Annonce
Hus og have

Eksperten: Uro og rentestigninger - hvad betyder det for boligmarkedet?

Vi vil ud og mærke på murstenene og fornemme rummeligheden. Lugte til blomsterne i haven, når det er muligt, og føle efter, om det er her, vores børn skal vokse op. Lytte til kvarteret lydes og samle sanseindtrykkene i maven, inden vi træffer den endelige beslutning. Foto: Colourbox
Annonce

De seneste uger er de lange boligrenter steget. Det betyder, at danskerne ikke længere kan få et 30-årigt fastforrentet realkreditlån til en rente på 0,5 procent.

I stedet er vi ved at vænne os til en rente på 1 til 1,5 procent, afhængig af om lånet er med eller uden afdrag.

Rentestigningen er ærgerlig for boligkøberne, da den gør det dyrere at låne penge og derfor også sværere at blive kreditgodkendt. For når renten stiger, gør ydelsen på boliglånet det samme, og derfor skal køberne trække flere penge op af lommen, hvis de ønsker at låne til en ny bolig. Alternativt er de nødt til at finde en billigere bolig eller presse sælgerne ned i pris.

Baggrunden for den stigende rente skal findes i den usikkerhed og de økonomiske konsekvenser, som covid-19 skaber. Både i Danmark og i udlandet har man valgt at lukke store dele af samfundet ned, og det giver store tab for både virksomheder og mindre erhvervsdrivende. Ledigheden er også steget, og konkurserne forventes at følge efter i raskt tempo.

Hvor alvorlig situationen bliver for dansk økonomi, vides ikke. Vi kender endnu ikke den endelige smittespredning, om der kommer ny medicin eller vaccine, eller om virussen får en anden bølge hen over efteråret, som mange frygter. Af samme årsag kender vi heller ikke størrelsen på de endelige hjælpepakker fra alverdens regeringer, eller hvilke lempelser centralbankerne følger op med. Der er kort sagt stor usikkerhed i øjeblikket.

Situationen har også betydning for boligmarkedet. Vi kan allerede konstatere, at der er færre, der holder åbent hus, og færre, der ønsker en fremvisning. Og selv om vi er langt fremme teknologisk, så er vi endnu ikke der, hvor vi køber bolig alene på baggrund af en virtuel gennemgang fra matriklen. Vi vil ud og mærke på murstenene og fornemme rummeligheden. Lugte til blomsterne i haven, når det er muligt, og føle efter, om det er her, vores børn skal vokse op. Lytte til kvarteret lydes og samle sanseindtrykkene i maven, inden vi træffer den endelige beslutning.

Derfor får vi næppe et boom i online-køb, hvor køber efterfølgende får leveret skøde og husnøgler i postkasse. I stedet skal vi forvente, at antallet af handler falder mærkbart i den kommende tid.

Nogle købere vil trække sig fra markedet, fordi renten er steget, og de ikke længere har råd til det samme hus, andre fordi usikkerheden på blandt andet arbejdsmarkedet får dem til at tøve. Et boligkøb er trods alt den største økonomiske beslutning i de fleste menneskers liv, og derfor er det naturligt, hvis nogle hellere vil vente og se tiden an, når dagligdagen synes usikker.

For sælgerne er det ærgerligt.

Ikke mindst hvis de har travlt, fordi de allerede har købt en anden bolig, skal flytte til en ny landsdel eller står midt i en skilsmisse. Det er ikke nogen sjov situation, og den forværres af, at vi ikke ved, om det bliver bedre eller værre i den kommende tid. Mange sælgere skal dog forvente en lavere pris på deres bolig end den pris, de havde håbet på for blot få uger siden. Både fordi ejendomsmæglerne (naturligt nok) er tilbøjelige til at forlænge verden med brædder, således at de i et stigende marked og med udsigt til højsæson sætter prisen til den høje side, når de får en bolig i udbud, men også fordi stemningen, renten og den økonomiske situation har ændret sig markant.

Det må vi leve med og samtidigt forsøge at huske på, at hvis man har haft ejerbolig i mange år, har man trods alt fået en ganske pæn gevinst i langt de fleste tilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Odense

Mand anholdt med hjemmelavet våben

Kerteminde

At blive voksen

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Kerteminde For abonnenter

Million-priser på Nordre Havnekaj fastsat: Nu sættes 18 eksklusive Kerteminde-huse til salg

Annonce