Annonce
Hus og have

Eksperten: Følger du boligmoden? Disse boliglån hitter på Fyn

I samarbejde med Megafon har TV2 tidligere forsøgt at klarlægge danskernes fordomme om hinanden. Undersøgelsen viste, at danskerne opfatter fynboerne som venlige, hyggelige, imødekommende og jordnære, og som datter af to fynboer og med en stor familie på Fyn er min egen konklusion, at de positive fordomme holder stik. Det er rart at være sammen med en fynbo.

Men hvordan er fynboerne egentlig, når de vælger boliglån? Skal lånet have fuld skrue på afdragsfriheden og top risiko på rentebindingen, eller er fynboerne mere til de sikre lån, hvor renten er fast i alle 30 år, og hvor gælden stille og roligt barberes ned termin for termin?

Hvis spørgsmålet undersøges ved hjælp af data fra Nordea Kredit, er konklusionen klar. Fynboerne har en forkærlighed for de fastforrentede lån, og de fleste fynboer kan også godt lide at have lidt penge stående i friværdien, hvorfor mange vælger af betale afdrag på deres gæld.

Fynboerne er dog ikke den mest forsigtige befolkningsgruppe i Danmark, når det kommer til boliglån, da de overgås af både bornholmere, vest- og sydsjællændere samt vestjyder, når snakken falder på, hvor ofte de vælger et fastforrentede lån, og desuden af boligejerne i Sydjylland, når præferencen for at betale afdrag også inddrages.

Konkret har 42 pct. af de fynske boligejere valgt at finansiere deres ejendom med et fastforrentet lån med afdrag, mens det samme gør sig gældende for 65 pct. af bornholmerne og 51 pct. af vest- og sydsjællænderne. Så i det lys må fynboerne betragtes som ganske risikovillige.

I både Nordsjælland og København By, der er de landsdele, hvor færrest boligejere har et fastforrentet lån med afdrag, er andelen dog nede på 29-30 pct., hvorfor fynboerne fremstår mere sikkerhedssøgende i denne sammenhæng.

Nu kunne man trække en anden pointe fra TV2s undersøgelse af danskernes syn på hinanden frem. Nemlig den om københavnerne, der har ry for at være mere fremme i skoene end beboerne i de øvrige landsdele. Men når man dykker ned i tallene, så viser det sig dog, at københavnerfordommen ikke helt holder stik. I hvert fald er det ikke kun københavnerne, der er glade for variabelt forrentede lån uden afdrag, men også jyderne i og omkring Århus. I Østjylland er det således kun 31 pct. af alle lån, der både har fast rente og afdrag, hvilket kun er marginalt højere end i hovedstaden.

Man kan således ikke tale om en særlig type personlighed for boligejerne, afhængig af om de bor øst eller vest for Storebælt, men snarere om, at sandsynligheden for variabel rente og afdragsfrihed stiger, jo højere boligpriserne er i den enkelte landsdel. Om det skyldes en større lyst til risiko eller blot det faktum, at den umiddelbare besparelse ved et variabelt forrentet lån bliver stadig mere synlig, jo større lånet er, siger tallene ikke noget om, men at begge faktorer spiller en rolle, er et godt bud. De seneste otte år er boligpriserne nemlig steget væsentligt mere i de dyre dele af landet end i de billigere, og med større friværdi følger som regel også et lidt større bolværk mod risiko, og dermed en større risikovillighed f.eks. over for stigende renter.

Der er således ganske stor forskel på, hvordan danskerne finansierer deres bolig rundt omkring i landet, og overordnet set ligger fynboerne en lille smule til den forsigtige side, uden dog at skille sig mærkbart ud fra landsgennemsnittet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce