Annonce
Odense

Ekstern analyse giver politikere ondt i maven: - Unge bliver tabt på gulvet

Manglen på tillid og samarbejde mellem kommunens forvaltninger går ud over sårbare børn og unge - for eksempel dem, der er anbragt i plejefamilie eller på døgninstitution. Arkivfoto: Axel Schütt
Det vækker bekymring hos byrådspartier, at en ny analyse konkluderer, at der mangler både tillid og samarbejde mellem de forvaltninger, som skal støtte udsatte børn og unge. - Der skal ske noget drastisk, og det skal ske hurtigt, lyder det.
Annonce

- Det ser grelt ud. Det skal jeg være ærlig og sige.

Sådan lød nogle af ordene fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S) onsdag, efter en ekstern analyse fra konsulentbureauet Rambøll påpegede omfattende samarbejdsproblemer og et fravær af tillid mellem forvaltninger, der hjælper sårbare børn og unge.

Og også flere andre byrådspartier er stærkt bekymrede over analysens konklusioner.

- Vi får rigtig ondt i maven over, at unge bliver tabt på gulvet, fordi forvaltningerne ikke kan samarbejde, siger Venstres politiske ordfører Christoffer Lilleholt.

- Nu skal der styr på det - både på ledelses- og rådmandsniveau - og vi skal ikke udskrive regninger til flere dyre indsatser, før der er tjek på samarbejdet.

Hos Det Konservative Folkeparti er rådmand Søren Windell ikke overrasket over analysens kritiske konklusion.

- Ikke efter jeg har været på besøg hos medarbejdere på det specialiserede socialområde og selv har hørt, hvordan de ser forskelligt på de unge, og hvordan der mangler indsigt og måske forståelse for, hvad andre forvaltninger gør. Det er dygtige medarbejdere, men de har kun deres egen afdelings fokus, de mangler det bredere perspektiv, og derfor risikerer de unge at falde ned mellem to stole. Der skal ske noget drastisk, og det skal ske hurtigt, understreger han.

Annonce

Der mangler millioner

Det kommer heller ikke bag på Reza Javid fra Enhedslisten, at der er problemer mellem især Børn- og Ungeforvaltningen og Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

- Analysen bekræfter nogle af de formodninger, som vi igennem længere tid har været bekymret for – at der er samarbejdsproblemer mellem forvaltningerne omkring nogle af de unge, siger han.

- Det specialiserede socialområde har været underfinansieret i Odense i lang tid, så derfor skal vi hurtigt i gang med at gøre noget. Vi skal løfte kvaliteten af den hjælp, vi giver børn og unge i sårbare livssituationer, og det er oplagt at have fokus på det i de kommende budgetforhandlinger. Samtidig kunne vi godt tænke os, at kommunen etablerer et budgetværn, fordi det er et område, der er svært at styre økonomisk.

Og det er netop økonomien og gentagne budgetoverskridelser, der er baggrunden for, at et byrådsflertal har bestilt og betalt Rambøll knap 900.000 kroner for den eksterne analyse af det såkaldt specialiserede socialområde.

Det er et område, der blandt andet dækker anbringelser, hjælpen til børn, unge og voksne med psykiske lidelser og senhjerneskadede. I år er der foreløbig brugt op mod 120 millioner kroner mere end budgetteret, politikerne har fundet engangsbeløb til at dække hullet, mens det er ved efterårets budgetforhandlinger, at de varige løsninger skal findes - med hjælp fra Rambølls analyse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce