Coronavirus: Regeringen skal have større indblik i smittespredning af coronavirusset, før vi kan begynde at genåbne Danmark. Derfor bør man hurtigst muligt begynde at teste en tilfældigt udvalgt stikprøve i befolkningen, borgere med og uden symptomer, så man kan få overblik over mørketallene i smittespredningen.
Det skriver Lungeforeningens formand, Torben Mogensen, og en række økonomer i en kronik i Berlingske fredag.
- Den oprindelige ambition var at forene den medicinske ekspertise med den økonomiske ekspertise for at lave en plan for, hvordan vi genåbner Danmark, siger cheføkonom og vicedirektør i tænketanken Kraka og medforfatter til kronikken Jens Hauch til avisen Danmark.
Undervejs nåede eksperterne den konklusion, at en sådan plan ikke kan udarbejdes, før der testes noget mere.
- Vi kender ikke coronavirusset og smittekilderne godt nok, og vi har ikke overblik over mørketallene. Derfor må vi teste, teste og teste, samtidig med at vi laver små, gradvise justeringer i genåbningen og hele tiden har overblik over, hvordan smittespredningen er i Danmark, siger Jens Hauch.
Vi kender ikke coronavirusset og smittekilderne godt nok, og vi har ikke overblik over mørketallene. Derfor må vi teste, teste og teste, samtidig med at vi laver små, gradvise justeringer i genåbningen og hele tiden har overblik over, hvordan smittespredningen er i Danmark.
Jens Hauch, cheføkonom og vicedirektør i tænketanken Kraka
Tilpas genåbning efter data
Regeringen står ifølge eksperterne med et dobbeltproblem. Fjerner man de restriktioner, der er sat i værk for at begrænse coronavirussets udbredelse, for tidligt, risikerer vi at få en pludselig genopblussen af epidemien, der kan blive svær for sundhedsvæsenet at håndtere.
Venter man derimod for længe med at løfte restriktionerne, risikerer man at forværre den økonomiske krise. Jo mere viden, man har om smittespredningen, jo bedre er man i stand til at træffe de rigtige beslutninger under en gradvis genåbning, mener Jens Hauch:
- Siger vi for eksempel, at dagplejebørn i en bestemt region kan komme i dagpleje igen, kan vi fra dag til dag følge med i, hvad der sker med smittespredningen.
Derefter kan man vurdere, om man kan udbrede en lignende lempelse til resten af landet, eller om man skal holde igen, fordi der sker en pludselig smittespredning inden for et overskueligt område.
- På den måde kan man hele tiden justere på baggrund af data, siger Jens Hauch.