Annonce
Hus og have

Eksperten: I disse fynske kommuner stiger grundskylden næste år

Reguleringsprocenten til beregning af grundskyld i 2020 er nu fastsat, og resultatet er en sats på 5,8 pct. Det betyder, at en gennemsnitlig husejer skal betale en højere grundskyld i fem ud af ti kommuner på Fyn.

Den største regning får husejerne i Odense, hvor grundskylden for et gennemsnitligt hus stiger med 557 kr. i 2020. Svendborg følger lige efter med en stigning på 493 kr., og derefter kommer Kerteminde og Ærø, hvor stigningen er på hhv. 293 kr. og 286 kr. I Nordfyn stiger grundskylden også, men her er regningen på mere beskedne 65 kr. i 2020. I de øvrige fem kommuner på Fyn vil grundskylden være præcis den samme i 2020 som i 2019.

Beregningerne bygger på en uændret grundskyldspromille. Grundskyldspromillen fastsættes af den enkelte kommune, og vælger kommunalbestyrelsen derfor at ændre kommunens nuværende promille, inden vi går ind i 2020, vil grundskylden se anderledes ud end her beregnet.

Den stigende grundskyld får ikke boligejernes budget til at knække midt over lige nu. Heller ikke selv om boligejeren har en lille økonomi. Ved boligskatteforliget i 2017 besluttede politikerne nemlig at indføre en tvungen indefrysningsordning, så eventuelle stigninger i grundskylden i 2018, 2019 og 2020 indefryses til en rente på 0 pct., og det betyder, at selv om grundskylden stiger i det kommende år, så vil opkrævningen til grundskyld ikke ændre sig. I stedet tvinges boligejerne til at oparbejde gæld.

Den tvungne indefrysning ophører i 2021. Her kan boligejerne vælge imellem at indfri deres gæld fra årene 2018 til 2020, eller at bibeholde indefrysningen til den dag, hvor boligen sælges. Fra 2021 og frem ophører rentegarantien på de 0 pct. dog, og indefrysningen vil i stedet blive forrentet på samme vilkår, som vi kender det fra pensionisternes indefrosne grundskyld i dag, hvor renten i øjeblikket ligger på 0,88 pct.

I dag er det husejerne i Odense og Kerteminde, der betaler den højeste grundskyld på Fyn. Her udgør grundskylden for en gennemsnitlig husejer i begge tilfælde lidt over 10.000 kr. om året. Nyborg og Svendborg følger efter med en gennemsnitlig regning til grundskyld på 8.000-9.000 kr., mens husejerne i de øvrige kommuner betaler mellem 4.300 (på Langeland) og lige knap 7.000 kr. (i Nordfyn).

Sammenlignet med mange andre kommuner er det ikke noget voldsomt højt niveau. På Frederiksberg, som er den kommune, hvor en gennemsnitlig husejer betaler den højeste grundskyld, udgør grundskylden godt 52.000 kr. i 2020, og hvis man stiller alle 98 kommuner op på række, kommer husejerne i Odense ind på en 44. plads over de kommuner, der betaler den højeste grundskyld. I den anden ende af de fynske kommuner findes Langeland, der kommer ind på en 88. plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce