Annonce
Hus og have

Eksperten: Fynske boligejere afdrager på livet løs

I gennemsnit er det nu hver anden fynbo, der betaler afdrag på boliglånet. Foto: Colourbox

Boligejerne på Fyn afdrager på deres lån som aldrig før.

På fem år er 12 procentpoint flere boligejere på Fyn begyndt at afdrage på deres boliglån. Og med de lave renter i øjeblikket kan fynboerne sætte endnu mere turbo på afdragene.

I gennemsnit er det nu hver anden fynbo, der betaler afdrag på boliglånet. Det viser en ny opgørelse fra Danske Bank.

Det er især de lave renter, der har fået flere boligejere til at afdrage på deres boliggæld. Og rigtig mange fynboer nyder godt af de lave renter i øjeblikket og udnytter dem til at få nedbragt deres gæld i boligen. For det betyder, at de virkelig kan få sat turbo på afdragene.

Og det smitter selvfølgelig også af på friværdierne, der stiger, selvom der fortsat er et stykke vej, til vi er tilbage på niveauet før krisen. Og tilsyneladende fortsætter renterne med at falde.

I starten af året var renten på 2 procent på et fastforrentet 30-årigt lån, og senere blev den halveret til 1 procent, mens boligejerne i dag kan låse renten fast på 0,5 procent i 30 år.

Også de variable renter har sat nye bundrekorder, og renten på et femårigt variabelt lån er nu tæt på - 0,5 procent mod cirka 0,15 procent i starten af året.

Der er ingen tvivl om, at de lave renter giver en god vitaminindsprøjtning til boligmarkedet her på Fyn. Det bliver nemmere for potentielle boligkøbere at komme ind på markedet, og samtidig er det lave renteklima med til at sætte yderligere gang i boligpriserne.

Ifølge Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen er der ikke udsigt til, at renterne vil stige foreløbig. For som det ser ud nu, vil vi have lave renter længe - og også længere, end vi troede for et halvt og et helt år siden. Og der er ingen tvivl om, at de nye renterekorder åbner for nye muligheder for endnu flere fynske boligejere - både for dem med et fastforrentet lån og lån med variabel rente.

Foretrækker du lån med variabel rente, giver de lave renter nemlig mulighed for at sætte endnu mere fart på dine afdrag. Du kan også vælge at omlægge til en fast lav rente, der løber mange år frem.

Har du derimod et fastforrentet lån med 2 procent i rente eller mere, kan der være gode muligheder for at omlægge til et endnu billigere lån, men her skal omkostningerne selvfølgelig holdes op mod gevinsten på sigt. Om det kan betale sig at omlægge det fastforrentede lån afhænger i høj grad af størrelsen på restgælden og løbetiden på det nuværende lån.

Samtidig kræver en omlægning, at du har planer om at blive boende længere tid i din bolig.

Annonce

Gode råd til din boligøkonomi

Valg af lån: Boligposten er ofte den største og vigtigste post i budgettet. Derfor har det stor betydning, hvilket lån du vælger - og ofte er det her, du kan justere og gøre en forskel i din økonomi.

Tjek lån: Det er en god idé jævnligt at tjekke sit lån. Udnytter du det lave renteniveau tilstrækkeligt - eller er der måske et andet lån, der passer bedre til din situation lige nu.

Læg om: Det giver mening at lægge om, hvis gevinsten ved en lavere rente på sigt overstiger omkostningerne, der er forbundet med at omlægge. Eller måske har du anden, dyrere gæld, som du kan få lagt ind under dit realkreditlån. Det kan også være, at du ønsker mere luft i økonomien her og nu.

Afdrag: Du skal være opmærksom på, at du kan afdrage mere på et lån med variabel rente frem for et lån med fast rente. Til gengæld kender du din boligøkonomi mange år ud i fremtiden, når du vælger et fastforrentet lån.

Tal med din bank, hvis du er i tvivl: Der kan være mange penge at spare, og der er masser af muligheder for at forme din boligøkonomi, så den passer bedst muligt til dine behov og prioriteringer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyv i Mercedes

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Skrumpelever og kræft: Hepatitis-virus tæt på at være under kontrol blandt socialt udsatte

Annonce