Annonce
Hus og have

Eksperten: Internettet er en vigtig livsnerve i et lukket Danmark

Foto: Philippe Ramakers/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Annonce

Danmark er lukket ned, og mange af os er sendt hjem for at arbejde ved hjælp af en opkobling til arbejdspladsens netværk og video-møder. Også landets mange skoleelever må passe deres skole hjemmefra via forskellige online læringsportaler. Og kontakten til vores kære og resten af verden må i stort omfang foregå online.

Når Danmark lukker ned, som det er sket de seneste uger, betyder det en markant stigning i vores brug af digitale hjælpemidler. For eksempel er vores forbrug af videomøder fordoblet de seneste uger. Internettet er i endnu højere grad blevet en vigtig livsnerve for os.

Hos Energi Fyn har vi igennem de seneste uger oplevet, at trafikken på vores fibernet er øget med op mod 25 procent. Fra at vi privat primært brugte internet om aftenen, er trafikken nu fordelt ud over hele dagen. Den øgede trafik på fibernettet giver på ingen måde udfordringer i forhold til kapaciteten på fibernettet, men får man sit internet via kobberledninger eller trådløst via mobilmaster, vil man kunne opleve, at ens internet bliver påvirket af den øgede trafik. Der kan også være pres på nogle af de tjenester man benytter - for eksempel videomødetjenesterne.

I sidste uge fik det EU til at bede de store streamingtjenester som Netflix og YouTube om at sænke streamingkvaliteten, så det europæiske internet ikke bliver overbelastet.

Oplever du, at dit internet hakker eller er langsomt, kan du overveje at begrænse antallet af aktive enheder. Vi har nok mange, der både bruger tv, tablets og mobiltelefoner på samme tid. Du kan eventuelt sætte de enheder, som du ikke bruger på flymode, så de ikke påvirker signalet.

Det kan også være en god idé at downloade store filer på tidspunkter, hvor internettet er mindst belastet. Luk eventuelt din VPN-forbindelse til arbejdspladsen ned, når du ikke bruger den, og download store filer i stedet for at arbejde i skyen. Oplever du, at dit internet er langsomt i forbindelse med videomøder, så kan det være en god idé at lukke for dit kamera.

Lige meget hvor god en internetforbindelse du får ind i huset, skal du bruge en router, hvis du skal bruge internettet trådløst rundt om i dit hus. Routerens placering har stor betydning for, hvordan det trådløse signal er i din bolig. Et godt trådløst signal rækker typisk kun gennem et par vægge, så for at dække det meste af dit hus skal du placere din router, så signalet kan nå ud til alle sider. Signalet bliver også fordelt mest optimalt, hvis du placerer routeren i cirka en til to meters højde og et centralt sted i huset. Det er heller ikke nogen god idé at dække routeren til eller placere den i et skab.

På vores hjemmeside www.energifyn.dk har vi samlet flere gode råd til dig, der arbejder hjemmefra, og måske samtidig har børn, der også er afhængige af internettet.

Du kan blandt andet læse mere om, hvad du skal være opmærksom på i forhold til sikkerheden. Når vores rutiner ændrer sig - for eksempel med det meget mere hjemmearbejde vi lige nu oplever - gør det os meget sårbare over for angreb fra it-kriminelle. Det er derfor meget vigtigt, at du er endnu mere varsom overfor mistænkelige mails og ukendte hjemmesider.

Har du brug for hjælp, holder vores Kundecenter og tekniske support åbent på alle hverdage.

God fornøjelse med at bruge de mange digitale muligheder til både arbejde, skole og kontakten med omverdenen. Og husk, at hvis du har fibernet, behøver du ikke bekymre dig om kapaciteten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

28-årig lokal kok blev knivstukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn

Snart er der leg og fest i Søndersø

Kerteminde

Offer for knivstik i Munkebo er død: 29-årig mand sigtes for drab

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Annonce