Annonce
Hus og have

Eksperten: Familiehandler hitter blandt sommerhusejerne i Region Syddanmark

De nuværende ejendomsvurderinger er fra 2011, og derfor er der i øjeblikket mange penge at spare ved at benytte sig af reglerne for familiehandler. Men da de nye vurderinger sendes ud fra juli 2020, skal man ikke vente alt for længe, hvis man vil være sikker på at overdrage boligen på attraktive vilkår. Særligt blandt sommerhusejerne er finten i øjeblikket populær.

Normalt inddrager man en ejendomsmægler, når man ønsker at sælge sin bolig. Ejendomsmægleren finder en køber, og den endelige pris forhandles. Derved kan man sige, at handlen er indgået mellem to uafhængige parter, der hver især har modsatrettede interesser. Sælgeren ønsker den højest mulige pris, mens køberens ønsker den lavest mulige.

Sådan foregår det ikke ved familiehandler. Her kan forældrene for eksempel have en interesse i at overdrage deres sommerhus på lukrative vilkår til deres voksne børn som en form for arveforskud.

Efter de nuværende regler kan overdragelsen ske til et nærtstående familiemedlem til 15 procent under den seneste offentlige ejendomsvurdering. I øjeblikket er det vurderingen fra 2011, da de offentlige ejendomsvurderinger har været suspenderet siden 2013. De gamle vurderinger betyder, at den offentlige vurdering ofte ligger er godt stykke under den reelle salgspris, og det gør familiehandler attraktive.

Derfor kan det ikke undre, at cirka 20 procent af alle sommerhushandler i Region Syddanmark i øjeblikket foregår som familiesalg.

I Region Syddanmark koster et gennemsnitligt sommerhus ifølge Danmarks Statistik 1.480.000 kroner. Den offentlige vurdering lyder dog kun på 1.340.000 kroner, og ifølge 15-procents-reglen kan sommerhuset derfor overdrages til et nærtstående familiemedlem for 1.140.000 kroner.

Det indebærer med andre ord, at børnene kan overtage sommerhuset for 340.000 kroner under den reelle markedspris.

For børnene betyder familiehandlen dermed, at de får sommerhuset til en kraftigt reduceret pris, og de derfor har nemmere ved at blive kreditgodkendt og betale ydelse, hvis de har brug for finansiering. I det konkrete tilfælde, hvor købesummen er på 1.140.000 kroner, kan sommerhuset finansieres med en kombination af bank- og realkreditlån for helt ned til cirka 2000 kroner om måneden efter skat, hvis man ønsker fast rente på realkreditlånet, og for ned til omkring 1000 kroner, hvis man ønsker variabel.

Samtidigt betyder overdragelsen, at de voksne børn slipper for at betale arveafgift af de 340.000 kroner, der udgør forskellen mellem sommerhusets reelle markedspris og den faktiske salgspris i familiehandlen. Det giver i sig selv en besparelse på over 50.000 kroner.

For forældrene betyder familiehandlen, at de har mulighed for at se deres børn få glæde af arveforskuddet, og at de samtidigt får flere penge til rådighed, da de ikke længere behøver at bekymre sig om terminer og ejendomskatter og muligvis også får et kontant beløb i hånden, hvis friværdien har været stor.

Har forældrene ikke selv behov for de ekstra kontanter, kan de vælge at give børnene et anfordringslån på det beløb, sommerhuset handles til. Børnene behøver ikke betale renter eller afdrag på gælden, og forældrene kan fra år til år beslutte at give både børn og svigerbørn en skattefri pengegave, som børnene efterfølgende kan bruge på at nedbringe gælden.

Pengegaven er i 2019 skattefri, hvis den holder sig under 65.700 kroner pr. forælder til et barn og på 23.500 kroner til svigerbørn.

Inden man begiver sig ud i familiehandlen, er det dog altid en god idé at kontakte en advokat, så man får taget højde for alle juridiske aspekter og derved undgår eventuelle kedelige overraskelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce