Annonce
Livsstil

Ekspertklummen: På denne boligtype betaler mange en alt for høj rente

Mange ved ikke, at det under visse betingelser er muligt at finansiere både kolonihaver og haveforeningshuse med realkreditlån. Foto: Colourbox

Er du ejer af et haveforenings- eller kolonihavehus, så er der stor sandsynlighed for, at du betaler for meget i rente. Mange ved nemlig ikke, at det under visse betingelser er muligt at finansiere både kolonihaver og haveforeningshuse med realkreditlån. Og eftersom renten på et realkreditlån normalt er noget lavere end renten på et banklån, kan der være mange penge at spare, hvis man kender sine muligheder.

Den væsentligste betingelse for at få et realkreditlån i kolonihave- eller haveforeningshuset er, at foreningen kan godkende, at realkreditinstituttet indtræder som ejer, indtil boligen er solgt, hvis aftalen om tilbagebetaling ikke overholdes.

Dertil skal huset ofte have en vis værdi, før et realkreditlån er en mulighed. I Nordea ligger den grænse på 500.000 kroner. Sidst men ikke mindst, skal vurderingsinspektører fra det valgte realkreditinstitut godkende, at den enkelte forening og den enkelte bolig kan belånes.

Annonce

Har man derfor et kolonihave- eller haveforeningshus i en sund forening og med et nogenlunde velholdt hus på grunden, kan man i mange tilfælde også få et realkreditlån.

Hvor stor en del af vurderingen af kolonihave- eller haveforeningshuset, der kan belånes med realkredit, afhænger af, om man må bo i boligen hele året, eller om der er sæsonbetingede regler. Populært kan man sige, om boligen kan betragtes som en helårsbolig eller et fritidshus.

For boliger, der må bebos hele året, er belåningen op til 80 procent af vurderingen, mens boliger, som alene må bebos i sommerhalvåret, kun kan belånes med 75 procent. Det er de samme regler, der gælder for den resterende del af ejerboligmarkedet.


Har man derfor et kolonihave- eller haveforeningshus i en sund forening og med et nogenlunde velholdt hus på grunden, kan man i mange tilfælde også få et realkreditlån.


Hvis man først har fået ja til at belåne kolonihaven eller haveforeningshuset, er der normalt frit valg på realkreditinstituttets lånehylder under forudsætning af, at de almindelige regler for kreditvurdering overholdes. Det betyder, at man både kan få fast eller variabel rente, og at man også kan få perioder med afdragsfrihed. Man får kort sagt nogenlunde de samme muligheder, som boligejere med helårshuse, ejerlejligheder eller fritidshuse.

Et haveforenings- eller kolonihavehus er i modsætning til et fritidshus kendetegnet ved, at ejeren har råderet over grunden, men ikke selv ejer den. Ejeren kan få adgang til grunden på to måder.

Enten ved at foreningen lejer grunden af kommunen, staten eller en anden offentlig myndighed, som herefter videreformidler lejeretten til kolonihave- eller haveforeningsejeren, eller ved at ejeren køber det, man kalder en havelod i andelshaveforeningen.

I det sidstnævnte tilfælde ejer man som medlem af kolonihave- eller haveforeningen en andel af foreningens formue - og dermed også en andel af foreningens grund.

Det betyder, at kolonihave- eller haveforeningsejeren ejer det hus, der står på grunden, men at ejeren reelt set kun har råderet over grunden via en lejekontrakt eller et andelsbevis.

Det er ikke alle realkreditinstitutter, der giver mulighed for at belåne kolonihaver og haveforeningshuse, men ligesom med alle andre økonomiske forhold bør man kigge sig godt for og eventuelt indhente flere tilbud.

Annonce

Mest læste

Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Træfuglen stod igen i år for skud: Skydebrødre glæder sig over en fugleskydning uden restriktioner

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Nyborg For abonnenter

Protestpartiet satte en stopper for det 'uoplyste enevælde': - Jeg fik et chok, da jeg så, hvordan byrådet fungerede

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Annonce