få social angst og isolere mig. Men det er ikke et liv. Stoppestedet har fået mig ud af den isolation, fordi det er det eneste sted i byen, hvor jeg trives og kan være mig selv.

De samfundsmæssige konsekvenser af en lukning gjorde Bjarne Christensen, landsformand for Sind Fyn, klar:

- Det vil betyde flere selvmordsforsøg og sandsynligvis flere indlæggelser på psykiatrisk afdeling. Det vil betyde et øget pres på de praktiserende læger og psykiaterne i byen og sandsynligvis også på de kommunale sagsbehandlere. Stoppestedet kan noget med mennesker - man kan være sig selv, og man kan tage tilløb til at få hjælp til at søge behandling.

Annonce

Som en slags familie

I dag ser fremtiden lysere ud, idet politikerne for nylig fandt penge til at dække budgethullet med, så Stoppestedet består også fremover. Men hvad er det, der gør værestedet, der har eksisteret siden 1994, så populært?

En ting er den særlige stemning og syn på mennesker, man finder her. Som en af brugerne, Ole, har forklaret:

- Det er som om verden forventer, man har en eller anden facade, men her kan man godt tillade sig at have det dårligt, hvis man har det dårligt. Hvis du bryder sammen i en forretning, bliver du spærret inde.

En anden ting er de 80 frivillige, der blandt andet arbejder med recovery, altså helbredende tiltag for de psykisk sårbare med alvorlige problemer.

Og så er Stoppestedet også som et andet hjem for nogle af brugerne og en slags familie, forklarer Camilla Hviid.

Annonce

Det vigtige håb

Nogle af de frivillige er og har selv været brugere i Stoppestedet, som fx Christina, som man kan læse om andet sted, og det giver dem en helt særlig fordel, fortæller Camilla Hviid:

- De har en unik evne til at møde andre med psykisk sårbarhed og undres og stille spørgsmål fra et andet sted, fordi de kender til situationen. Og det har ført til, at nogen oplever, at de kan noget, som de ikke troede, de kunne.

- Og så skal man ikke være i tvivl om, at dem, der arbejder her som peer-frivillige, også er bærere af et håb for nogle, som i perioder ikke selv kan finde håbet om, at tingene bliver bedre, fortæller Camilla Hviid.

- De peer-frivillige kan med det samme se, når andre har det svært, men folk behøver ikke altid at få hjælp. Ofte er det faktisk nok, at der er nogen, som lytter, forstår dem og anerkender, at det kan være svært.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce