Annonce
Livsstil

Ekspertklummen: Strømmen har aldrig været grønnere

Når du som forbruger vælger et grønt elprodukt, er du med til at gøre en forskel for miljøet. Foto: Colourbox

I Danmark er vi verdensmestre i at producere grøn strøm fra vindmøller og solceller, og den strøm, der kommer ud af vores stikkontakter, har aldrig været mere klimavenlig.

Faktisk forventer Energistyrelsen, at den danske produktion af grøn strøm allerede i 2028 vil overgå vores eget samlede elforbrug. Derfor spiller elektrificering en vigtig rolle, hvis vi og resten af verden i fællesskab skal stoppe den globale opvarmning. Og det vil kræve en indsats af os alle og nogle helt andre forbrugsvalg, end mange af os træffer i dag.

Som forbruger kan du for eksempel starte med at vælge et grønt elprodukt. Hos Energi Fyn oplever vi, at flere og flere elkunder har fokus på klimaet, når de vælger elprodukt. Men det kan være vanskeligt at gennemskue, hvordan det fungerer, når man ønsker at købe et grønt elprodukt, og hvilken forskel det reelt gør.

Annonce

I bund og grund er el ikke meget anderledes end andre varer og flyder i forhold til udbud og efterspørgsel - også over landegrænser. Det danske elnet er tæt forbundet med elnettet i vores nabolande og den strøm, der kommer ud af stikkontakten, er en blanding af energi fra både vindmøller, solceller, vandkraft, atomkraft, kul, biobrændsler og naturgas, uanset hvilket elprodukt du vælger.

Men hvorfor så vælge et grønt elprodukt frem for et andet elprodukt?

Når du som forbruger vælger et grønt elprodukt, er du med til at gøre en forskel for miljøet. Du bidrager til, at der fortsat investeres i vedvarende energikilder, og du er med til at sende et signal om, at du som forbruger ønsker mere vedvarende energi. Derfor giver det rigtig god mening at vælge et grønt elprodukt, når du køber el.

Men hvad er det, du reelt køber, når strømmen i stikkontakten ikke nødvendigvis er grøn?

Når der produceres strøm via af vedvarende energikilder som for eksempel vindmøller, udstedes der et certifikat, der dokumenterer, at vindmøllen leverer strøm til det fælles elnet.


Jo flere kunder, der køber grøn strøm, jo flere certifikater skal der bruges. Det betyder, at fossile energikilder som kul og olie fortrænges fra markedet.


Hver gang en forbruger ønsker at købe grøn strøm, reserveres en andel af de certifikater til forbrugeren. EU fører kontrol med de grønne certifikater og sikrer, at det samme certifikat ikke bliver solgt flere gange. Jo flere kunder, der køber grøn strøm, jo flere certifikater skal der bruges. Det betyder, at fossile energikilder som kul og olie fortrænges fra markedet. Ved at købe grøn strøm er du med til at sikre, at andelen af vedvarende energi i elnettet øges.

Hos Energi Fyn ønsker vi at medvirke til at udvikle et bæredygtigt energisystem og bidrage til regeringens klimamål. Derfor ejer og driver vi blandt andet vindmøller flere steder i Danmark, ligesom vi sælger grøn strøm til både virksomheder og private kunder til den samme pris som vores øvrige produkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce