Annonce
Hus og have

Eksperten: Familiehandler hitter blandt sommerhusejerne i Region Syddanmark

Annonce

De nuværende ejendomsvurderinger er fra 2011, og derfor er der i øjeblikket mange penge at spare ved at benytte sig af reglerne for familiehandler. Men da de nye vurderinger sendes ud fra juli 2020, skal man ikke vente alt for længe, hvis man vil være sikker på at overdrage boligen på attraktive vilkår. Særligt blandt sommerhusejerne er finten i øjeblikket populær.

Normalt inddrager man en ejendomsmægler, når man ønsker at sælge sin bolig. Ejendomsmægleren finder en køber, og den endelige pris forhandles. Derved kan man sige, at handlen er indgået mellem to uafhængige parter, der hver især har modsatrettede interesser. Sælgeren ønsker den højest mulige pris, mens køberens ønsker den lavest mulige.

Sådan foregår det ikke ved familiehandler. Her kan forældrene for eksempel have en interesse i at overdrage deres sommerhus på lukrative vilkår til deres voksne børn som en form for arveforskud.

Efter de nuværende regler kan overdragelsen ske til et nærtstående familiemedlem til 15 procent under den seneste offentlige ejendomsvurdering. I øjeblikket er det vurderingen fra 2011, da de offentlige ejendomsvurderinger har været suspenderet siden 2013. De gamle vurderinger betyder, at den offentlige vurdering ofte ligger er godt stykke under den reelle salgspris, og det gør familiehandler attraktive.

Derfor kan det ikke undre, at cirka 20 procent af alle sommerhushandler i Region Syddanmark i øjeblikket foregår som familiesalg.

I Region Syddanmark koster et gennemsnitligt sommerhus ifølge Danmarks Statistik 1.480.000 kroner. Den offentlige vurdering lyder dog kun på 1.340.000 kroner, og ifølge 15-procents-reglen kan sommerhuset derfor overdrages til et nærtstående familiemedlem for 1.140.000 kroner.

Det indebærer med andre ord, at børnene kan overtage sommerhuset for 340.000 kroner under den reelle markedspris.

For børnene betyder familiehandlen dermed, at de får sommerhuset til en kraftigt reduceret pris, og de derfor har nemmere ved at blive kreditgodkendt og betale ydelse, hvis de har brug for finansiering. I det konkrete tilfælde, hvor købesummen er på 1.140.000 kroner, kan sommerhuset finansieres med en kombination af bank- og realkreditlån for helt ned til cirka 2000 kroner om måneden efter skat, hvis man ønsker fast rente på realkreditlånet, og for ned til omkring 1000 kroner, hvis man ønsker variabel.

Samtidigt betyder overdragelsen, at de voksne børn slipper for at betale arveafgift af de 340.000 kroner, der udgør forskellen mellem sommerhusets reelle markedspris og den faktiske salgspris i familiehandlen. Det giver i sig selv en besparelse på over 50.000 kroner.

For forældrene betyder familiehandlen, at de har mulighed for at se deres børn få glæde af arveforskuddet, og at de samtidigt får flere penge til rådighed, da de ikke længere behøver at bekymre sig om terminer og ejendomskatter og muligvis også får et kontant beløb i hånden, hvis friværdien har været stor.

Har forældrene ikke selv behov for de ekstra kontanter, kan de vælge at give børnene et anfordringslån på det beløb, sommerhuset handles til. Børnene behøver ikke betale renter eller afdrag på gælden, og forældrene kan fra år til år beslutte at give både børn og svigerbørn en skattefri pengegave, som børnene efterfølgende kan bruge på at nedbringe gælden.

Pengegaven er i 2019 skattefri, hvis den holder sig under 65.700 kroner pr. forælder til et barn og på 23.500 kroner til svigerbørn.

Inden man begiver sig ud i familiehandlen, er det dog altid en god idé at kontakte en advokat, så man får taget højde for alle juridiske aspekter og derved undgår eventuelle kedelige overraskelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce