Annonce
Erhverv

Ekstra millioner til Totalbanken: Dårlige låner var alligevel god nok

Der er alligevel liv i nogle af de lån, som Totalbanken i Aarup havde vinket farvel til. Arkivfoto.
Totalbanken i Aarup har haft et rigtigt godt første kvartal, hvor overskuddet steg kraftigt. Årsagen var især, at en dårlig låner viste sig at være gode nok alligevel.

Opdateret klokken 13.17 med kommentarer fra direktør Ivan Sløk.

Selv om økonomer advarer om, at de gode tider snart kan være ovre, så er der stadig mange tegn på, at danskernes økonomi er sund og tryg.

Et af dem kom tirsdag formiddag, da Totalbanken i Aarup offentliggjorde sit regnskab for årets første kvartal. Banker har altid en post på regnskabet, der hedder "nedskrivninger på udlån." Det er kort sagt de penge, man taber på lån, der ikke bliver betalt tilbage.

Sådan en linje var der også på det nye regnskab, men i stedet for en udgift stod der denne gang en indtægt - og den var ikke ubetydelig: 6,5 millioner kroner tjente banken i løbet af bare et enkelt kvartal på denne post.

Forklaringen er, at en bank ikke venter med at bogføre det tabte udlån til den dag, hvor låneren for eksempel er gået konkurs. I stedet skal banken efter bestemte regler nedskrive allerede, når der fare for, at låneren ikke kan betale. I dette tilfælde havde banken for mange år siden nedskrevet på lån til en virksomhed - hvilket dengang trak ned i overskuddet - men i år fik virksomheden løst sine problemer og kom i god gænge, og samtidig fik Totalbanken bedre sikkerhed for sit lån. Så nu kan lånene fjernes fra nedskrivningslisten - og så kommer der i stedet et plus.

Annonce
- En bank skal løbe risici, og derfor er det naturligt, at der i det lange løb er tab på lån, siger Totalbankens direktør Ivan Sløk. Arkivfoto: Brian Jensen

Nedskriver på grund af svinepris

- Lån kan også komme væk fra listen, fordi økonomien forandrer sig. For eksempel kan man nedskrive på lån til en svineproducent, fordi svinepriserne er lave - også selv om landmanden betaler, som han skal - fordi vi skal være forsigtige. Men når priserne som nu stiger kraftigt, kan man igen fjerne lånet fra nedskrivningerne, forklarer direktør Ivan Sløk, Totalbanken.

Han har cirka 200 millioner kroner stående på listen over lån, der er i fare, men som endnu ikke er tabt.

- Generelt vil posten være i minus, for en bank løber risiko ved at låne penge ud, så ind imellem vil der komme tab - sådan er vores forretning, siger Ivan Sløk.

Nedskrivninger på udlån gav for et år siden et underskud på 1,2 millioner kroner, og den kraftige forbedring er hovedårsagen til, at det samlede overskud for første kvartal er steget kraftigt fra 12 til 18 millioner kroner før skat.

Sparer på renterne

Der er andre positive tegn i tallene - udlånet er steget 12 procent og rente- og gebyrindtægterne er gået 6 procent op.

Trods det gode kvartal fastholder Totalbanken sin oprindelige forventning om, at hele 2019 ender med et overskud før skat på 35-40 millioner kroner. Hertil kommer formentlig en indtægt på 12,8 millioner kroner fra et aftalt salg af bankens aktier i Sparinvest, men denne handel er endnu ikke gennemført.

Banken har netop omlagt en del af sine lån - den såkaldte supplerende kapital. Det nye lån, der er på 40 millioner kroner, er væsentligt billigere, og dermed sparer banken renter på 1,5 millioner kroner om året.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce