Annonce
Indland

Eksperter: Her kan kommunerne spare

"Vend tilbage til de små kommuner" og "indfør projekter frem for kommunaludvalg" lyder to af buddene på, hvordan der kan spares uden at skære i kerneydelserne.

To kyndige har givet deres bud på, hvor kommunerne kan grave fire milliarder frem i forbindelse med statens spare-plan - og det går ikke ud over hverken børn eller ældre.

Fyens.dk har forhørt sig hos to kommunal- og økonomikyndige om, hvor det ville være mest hensigtsmæssigt at gribe ind, samt om der findes andre løsninger end at skære på kerneydelserne.

Det gør der tilsyneladende, hvis man spørger en lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og en chefkonsulent ved ved Center for Ledelse og Styring, Professionshøjskolen Metropol.

Annonce

Lektor: Genindfør små kommuner

Niels-Henrik Topp, lektor og doctor polit ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, foreslår med et smil på læben, at man går tilbage til de mange, små kommuner.

- Kommunalreformens gevinster har ikke vist sig endnu, mens administrationsdelen til gengæld er vokset. En god spareløsning vil altså være mindre kommuner. Det er et lidt spøgefuldt råd, men de små kommuner var øjensynligt mere bæredygtige end de store kommuner er, slår han fast.

- En anden mulighed er at fastfryse de offentligt ansattes løn eller sætte den ned. Det gør man allerede i det private. Det må være et spørgsmål om, hvorvidt man vil sikre sin egen og kollegaernes beskæftigelse, eller om man vil sikre sin løn, siger Niels-Henrik Topp.

Af andre områder der kan justeres nævner Niels-Henrik Topp en vis grad af brugerbetaling, mindre fryns såsom kulturhuse og musikskoler, og mere samarbejde:

- Det ikke kan være meningen, at vi skal bestille blyanter hjem hver for sig, hvis vi kan spare ved at gøre det sammen. Kommunerne kan overveje fællesaftaler, der kan betale sig. Det er virkelig en smuk besparelse, siger han.

Chefkonsulent: Prøv noget nyt

Tue Sanderhage, chefkonsulent ved Center for Ledelse og Styring, Professionshøjskolen Metropol, lægger ikke skjul på, at den nuværende kommunal-model bør ruskes i en helt anden retning.

- Vi kan ikke effektivisere mere uden at lave helt om på kerneydelserne, så der skal tænkes anderledes, frem for at tænke "mindre, mindre, mindre". Vi er der, hvor man ikke kan skære mere i ydelserne. Du kan jo ikke give et barn en halv ble på, servere en halv portion mad for en ældre eller grave et halvt hul, siger han og uddyber:

- I løbet af de næste 10 år vil vi mangle 20.000 kommunale ledere og et endnu højere antal offentligt ansatte. Derfor er vi nødt til at tænke i innovation frem for effektivisering, siger han.

Ifølge Tue Sanderhage kan man for eksempel droppe de traditionelle strukturer i kommunerne med forskellige udvalg. Udvalgene skal i stedet erstattes af tværfaglige projekter.

- De fleste mennesker går ind i lokalpolitik, fordi de brænder for en sag. Den sag kan de blive projektledere for frem for at skulle presses ind i en forvaltningsstruktur, hvor de skal være medlem af børne- og ungeudvalget, økonomiudvalget eller trafikudvalget, siger Tue Sandhage.

- Men det kræver politisk vilje - for på den måde skal politikerne vise deres værd hver dag og ikke bare under valgkampen. De kan jo i højere grad stilles til ansvar, hvis det projekt, de leder, går galt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce