Annonce
Fyn

Ekspertens opskrift mod butiksdød: Forbrugere, banker, udlejere og butikker må alle bidrage

Bruno Christensen har igennem mere end 50 år arbejdet som konsulent og rådgiver for detailbranchens og betragtes derfor som én af Danmarks førende eksperter på området. Arkivfoto: Kim Haugaard
Detailhandelsekspert Bruno Christensen forudser voldsomme konsekvenser og et væld af lukkede butikker på grund af coronakrisen. Overlevelse kræver både noget af forbrugerne, butikkerne, bankerne og udlejerne, men "Sæt pris på din by" er noget af det, der skal til.
Annonce

Hvor alvorlig er situationen omkring coronavirus for detailhandlen lige nu?

- Det er svært at finde ord, der kan beskrive det ordentligt, men det er en meget, meget alvorlig situation. Det er det nok ikke i dag, men hvis det her fortsætter i næste uge og i næste uge igen og måske videre til påskehandlen, så bliver det en katastrofe, som vi står foran. Det vil betyde et væld af lukkede butikker og hele byer, hvor der ikke længere findes butikker.

Er der særlige geografiske områder eller dele af detailhandlen, der er mere udsatte end andre?

- Ja, hele udvalgsvare-handlen og det, der ofte udgør kernen i vores bymidter, er i særdeleshed udsat. Fødevarer skal vi jo have, så de bliver holdt i gang.

Et enigt folketing har lavet forskellige hjælpepakker til erhvervslivet, der blandt andet betyder, at man kan vente med at betale moms og skat og få hjælp til at betale løn til sine ansatte. Hvor stor virkning har hjælpepakkerne i forhold til detailhandlen?

- De vil da helt sikkert have en virkning, men det afhænger jo meget af, hvem vi taler om. Der er ikke nogen tvivl om, at mange i detailhandlen fortsat vil have voldsomme problemer. De kan måske holde til en uge eller to længere end ellers, men ikke mere end det.

Hvad er henholdsvis det bedste og værste scenarie, der kan komme til at ske i forhold til den danske detailhandel over de næste uger eller måneder?

- Det værste og sandsynlige scenarie er, at vi vil få nogle små og mellemstore provinsbyer, hvor der ikke er nogen butikker eller kun ganske få. Der vil komme nogle vældigt store huller i gadebilledet. Jeg har sværere ved at sætte ord på det bedste scenarie. Det her er kommet som en tyv i natten.

Vi lancerer i dag en kampagne, hvor vi opfordrer fynboerne til at handle lokalt og købe gavekort hos deres lokale butik eller restaurant. Tror du, at sådan et initiativ vil kunne hjælpe i den nuværende coronakrise?

- Ja, det kan det i høj grad. Det er den helt rigtige vej at gå, hvis man gerne vil støtte det lokale butiksliv. Derudover vil jeg gerne opfordre detailhandlen til at tilbyde alle kunder vareudbringning – og det gælder uanset, hvilke butikker vi taler om. Endelig kan man kun appellere til, at bankerne sikrer likviditeten og udlejerne giver rabat på huslejen, så alle er med til at bære byrden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

Sydfyn

Sprængte hus i luften med et kilo sprængstof: Politiet ved ikke, hvor det kom fra

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce