Annonce
Livsstil

Ekspertklumme: Nye boligprisprognoser forudsiger fortsat stigende huspriser

Illustration: Colourbox

Der er i øjeblikket stor interesse for at købe ejerbolig, og handelsaktiviteten er den højeste i mange år. Det har ført til kraftigt stigende priser, et stort dyk i udbuddet og kortere liggetider.

Tendensen er stærkest i og omkring de store byer, men fremgangen er tydelig over hele landet, og det får mange til at spørge: Vil fremgangen på boligmarkedet fortsætte i den kommende tid?

Spørger man økonomerne er de forholdsvist enige. De fleste forventer, at huspriserne vil stige yderligere i den kommende tid, men i et lavere tempo end hidtil. Således forventer Danmarks Nationalbank i sin seneste prognose, at huspriserne vil stige med 9,7 procent i 2021 og med yderligere 3,0 procent i 2022, mens regeringen forventer prisstigninger på 11,2 procent i 2021 og 3,1 procent i 2022.

Annonce


De fleste forventer, at huspriserne vil stige yderligere i den kommende tid, men i et lavere tempo end hidtil.


I Nordea er vi enige i retningen på boligpriserne, men en lille smule uenige i timingen, idet vi forventer en kraftigere vækst nu og her, mod at priserne stiger lidt mindre til næste år. Samtidig har vi en forventning om, at den største del af prisstigningen allerede har fundet sted, men da boligprisstatistikker udgives med en vis forsinkelse, kan vi endnu ikke se det i de officielle tal.

Forventningen om en aftagende vækst i husprisudviklingen skal blandt andet ses på baggrund af de allerede høje priser særligt i og omkring landets største byer, hvor de seneste års finansielle regulering slår stadig hårdere igennem. Boligkøberne skal i dag stille med en udbetaling på minimum 5 procent, og der er ikke længere fri adgang til variabelt forrentede lån eller lån med afdragsfrihed, hvis køberne har brug for et stort lån i forhold til familiens indkomst. Det vil lægge en dæmper på antallet af interesserede købere.

Dertil kommer en forventet ændring i danskernes forbrugsmønster i takt med, at stadig flere danskere bliver vaccineret. Ophævede restriktioner i detailhandlen og for kulturlivet samt en opblødning af de nuværende rejseregler forventes at få danskernes forbrug til at nærme sig det mønster, som vi så, før covid-19 lukkede Danmark ned, og dermed inden interessen for at købe bolig gik helt amok.

Yderligere en faktor er realkreditrenterne, der allerede er steget en lille smule siden årsskiftet, hvilket forventes at dæmpe boligefterspørgslen i den kommende tid. Ved årets indgang lå renten på et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag på 0,5 procent, mens den toneangivende rente i dag ligger på 1,5 procent.

Får vi ret i vores husprisprognose har boligejerne udsigt til en klækkelig stigning i deres friværdi. I 2020 kostede et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter ifølge Finans Danmark 2.038.000 kroner, og holder vores prognose stik, vil det samme hus kunne sælges for 2.283.000 kroner i 2021 og for 2.341.000 kroner i 2022. Det betyder med andre ord, at husejerne vil opleve en prisstigning på cirka 246.000 kroner i indeværende år og på yderligere 58.000 kroner i 2022 alene som følge af de stigende priser.

Det er altid svært at spå om fremtiden, og i øjeblikket er det sværere end normalt, da situationen omkring covid-19 gør verden mere usikker. Derfor er det vigtigt, at man ved, at boligprisprognoserne ikke er en klar rettesnor for fremtiden, men derimod det mest sandsynlige scenarie på det tidspunkt, hvor prognosen blev udarbejdet.

I praksis kan de udarbejde husprisprognoser ikke alle sammen ramme plet, men de giver trods alt et fingerpeg om, at mange økonomer ser optimistisk på fremtiden. Det er betryggende i den nuværende og lidt usædvanlige situation på boligmarkedet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Assens

Sønderjyde i 'prisværdig' aktion: Fik standset formodet spritbilist, der slingrede 'voldsomt' på motorvejen

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Middelfart

Sidste nyt fra døngrapporten: Forsvundet plæneklipper og en knust bagrude

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Annonce