Annonce
Nordfyn

Eksporten stiger: I Bogense er plastik en vækstmotor

Bogense Plast har gennem de senere år rakt ud og åbnet op for en del flere arbejdspladser. Såsom projektleder Bue Blinkenberg her, der kom til virksomheden for tre måneder siden som civilingeniør. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Bogense Plast har succes med i større grad at markedsføre sig internationalt. Hovedparten af produktionen afsættes til udlandet. Håb om, at væksten fortsætter.

Bogense: Går man gennem den rungende fabriksbygning på Fynsvej, fylder de maskinelle lyde meget i produktionen hos Bogense Plast. Små Universal Robots-arme svirrer rundt, mens de massive industrirobotter brøler, hver gang en ny plastikdel bliver støbt. Man skulle ikke tro, at der er plads til specielt meget menneskeligt arbejde med al den automatisering. Men tværtimod.

Bogense Plast har de senere år ansat flere og flere medarbejdere. I 2013 havde virksomheden 66 ansatte, mens tallet her fem år efter er 90. En rivende udvikling, der i særdeleshed skyldes stigende markedsføring på det internationale marked.

- Vi har længe arbejdet med de gode, store danske virksomheder på det globale marked. 60 procent af vores produktion bliver solgt til udlandet. Til lande som USA, Slovakiet og Kina, fortæller Per Grunddal Jørgensen, teknisk direktør hos Bogense Plast.

Annonce

Bogense Plast i tal

Virksomheden er gået fra 66 til 90 ansatte fra 2013 til 2018.37 af de ansatte er bosat i postnummer 5400 Bogense, mens 23 kommer fra resten af Nordfyn. I alt er 87 af de ansatte bosat på Fyn.

Bogense Plast sender cirka 100 europaller afsted fra fabrikkens lager hver dag.

Virksomheden kom i 2014 og 2015 ud med et overskud før skat på henholdvis 2,83 og 2,68 millioner kroner. I 2016 og 2017 faldt det til henholdsvis 970.000 og 678.000 kroner grundet investeringer i projekter, teknologier og bygninger, samt øgede personaleomkostninger. Der regnes med et bedre resultat for 2018.

Plastvirksomhedens bruttoresultat var godt 47 millioner kroner i 2017.

Per Andresen er også en af de nyere ansigter i virksomheden, hvor han har det godt i rollen som lager- og logistikmedarbejder, og så kommer han fra Bogense. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Mest fynsk arbejdskraft

Virksomheden gør en dyd ud af at finde lokal arbejdskraft. Således er 60 af de 90 ansatte bosat i Nordfyns Kommune. Tre bor uden for Fyn.

- Jo flere fra lokalområdet, jo bedre, lyder det fra fabrikschef Anja Drewsen.

- Selvom det kan være svært at finde folk på Nordfyn med erfaring inden for plastikproduktion.

Jobbeskrivelserne har nemlig ændret sig en del hos Bogense Plast i de forgangne år. De søger ikke længere lige så meget ufaglært arbejde, netop på grund af den øgede brug af robothænder fremfor menneskehænder. De søger i stedet personer med en teknisk eller plastteknisk uddannelse såsom ingeniører og andre teknikere, der så kan servicere, programmere eller udvikle produkterne og processerne.

For eksempel ansatte virksomheden i august unge kræfter i form af civilingeniøren Bue Blinkenberg og robotingeniøren Stefan Fabricius Lykke. De supplerer Bogense Plasts øvrige ingeniører og teknikere med frisk viden.

- Den form for teknologisk produktion, vi har her, gør, at vi er med til at beholde plastikproduktionen og derved også arbejdspladserne i Danmark, forklarer Per Grunddal Jørgensen.

De ansatte arbejder nogle gange i de store højder, når der skal sættes på plads, som montageoperatør Grethe Jensen her gør. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Lærlinge kommer til

Både Bue Blinkenberg og Stefan Fabricius Lykke har studeret på Syddansk Universitet i Odense, og netop dét at uddanne er blevet en del af ansættelsesstrategien hos Bogense Plast.

- Jeg tror, vi har tre gange så mange lærlinge tilknyttet, som vi plejede at have, siger Anja Drewsen og fortæller, at virksomheden for nyligt har ansat to nye.

Lærerpladserne fokuserer på plast og plastteknologier, hvilket gør, at virksomheden har mulighed for at uddanne unge direkte til virksomheden selv. Så de unge kan være med i udviklingen hos Bogense Plast.

- Der er ikke mange steder i Danmark, hvor man kan arbejde med plastik på samme måde, som vi gør. Folk er altid overraskede, når de ser, at vi arbejder med de her teknologier i en by som Bogense. Vi håber, at unge får øjnene op for de muligheder, vi har, siger Per Grunddal Jørgensen.

Specielt når mængden af lagerpaller vokser og vokser. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Søger ikke lige nu

Hvor de foregående år har været investeringens år for Bogense Plast, har de i 2018 kigget indad og optimeret. Derfor forventer virksomheden at komme ind i 2019 med et godt regnskabsår bag sig, hvor de vil fortsætte i samme spor. Virksomheden søger derfor ikke aktivt ny arbejdskraft på kort sigt.

- Medmindre de rette melder sig. Vi er altid på udkig efter gode folk, og fremtiden byder formentlig på mange flere ansættelser, siger Per Grunddal Jørgensen.

Bogense Plast udvider for eksempel deres arbejdspladser på ingeniørområdet. Stefan Fabricius Lykke har været ansat siden august som robotingeniør. Foto: Per G. Jørgensen
Virksomhedens opgaver lyder blandt andet på at producere varmemålerlåg via 3D-print. Foto: Mikkel Hamann Jensen
Teknisk direktør Per Grunddal Jørgensen glæder sig over udviklingen, og specielt over at størstedelen af deres arbejdskraft er fundet på Fyn, og meget på Nordfyn. Foto: Mikkel Hamann Jensen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce