Annonce
Danmark

Eksperter efterspørger flere test inden genåbning: Der skal styr på smittetallet

Mandag udtrykte statsminister Mette Frederiksen (S) håb om, at vi efter påske kan påbegynde en trinvis genåbning af Danmark. Men det er risikabelt at begive sig ud i, når man ikke kender nok til smittespredningen, mener eksperter. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Seks topøkonomer og formanden for Lungeforeningen fremlægger i Berlingske deres forslag til, hvordan vi genåbner Danmark uden at overbelaste sundhedsvæsnet eller økonomien. De anbefaler, at man tester en udvalgt del af befolkningen for at have løbende overblik over smittespredningen.
Annonce

Coronavirus: Regeringen skal have større indblik i smittespredning af coronavirusset, før vi kan begynde at genåbne Danmark. Derfor bør man hurtigst muligt begynde at teste en tilfældigt udvalgt stikprøve i befolkningen, borgere med og uden symptomer, så man kan få overblik over mørketallene i smittespredningen.

Det skriver Lungeforeningens formand, Torben Mogensen, og en række økonomer i en kronik i Berlingske fredag.

- Den oprindelige ambition var at forene den medicinske ekspertise med den økonomiske ekspertise for at lave en plan for, hvordan vi genåbner Danmark, siger cheføkonom og vicedirektør i tænketanken Kraka og medforfatter til kronikken Jens Hauch til avisen Danmark.

Undervejs nåede eksperterne den konklusion, at en sådan plan ikke kan udarbejdes, før der testes noget mere.

- Vi kender ikke coronavirusset og smittekilderne godt nok, og vi har ikke overblik over mørketallene. Derfor må vi teste, teste og teste, samtidig med at vi laver små, gradvise justeringer i genåbningen og hele tiden har overblik over, hvordan smittespredningen er i Danmark, siger Jens Hauch.

Vi kender ikke coronavirusset og smittekilderne godt nok, og vi har ikke overblik over mørketallene. Derfor må vi teste, teste og teste, samtidig med at vi laver små, gradvise justeringer i genåbningen og hele tiden har overblik over, hvordan smittespredningen er i Danmark.

Jens Hauch, cheføkonom og vicedirektør i tænketanken Kraka

Annonce

Tilpas genåbning efter data

Regeringen står ifølge eksperterne med et dobbeltproblem. Fjerner man de restriktioner, der er sat i værk for at begrænse coronavirussets udbredelse, for tidligt, risikerer vi at få en pludselig genopblussen af epidemien, der kan blive svær for sundhedsvæsenet at håndtere.

Venter man derimod for længe med at løfte restriktionerne, risikerer man at forværre den økonomiske krise. Jo mere viden, man har om smittespredningen, jo bedre er man i stand til at træffe de rigtige beslutninger under en gradvis genåbning, mener Jens Hauch:

- Siger vi for eksempel, at dagplejebørn i en bestemt region kan komme i dagpleje igen, kan vi fra dag til dag følge med i, hvad der sker med smittespredningen.

Derefter kan man vurdere, om man kan udbrede en lignende lempelse til resten af landet, eller om man skal holde igen, fordi der sker en pludselig smittespredning inden for et overskueligt område.

- På den måde kan man hele tiden justere på baggrund af data, siger Jens Hauch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Erhverv

Skænkestue med 150 øl i Plums Gård

OB

OB i ro mellem den sikre og den vilde løsning

Sport

Intet alternativ til sejr for Otterup HK

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce