x
Annonce
Odense

Ekspertens råd: Sådan får Odense hjemløsheden endnu længere ned

Seniorforsker Lars Benjaminsen, VIVE: - Hvis den samlende støtte skal være stærk nok til at hjælpe folk ud af hjemløshed, skal indsatserne gå på tværs. Det er svært at etablere i det her meget siloopdelte system, vi har i dag, men det er nødvendigt, hvis man skal nå nogle af de mest udsatte, som også tit er dem, der kommer ud i hjemløshed. Foto: VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Seniorforsker Lars Benjaminsen fra VIVE er Danmarks førende forsker, når det gælder hjemløse. Her kommer han med sine bud på, hvad Odense Kommune skal gøre for at få hjemløsheden endnu længere ned, som rådmand Brian Dybro ønsker.

Lars Benjaminsen, hvad mener du om muligheden for at få antallet af hjemløse endnu længere ned end i dag?

- Odense Kommune har allerede vist, at man kan komme ret langt ned ved en målrettet indsats, hvor man skaffer boliger til hjemløse og samtidig giver dem social støtte. Og den retning skal man fastholde og styrke yderligere. Det handler om så tidligt som muligt at give folk den støtte, de har behov for. Og den findes ofte på tværs af det kommunale system og i den regionale behandlings-psykiatri, så derfor skal indsatserne koordineres og integreres så tæt som muligt. Og det kan godt være en udfordring i dag.

Mange hjemløse har i dag både et misbrug og en psykisk lidelse, som du nævner. Har man eksempler på nogle steder, hvor man løser problemet med de to ting på en god måde?

- Det er et problem mange steder, men nogle af de indsatser, der virker godt, kombinerer elementer fra både den psykiatriske behandling, fra misbrugsbehandlingen og kommunernes sociale støtte. Men hvis den samlende støtte skal være stærk nok, skal indsatserne gå på tværs. Og den slags indsatser er svære at etablere i det her meget siloopdelte system, vi har i dag. Men det er nødvendigt, hvis man skal nå nogle af de mest udsatte, som også tit er dem, der kommer ud i hjemløshed.

Kan du give et eksempel på, hvordan sådan en tværgående støtte kan se ud?

- Fra forsøg i andre lande ved vi, at noget af det, der virker godt, er et indsats-team, hvor der både er en psykiater, en misbrugsbehandler, en socialpædagog, en beskæftigelseskonsulent og en person med myndighedskompetence. Den tværfaglige kombination er stærk til at håndtere den kompleksitet, der er i den her gruppe. Men den er svær at etablere i Danmark, fordi folk sidder forskellige steder i det kommunale og regionale system.

Kan du pege på én ting, som vil gøre en stor forskel?

- Der findes ikke et "quick fix" på, hvordan man kan løse den her problematik. Men manglen på tilbud på tværs af psykiatri og misbrugsbehandling er en del af udfordringen, for den er med til at gøre, at tingene går i hårknude mellem psykiatri og misbrugsbehandling. Altså, hvis der ikke bliver taget hånd om misbruget, er det også svært at rumme borgerne i psykiatrien, som så ikke har et tilstrækkeligt specialiseret tilbud. Det er derfor, man skal tænke mere på tværs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce