Annonce
Hus og have

Eksperten: Sådan bruger du din friværdi bedst

Hvor meget friværdi har du i din bolig? Foto: Colourbox
Annonce

Hvad skal din friværdi egentlig bruges til? Er det en opsparing til din pension, eller har du ikke tænkt nærmere over det, men bare betalt af på dit realkreditlån gennem mange år?

Vi fynske parcelhusejere har i gennemsnit mere end en halv million kroner opsparet i vores bolig, viser tal fra Realkredit Danmark. Og det er selvfølgelig fornuftigt at have en økonomisk stødpude til uforudsete udgifter, eller hvis boligpriserne skulle falde, men mange kunne have god gavn af at bruge friværdien mere aktivt.

Lad os lige få på plads, hvad friværdi egentlig er. Din friværdi er forskellen mellem det, din bolig er værd, og gælden i din bolig. Så er din bolig eksempelvis 1,5 millioner kroner værd, og du skylder 1 million kroner, har du en friværdi på 500.000 kroner.

Som udgangspunkt kan man låne 80 procent af boligens værdi som realkreditlån. I dette tilfælde svarer det til 1,2 millioner kroner. Altså har du i eksemplet her mulighed for at låne yderligere 200.000 kroner som realkreditlån, som er det billigste lån, man kan få.

De 200.000 kroner kan bruges på mange måder. Det kan som sagt stå som en slags opsparing, for man skal også være opmærksom på, at hvis boligpriserne falder, falder friværdien. Men har du et dyrere banklån, billån eller forbrugslån, vil det oftest være en god idé at bruge friværdien til at komme af med den dyrere gæld.

En anden mulighed er at renovere eller energiforbedre din bolig. Bruger du for eksempel din friværdi på nye vinduer, vil du både få glæde af det i form af en lavere varmeregning, og samtidig gør det din bolig mere værd den dag, boligen skal sælges. Du kan selvfølgelig også lave en almindelig renovering såsom udskiftning af køkkenet, men her kan du ikke være sikker på at få investeringen tilbagebetalt, da køberen af din bolig måske ikke er helt lige så glad for knaldrøde skabslåger som dig.

Det kan også være, at du overvejer at give lidt penge videre til dine børn eller børnebørn. I så fald kan du bruge friværdien til at hjælpe med et forældrekøb, eller du kan give dine børn en skattefri pengegave på op til 67.100 kroner (2020-sats) årligt. Oftest vil dine børn nemlig have dyrere gæld, og hvis du alligevel planlægger, at de skal arve dig en dag, kan de få stor gavn på nuværende tidspunkt af at kunne komme af med den dyre gæld.

Det kan selvfølgelig også være, at du bare har lyst til lidt flere eller større fornøjelser i livet. Det er ikke den mest økonomisk fornuftige måde at bruge friværdien på, men vi lever jo kun én gang, og det er trods alt dine egne penge.

Under alle omstændigheder vil jeg råde dig til, at du taler med en rådgiver om, hvordan du får mest muligt ud af din økonomi i forhold til dine ønsker og drømme.

4 punkter om friværdi

1. Friværdien i din bolig er forskellen mellem det, som boligen er værd, og den gæld, du har i boligen. Din friværdi vokser, når du afdrager på dine boliglån - og når din bolig stiger i værdi. Omvendt falder friværdien, når din bolig falder i værdi.

2. Din friværdi skal have en vis størrelse, for at du kan låne i den. Som udgangspunkt kan du låne op til 80 procent af din ejerboligs værdi som realkreditlån.

3. Det koster noget at optage et realkreditlån i din friværdi. Derfor skal du have brug for at låne et vist beløb, før det kan betale sig for dig. Grænsen går omkring 100.000 kroner. Vil du låne mindre end det, kan det typisk bedre betale sig for dig at vælge en anden type lån.

4. Du skal selvfølgelig have plads i budgettet til at betale af på det nye lån.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Trods nedgang i industrien hæver fynske Alumeco bundlinjen: Omstrukturering har givet pote

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Alarm 112

Peter Madsen skal for en dommer onsdag formiddag efter flugt

Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Annonce