Annonce
Hus og have

Eksperten: Fynske boligejere nyder godt af de lave renter

Konverteringsbølgerne skyller ind over os i disse år - også på Fyn. Og i takt med, at renterne har bevæget sig nedad - og gang på gang overrasker med historisk lave niveauer - vælger mange at konvertere til en fast rente helt ned til 0 procent. Også mange boligejere med et flekslån, det vil sige et realkreditlån med variabel rente, vælger i stigende grad at binde renten i længere perioder eller endda skifte lånet ud til et nyt med fast rente.

Især boligejere med fastforrentede lån på 2 procent har den seneste tid omlagt deres lån. Alene i det seneste kvartal blev der opsagt 2-procent-lån for næsten 105 milliarder kroner, hvilket var tæt på 60 procent af det samlede antal konverteringer. Også næsten 25 procent af boligejerne med 1,5 procent skiftede deres lån ud med et lån med 0,5 procent i rente eller valgte 1-procent-lånet uden det store kurstab.

I den forgangne uge blev årets sidste rentetilpasningsauktion over flekslån afsluttet, hvor boligejere med lån for omkring 45 milliarder kroner skal have ny rente på deres realkreditlån fra nytår. Og de kan glæde sig over, at der igen er udsigt til rekordlave renter, fordi der fortsat er en lempelig pengepolitik, lav inflation og usikkerhed om det økonomiske opsvings holdbarhed over de kommende år.

Både F1-renten, F3-renten og F5-renten endte alle i negativt terræn, og det er første gang hos Realkredit Danmark, at F5-låntagere har oplevet en negativ rente på en rentetilpasningsauktion.

De boligejere, der omlægger deres realkreditlån, får først og fremmest flere penge mellem hænderne - og altså flere penge til enten forbrug eller investeringer. Det er godt for dansk økonomi, fordi det er med til at holde gang i hjulene. Mange boligejere vælger også at udnytte de lave renter til at optage tillægslån i friværdien, hvilket også før eller siden vil smitte positivt af på det private forbrug og boliginvesteringerne - og igen er det altså med til at sikre en højere aktivitet i dansk økonomi.

Og faktisk viser en ny opgørelse fra Realkredit Danmark, at boligejerne tit optager større lån end det, der blev indfriet, når de lægger realkreditlånet om - det gælder 3 ud af 10 boligejere. Samtidig er der en tendens til, at boligejerne låner lidt flere penge end tidligere i forbindelse med en låneomlægning. Tilbage i 2013-2015 udvidede boligejerne lånet med i gennemsnit 110.000-120.000 kroner, mens det nu er godt 205.000 kroner mere.

At vi låner mere, når vi alligevel er i gang, skyldes i høj grad, at det økonomiske klima generelt er godt, ligesom renterne er lavere, og friværdierne stiger på boligmarkedet. Der er dog på ingen måde tale om, at boligejerne er i gang med at sætte den økonomiske ansvarlighed over styr, for appetitten på at øge gældsætningen ligger stadig på nogle lave niveauer i en historisk kontekst.

Annonce

Hvis du skal rentetilpasse dit lån i 2020

1: Vil du have mere tryghed, så bind renten længere Det kan det være en fordel at binde renten længere, så du kender din økonomi frem i tid. Du kan også vælge et fastforrentet lån. Men bind ikke renten på dit FlexLån i længere tid, end du planlægger at blive boende i din bolig. Det kan blive dyrt at indfri det før tid.

2: Har du anden, dyrere gæld ved siden af dit FlexLån, kan det tit betale sig at vælge afdragsfrihed på dit realkreditlån og afdrage hurtigere på den dyrere gæld.

3. Har du en høj gæld – og ikke andre lån end dit realkreditlån – er det en god ide at afdrage på lånet, så du styrker din fremtidige økonomi. Det gør du nemmest ved at kvitte afdragsfriheden på dit FlexLån. Har du luft i økonomien, kan du også vælge et lån, hvor du sætter endnu mere turbo på afdragene.

4. Drømmer du om et større økonomisk råderum i hverdagen? Hvis din gæld har en passende størrelse i forhold til din friværdi og din formue generelt, kan du overveje at sætte dine afdrag på pause.

5. Du behøver kun at gøre noget, hvis du vil ændre på dit lån. Dit lån bliver helt automatisk rentetilpasset, hvis du ikke gør noget i forbindelse med rentetilpasningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce