Annonce
Hus og have

Eksperten: Følger du boligmoden? Disse boliglån hitter på Fyn

Annonce

I samarbejde med Megafon har TV2 tidligere forsøgt at klarlægge danskernes fordomme om hinanden. Undersøgelsen viste, at danskerne opfatter fynboerne som venlige, hyggelige, imødekommende og jordnære, og som datter af to fynboer og med en stor familie på Fyn er min egen konklusion, at de positive fordomme holder stik. Det er rart at være sammen med en fynbo.

Men hvordan er fynboerne egentlig, når de vælger boliglån? Skal lånet have fuld skrue på afdragsfriheden og top risiko på rentebindingen, eller er fynboerne mere til de sikre lån, hvor renten er fast i alle 30 år, og hvor gælden stille og roligt barberes ned termin for termin?

Hvis spørgsmålet undersøges ved hjælp af data fra Nordea Kredit, er konklusionen klar. Fynboerne har en forkærlighed for de fastforrentede lån, og de fleste fynboer kan også godt lide at have lidt penge stående i friværdien, hvorfor mange vælger af betale afdrag på deres gæld.

Fynboerne er dog ikke den mest forsigtige befolkningsgruppe i Danmark, når det kommer til boliglån, da de overgås af både bornholmere, vest- og sydsjællændere samt vestjyder, når snakken falder på, hvor ofte de vælger et fastforrentede lån, og desuden af boligejerne i Sydjylland, når præferencen for at betale afdrag også inddrages.

Konkret har 42 pct. af de fynske boligejere valgt at finansiere deres ejendom med et fastforrentet lån med afdrag, mens det samme gør sig gældende for 65 pct. af bornholmerne og 51 pct. af vest- og sydsjællænderne. Så i det lys må fynboerne betragtes som ganske risikovillige.

I både Nordsjælland og København By, der er de landsdele, hvor færrest boligejere har et fastforrentet lån med afdrag, er andelen dog nede på 29-30 pct., hvorfor fynboerne fremstår mere sikkerhedssøgende i denne sammenhæng.

Nu kunne man trække en anden pointe fra TV2s undersøgelse af danskernes syn på hinanden frem. Nemlig den om københavnerne, der har ry for at være mere fremme i skoene end beboerne i de øvrige landsdele. Men når man dykker ned i tallene, så viser det sig dog, at københavnerfordommen ikke helt holder stik. I hvert fald er det ikke kun københavnerne, der er glade for variabelt forrentede lån uden afdrag, men også jyderne i og omkring Århus. I Østjylland er det således kun 31 pct. af alle lån, der både har fast rente og afdrag, hvilket kun er marginalt højere end i hovedstaden.

Man kan således ikke tale om en særlig type personlighed for boligejerne, afhængig af om de bor øst eller vest for Storebælt, men snarere om, at sandsynligheden for variabel rente og afdragsfrihed stiger, jo højere boligpriserne er i den enkelte landsdel. Om det skyldes en større lyst til risiko eller blot det faktum, at den umiddelbare besparelse ved et variabelt forrentet lån bliver stadig mere synlig, jo større lånet er, siger tallene ikke noget om, men at begge faktorer spiller en rolle, er et godt bud. De seneste otte år er boligpriserne nemlig steget væsentligt mere i de dyre dele af landet end i de billigere, og med større friværdi følger som regel også et lidt større bolværk mod risiko, og dermed en større risikovillighed f.eks. over for stigende renter.

Der er således ganske stor forskel på, hvordan danskerne finansierer deres bolig rundt omkring i landet, og overordnet set ligger fynboerne en lille smule til den forsigtige side, uden dog at skille sig mærkbart ud fra landsgennemsnittet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce