Annonce
Indland

Eksplosiv stigning af voldelige islamister i Sverige

En ny rapport fra den svenske efterretningstjeneste, Säpo, viser, at tusindvis af voldelige islamister i dag bor i Sverige. Det skriver nyhedsbureauet TT. Det får nu DF's Peter Kofod Poulsen til at kræve en lignende opgørelse fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT/Scanpix 2017

På få år er antallet af ekstremistiske islamister i Sverige er steget fra få hundrede til flere tusinde. Samtidig er antallet af efterretninger steget markant, viser ny rapport fra efterretningstjenesten Säpo.

Sverige: Antallet af ekstremistiske islamister i Sverige er steget fra 200 til flere tusinde. Det viser ny rapport fra den svenske efterretningstjeneste, Säpo, ifølge nyhedsbureauet TT.

- Der er sket en eksplosionsagtig forøgelse. Vi har aldrig set noget i dette omfang tidligere, siger sikkerhedspolitiets chef, Anders Thornberg, til TT og påpeger, at situationen er alvorlig.

Samtidigt betoner sikkerhedspolitiets chef, at det kun er et fåtal, som både har hensigt og formåen til at begå terrorangreb.

- Det er en ny situation, som er blevet almindelig, siger Thornberg til TT og tilføjer, at det er en historisk udfordring, at ekstremistmiljøerne vokser.

Og netop den nye situation hos vores svenske naboer gør, at antallet af efterretninger fra borgere også er steget markant. I år har der været omkring 6000 efterretninger hver måned. For fem år siden var gennemsnittet 2000 per måned ifølge Säpo-rapporten.

Vi vil mene, at det er gået fra hundredvis til tusindvis. Der er sket en eksplosionsagtig forøgelse. Vi har aldrig set noget i dette omfang tidligere.

Säpo-chef Anders Thornberg

Propaganda fra ISIS

Ifølge den svenske sikkerhedschef er årsagen til den eksplosive stigning i de ekstremistiske miljøer først og fremmest propagandaen fra Islamisk Stat.

- Krigen i Irak og Syrien har samlet islamistiske ekstremister på en måde, som man ikke har set tidligere. Tidligere havde vi forskellige miljøer. Vi havde radikaliserede fra Nordafrika, Mellemøsten og Somalia, men de var helt adskilt fra hinanden, pointerer Thornberg ifølge TT.

Før i tiden planlagde terrorister deres angreb over længere tid. De kunne bruge måneder på at skaffe sig viden, uddannelse og kontakter til de rigtige.

- I dag ser vi, at nogen får en idé og måske køber to knive eller lejer en lastbil og kører ind i en folkemængde, siger Säpo-chef Anders Thornberg til TT.

Og den markante stigning overrasker ikke den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp. Han fortæller til TT, at det er en udvikling, som har været i gang i lang tid:

- Vi har fulgt udviklingen længe. Vi har set på sociale medier, at da Isis (Islamisk Stat, red.) blev dannet, så var der tusindvis, som støttede Isis, siger Magnus Ranstorp, der er forskningschef på Försvarshögskolan i Stockholm.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Midtfynsk tatovør taler ud om årelangt seksuelt overgreb: - Det kan ske for alle

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anna Pippi drømmer kun om at kunne gå: Nu samler naboer penge ind til dyr operation i USA

Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

OB

OB skylder fansene en bedre spillemæssig præstation, mener Alexander Juel: - Vi skuffede virkelig meget på hjemmebane sidst

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Strategisk' og 'speciel' beliggenhed: Nej tak til 30 nye boliger på tom campingplads

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Kerteminde For abonnenter

Fik uventet besøg: Fund i køkkenskabet sender 29-årig i fængsel

Nyborg

Fotografer bag slottets mure

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

OB For abonnenter

Der laves om på to pladser efter nederlaget mod Viborg: Bashkim Kadrii lurer i OB's startopstilling

Odense For abonnenter

Farlig ungdom og eksotiske kvinder: Ny bog tager dig med tilbage i Odenses historie

Assens For abonnenter

Kristian flyttede sit firma til hjembyen og fik alt for meget plads: Pludselig gik det lynhurtigt, og nu er næsten alt booket

Annonce