Annonce
Indland

Eksplosiv stigning af voldelige islamister i Sverige

En ny rapport fra den svenske efterretningstjeneste, Säpo, viser, at tusindvis af voldelige islamister i dag bor i Sverige. Det skriver nyhedsbureauet TT. Det får nu DF's Peter Kofod Poulsen til at kræve en lignende opgørelse fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT/Scanpix 2017

På få år er antallet af ekstremistiske islamister i Sverige er steget fra få hundrede til flere tusinde. Samtidig er antallet af efterretninger steget markant, viser ny rapport fra efterretningstjenesten Säpo.

Sverige: Antallet af ekstremistiske islamister i Sverige er steget fra 200 til flere tusinde. Det viser ny rapport fra den svenske efterretningstjeneste, Säpo, ifølge nyhedsbureauet TT.

- Der er sket en eksplosionsagtig forøgelse. Vi har aldrig set noget i dette omfang tidligere, siger sikkerhedspolitiets chef, Anders Thornberg, til TT og påpeger, at situationen er alvorlig.

Samtidigt betoner sikkerhedspolitiets chef, at det kun er et fåtal, som både har hensigt og formåen til at begå terrorangreb.

- Det er en ny situation, som er blevet almindelig, siger Thornberg til TT og tilføjer, at det er en historisk udfordring, at ekstremistmiljøerne vokser.

Og netop den nye situation hos vores svenske naboer gør, at antallet af efterretninger fra borgere også er steget markant. I år har der været omkring 6000 efterretninger hver måned. For fem år siden var gennemsnittet 2000 per måned ifølge Säpo-rapporten.

Annonce

Vi vil mene, at det er gået fra hundredvis til tusindvis. Der er sket en eksplosionsagtig forøgelse. Vi har aldrig set noget i dette omfang tidligere.

Säpo-chef Anders Thornberg

Propaganda fra ISIS

Ifølge den svenske sikkerhedschef er årsagen til den eksplosive stigning i de ekstremistiske miljøer først og fremmest propagandaen fra Islamisk Stat.

- Krigen i Irak og Syrien har samlet islamistiske ekstremister på en måde, som man ikke har set tidligere. Tidligere havde vi forskellige miljøer. Vi havde radikaliserede fra Nordafrika, Mellemøsten og Somalia, men de var helt adskilt fra hinanden, pointerer Thornberg ifølge TT.

Før i tiden planlagde terrorister deres angreb over længere tid. De kunne bruge måneder på at skaffe sig viden, uddannelse og kontakter til de rigtige.

- I dag ser vi, at nogen får en idé og måske køber to knive eller lejer en lastbil og kører ind i en folkemængde, siger Säpo-chef Anders Thornberg til TT.

Og den markante stigning overrasker ikke den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp. Han fortæller til TT, at det er en udvikling, som har været i gang i lang tid:

- Vi har fulgt udviklingen længe. Vi har set på sociale medier, at da Isis (Islamisk Stat, red.) blev dannet, så var der tusindvis, som støttede Isis, siger Magnus Ranstorp, der er forskningschef på Försvarshögskolan i Stockholm.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce