Annonce
Hus og have

Eksperten: Energirenover din bolig og spar penge

Døre og vinduer kan udskiftes for omkring 80.000 kroner på et lille hus. Foto: Colourbox
Annonce

Energiforbedringer er blevet stadig mere populære. Det skyldes ikke kun den stigende interesse for klimaet, men også de økonomiske gevinster, der ofte følger med, hvis man sørger for at renovere klogt.

Med en energiforbedring sænker man boligens CO2-udslip, familien får bedre komfort, og samtidig får boligen et lavere energimærke og dermed en mindre energiregning. Og i modsætning til for eksempel et nyt køkken eller bad, hvor smag og behag er forskellig, er de fleste boligkøbere enige i, at det er en stort plus, hvis boligen er hulmursisoleret, vinduerne energirigtige og taget velisoleret. Energiforbedringer giver derfor ikke kun grøn samvittighed, men også besparelser på det månedlige budget og en højere pris, den dag boligen skal sælges.

En tommelfingerregel siger, at hvis boligen er mere end 20 år gammel, så kan man roligt sætte energiforbedringer på to do-listen. I det tilfælde er det nemlig stor chance for, at energiforbedringen tjener sig selv hjem igen inden for en overskuelig fremtid til glæde for både miljø og pengepung.

Det er individuelt, hvor meget en energirenovering koster, da alle huse ikke er ens. Men har man et hus på 100 kvadratmeter, som man ønsker at hulmursisolere, kan det ofte gøres for cirka 20.000 kroner. Den udgift vil være tjent hjem igen i løbet af cirka 5 år.

Energirigtige døre og vinduer kan udskiftes for omkring 80.000 kroner på et lille hus, og varmeregningen vil ofte falde med 3000 kroner om året eller mere. Dermed tager det lidt længere tid at tjene investeringen hjem, men hvis man også tager højde for værdistigningen, og den komfort som et velisoleret hus indebærer, er der ofte tale om et ganske fornuftigt projekt.

Man kan sagtens energiforbedre sin bolig uden at fylde sparegrisen op først. Hvis der er friværdi i huset, er det som regel nemt at få et tillægslån i realkreditinstituttet, og er sparegrisen tom, eller har man kun behov for et mindre lån, er et banklån ofte den bedste løsning. I Nordea kan man for eksempel få et energisparelån til en variabel rente på 2,95 procent med op til 10 års løbetid, og hvor der hverken stilles krav om sikkerhed i boligen eller til den samlede belåningsgrad.

Andre banker har andre tilbud, så hvis huset trænger til en omgang, og man samtidig er interesseret i at gøre noget godt for klimaet, spare penge på varmeregningen eller gøre huset mere værd, er det et godt tidspunkt at gå i gang. Reglerne om håndværkerfradrag gør kun projektet endnu mere attraktivt.

Hvis man er i tvivl om, hvad der kan betale sig, hvor man starter, eller hvor meget det koster, kan man tage en energikonsulent med på råd, eller man kan høre banken, om de også kan hjælpe her.

I Nordea samarbejder vi for eksempel med BetterHome, der har Danfoss, Grundfos og Rockwool i ryggen.

Her tilbydes et gratis og uforpligtende energitjek med rådgivning om energibesparelser, indeklima og skybrudssikring, samt hjælp til at finde håndværkere, der matcher det konkrete projekt. Kvalitetstjek på indhentede tilbud og løbende sparring er også en del af pakken.

Det behøver altså ikke være besværligt at gøre noget godt for både klima og pengepung, og virker projekt uoverskueligt, kan man ofte søge hjælp i banken.

Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

OB

Michelsen: OB har betalt tilbage for 6-0-lussing

Annonce