Annonce
Odense

Eksperter hjælper med dilemmaer, vaner og udfordringer: Forældres erfaringer om børns online-liv skal munde ud i gode råd

Hvad sker der bag skærmene, når børnene spiller, chatter og sender beskeder via Snapchat? De fleste familier har nemt ved at tale sammen om det "virkelige" fysiske liv, men når det kommer til det digitale, er det straks sværere. Odense Kommune prøver nu at finde ud af, hvorfor det er sådan, og hvordan man ændrer det. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Flere end 25.000 forældre har fået et spørgeskema fra Odense Kommune, der gerne vil blive klogere på vaner og dilemmaer, når det gælder børns skærmtid og privatliv online - og hvordan familierne taler om det.

Odense: Hvad laver mit barn på nettet? Hvem kommunikerer han eller hun med? Skal jeg som forældre sætte grænser eller stole på, at mit barn selv finder vej?

Ja, hvordan taler familier sammen om børns liv på de digitale medier? Det prøver Odense Kommune at blive klogere på og har derfor - via e-boks - sendt spørgeskemaer ud til 25.600 forældre, som har børn mellem 3 og 13 år i Odense. Man kan svare anonymt, men onsdag den 21. april er sidste frist.

Målet er at samle viden om, hvad de største udfordringer er, og hvordan vaner og dilemmaer ser ud, når det gælder børns skærmtid, gaming og privatliv online.

Annonce


Det er helt naturligt, at vi ønsker at kontrollere og sætte grænser for det, vi ikke forstår; for eksempel for vores børns mediebrug. Men det er måske ikke den klogeste løsning.

Stine Liv Johansen, formand for Medierådet for Børn og Unge


Forældrenes erfaringer danner også grundlag for en digital forældrekonference, som finder sted den 4. maj. Her kan 250 forældre drøfte spørgsmål og problemer med førende medieeksperter, som hjælper med at formulere gode råd til, hvordan man som familie kan tale sammen om børns liv på de digitale medier.

Vi gør ikke altid det klogeste

Fra forskningen ved man i dag, at voksne en tilbøjelighed til at tro, at børn har to liv så at sige - et liv online og et i "virkeligheden". Sandheden er snarere, at børnene oplever én samlet virkelighed, hvor deres venskaber og kammerater er lige så meget online som offline.

Ekspertudvalget for Børn, Unge og Markedsføring har blandt andet afdækket, at de 11-13-årige forholder sig meget ukritiske overfor de personer, de følger på sociale medier som YouTube og Instagram - og at skjulte reklamer på sociale medier er svære at gennemskue.

En af de eksperter, som dukker op til konferencen, hedder Stine Liv Johansen. Hun er lektor ved Center for Børns Litteratur og Medier ved Aarhus Universitet og formand for Medierådet for Børn og Unge og har f.eks. i artiklen "Børn har ret til privatliv på nettet" givet udtryk for, hvad nogle af problemerne kan være:

- Det er helt naturligt, at vi ønsker at kontrollere og sætte grænser for det, vi ikke forstår; for eksempel for vores børns mediebrug. Men det er måske ikke den klogeste løsning, for en stor del af børns liv i dag finder sted med de digitale medier som medspiller - på godt og på ondt.

Ifølge Stine Liv Johansen er det, som børn i 7-12 års-alderen har allermest brug for, nysgerrige voksne, der er klar på at undersøge mediernes muligheder og begrænsninger.

- Ideelt set er samtalen om medier lige så naturlig som samtalen om, hvordan det er gået i skolen eller til fodbold. Hvis barnet oplever, at det skal stå til regnskab og at der er steder, det ikke må komme, så er det højst sandsynligt, at det kun fortæller ganske lidt, skrev hun i artiklen.

Både borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og rådmand Susanne Crawley Larsen (R) ser frem til, at forældre får nogle konkrete værktøjer, som kan være en hjælp i hverdagen.

Initiativet er en del af Odenses ønske om at være "Verdens bedste robotby i børnehøjde."

Sund digital familie

Den digitale forældrekonference afholdes den 4. maj. Forældre kan deltage i hele konferencen, men det er også muligt kun at tilmelde sig den del, der passer til den alder, ens barn har: Fra kl. 18.30 til 19.45 sættes der fokus på de 3-7-årige, og fra kl. 20.00 til 21.15 er der fokus på de 8-13-årige.

Forældre kan tilmelde sig konferencen i forbindelse med besvarelse af det spørgeskema, kommunen har sendt ud via e-boks. Besvarelsen skal ske senest 21. april.

Konferencen er begrænset til 250 deltagere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce