Annonce
Odense

Ekstra medarbejdere på arbejde og 4000 gæster hos Jernbanemuseet: - Det er dyrt at afholde det her. Men vi er ikke sat i verden for at tjene penge

Lars Hansen på tre år og mor Ditte har årskort til jernbanemuseet og lægger ofte vejen forbi. Foto: Michael Bager

For Danmarks Jerbanemuseum kræver vinterferien meget forberedelse, ekstra ansatte på arbejde og et højt antal gæster. Noget, der koster, men skaber glæde hos blandt andre Kristian og Erik Versterbæk på fem år. Et vinterferiebesøg på museet er fast tradition for dem.

Annonce

Odense: Det lugter som om en hel pakke tændstikker lige er blevet brændt af. Udenfor bliver det gamle tog, der er bygget af træ, omkranset af store, hvide røgskyer.

- Ej, man kan stadig lugte det, kan det høres fra femårige Kristian Vesterbæk på togvognens første brune sæde.

Traditionen tro er det gamle damplokomotiv på Dannebrogsgade ved at futte langsomt afsted ud af skinnerne. For Kristian er det en fast rutine sammen med sin far og femårige bror - Erik - at køre en tur med Danmarks Jernbanemuseums damplokomotiv i vinterferien. Det fortæller Kristian og Eriks far.

- Der er et stort legeområde. Børnene elsker det, siger Jesper Vesterbæk.

Et område, der i ventetiden på damplokomotivet er blevet brugt flittigt af de to drenge, der har kørt legetøjstog op ad stejle bakker - med lidt hjælp fra far.

Jesper Vesterbæk og de to drenge - Kristian og Erik på fem år - er særligt glade for museet med de mange tog, fordi "der er plads til børnene" ifølge Jesper Vesterbæk. Foto: Michael Bager
Annonce

Ikke helt billigt

De to børn og deres far er blandt de omkring 4.000 gæster, der besøger Jernbanemuseet i løbet af vinterferien ifølge museets egne tal fra tidligere år. Det større antal gæster og aktiviteter på museet betyder også, at der er tre gange så mange medarbejdere på arbejde som i "normale" hverdage ifølge museet. Også i ugerne op til har der været ekstra at se til for de ansatte. Der er blevet planlagt og gjort klar til de forskellige aktiviteter.

For Jernbanemuseet på Dannebrogsgade har årets ferier stor betydning, fortæller museumsdirektøren.

- Højsæsonerne er vigtige for os. Det ekstra billetsalg er helt afgørende, siger Steen Ousager og erkender dog, at det - med forberedelsestiden og højere lønudgifter grundet de ekstra ansatte - er begrænset, hvor meget det gavner økonomisk.

- Det er dyrt at afholde det her. Men vi er ikke sat i verden for at tjene penge. Vi her for at sikre den gode oplevelse og et indblik i historien, siger direktøren.

Luise Rasmussen (tv) fra Svendborg sidder med børnene Halfdan og Liv, mens Ditteemilie Corleoni, Ollerup har taget Jazzy og Vitus (th) med i veterantoget på den første dag i vinterferien. Foto: Michael Bager
Annonce

- Jeg elsker at være på togmuseet

Tilbage i det gamle damplokomotiv, hvor kupéen bliver fyldt af "wow", "se, bedstefar" og adskillige andre udtryk fra fascinerede barnestemmer, sidder Lars Hansen på tre år med sin mor Ditte og kigger ud af vinduet på de hvide dampskyer.

- Jeg elsker at være på togmuseet og i den her vogn, siger den lille dreng.

Familien fra Odense kommer - ligesom Erik, Kristian og Jesper - hvert år på museet. Det er nemlig både en god oplevelse, men også lærerigt, fortæller Ditte Hansen.

- De gør så meget ud af det for børn i alle aldre. Men det er også god læring på en god måde, fordi det sker gennem leg, siger hun.

Rasmus Sørensen fra Horsens har sønnen Sigvald med i veterantoget. Han viste, hvordan vinduerne i gamle dage kunne åbnes. Foto: Michael Bager
Allerede klokken 10.30 var der en del mennesker - særligt børn - der havde lagt vejen forbi Danmarks Jernbanemuseum. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce