Annonce
Hus og have

Eksperten: Er din radiator indstillet korrekt?

Den første nattefrost har ramt os, og de fleste af os har nok tændt radiatorerne nu, men har du indstillet dem korrekt? Når du indstiller dine radiatorer og termostater korrekt, får du først og fremmest en mere stabil rumtemperatur og et mere behageligt indeklima. Desuden sparer du penge på din varmeregning.

Den ideelle rumtemperatur er 21 grader. Hvor meget din termostat skal stå på for at opnå 21 grader kan variere fra bolig til bolig, så du må prøve dig frem. Termostaten bør dog ikke stå på mere end 3½.

Er du nødt til at skrue din radiator længere op for at opnå en stabil rumtemperatur, kan det være tegn på, at fremløbstemperaturen på dit varmeanlæg er for lav. Kontakt eventuelt din vvs'er, hvis du er i tvivl.

For hver grad du hæver temperaturen, stiger dit varmeforbrug med cirka fem procent. Det kan derfor godt betale sig at holde øje med temperaturen og bruge lidt tid på at indstille radiatorerne korrekt. Ved at have en ensartet temperatur i alle boligens rum slipper du for varmetab til for eksempel det kolde bryggers.

Selvom du husker at lukke døren til husets kølige rum, vil der nemlig stadig trænge kold luft derfra til de tilstødende rum. Den kolde luft vil få de tændte radiatorer i de opvarmede rum til at arbejde en lille smule hårdere, end de ellers skulle. Dermed bliver besparelsen på at undgå opvarmning af enkelte rum ofte forsvindende lille på bundlinjen.

Er der rum i din bolig, som du ikke ønsker at opvarme, bør du altid lukke døren ind til rummet, og du bør aldrig sænke temperaturen til under 14 grader. Ellers kan der opstå problemer med kondens, fugt og skimmel.

Mange radiatorer bliver ikke udnyttet korrekt, fordi de bliver forhindret i at fordele varmen optimalt. For eksempel fordi de er tildækket af en sofa, eller der hænger gardiner ned foran. Det bremser varmen i at fordele sig ud i lokalet, og du opnår ikke fuld varmeeffekt af din tændte radiator, på trods af at den er indstillet korrekt. Sørg i stedet for, at varmen kan komme ud i rummet, ved ikke at dække dine radiatorer til, så får du mest gavn af dem.

Reaktionstiden på gulvvarme er typisk længere, end det er tilfældet med traditionelle radiatorer. Der kan derfor gå helt op til 12 timer, inden varmen slår igennem og har varmet huset op, så husk at give gulvvarmen tid til at finde sit leje, inden du skruer yderligere op eller ned.

Mange sænker temperaturen i hjemmet om natten eller om dagen, når de ikke er hjemme. Enten ved manuelt at skrue ned for varmen eller ved hjælp af automatisk indstilling af termostat og radiator i form af intelligent tidsstyring.

Det er naturligvis en god metode til at spare på varmeregningen, men kun hvis du ikke skruer for langt ned. Bliver rumtemperaturen mere end tre grader lavere, vil dine radiatorer nemlig skulle arbejde ekstra meget for igen at opnå et behageligt indeklima. Dermed bliver besparelsen på at sænke temperaturen brugt på en ekstraudgift til at genopvarme boligen.

For at skabe et godt og sundt indeklima er det vigtigt, at du lufter ud med gennemtræk i cirka fem minutter flere gange om dagen. Husk at skrue ned for hver enkelt radiator imens og tænd igen på den korrekte indstilling, når du er færdig.

Det kan være fristende i stedet at lade et vindue stå på klem hele dagen, men i forhold til varmeregningen er det sjældent en god idé. Når et vindue står åbent hele dagen, vil det nemlig resultere i afkøling af vægge og andre overflader. Det gør det sværere at genopvarme hele rummet efterfølgende.

Den samlede mængde forbrugte energi vil således være større, end hvis du i stedet blot luftede ud kortvarigt.

Årligt indkomstkrav ved køb af parcelhus på 140 kvadratmeter i de fynske kommuner

Odense: 731.949 kr.

Svendborg: 706.297 kr.

Middelfart: 687.271 kr.

Kerteminde: 677.820 kr.

Nyborg: 673.669 kr.

Faaborg-Midtfyn: 655.105 kr.

Nordfyns: 654.358 kr.

Assens: 652.057 kr.

Langeland: 642.341 kr.

Ærø: 625.006 kr.

Kilde: Realkredit Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Annonce