Annonce
Hus og have

Eksperten: Coronakrisen får ikke danskerne til at holde sig tilbage på lånefronten

Illustration: Colourbox
Annonce

Selvom vi i høj grad stadig befinder os i en hverdag, hvor coronakrisen spøger, og hvor der fortsat er stor usikkerhed forbundet hermed, er danskerne ikke tilbageholdende med at optage realkreditlån. I tredje kvartal af året hjemtog danskerne således realkreditlån for 107 milliarder kroner. Dermed er det samlede realkreditudlån nu på 1073,5 milliarder kroner, viser nye tal fra finanssektorens brancheorganisation, Finans Danmark.

Den store låneappetit hos danskerne hænger godt sammen med, at vi siden genåbningen af dansk økonomi har oplevet en meget høj aktivitet på boligmarkedet. Især har interessen for sommerhuse været rekordhøj, og den udvikling i aktiviteten vil naturligt vise sig i realkreditudlånet. I tallene fra Finans Danmark kan man således også se, at der er givet 21.000 nye lån til køb af boliger. Det er 20 procent flere lån end i samme periode sidste år.

Samtidig har vi også oplevet faldende renter, siden den markante stigning vi så tilbage i marts. De faldende renter åbnede således op for flere låneomlægninger i det seneste kvartal, hvor særligt låntagere med fastforrentede 2-procents-lån udnyttede muligheden for at få en lavere rente på deres fastforrentede lån.

Langt de fleste låntagere vælger lån med fast rente. Hele 77 procent af bruttoudlånet for ejerboliger og fritidshuse er til fastforrentede lån, mens de resterende 23 procent dermed er til lån med variabel rente, herunder de klassiske rentetilpasningslån såsom F1-lånet.

Ser vi på det samlede realkreditudlån, er godt 51 procent af det samlede realkreditudlån til boligejerne i lån med fast rente. Det fastforrentede lån har stille og roligt vundet mere og mere indpas blandt boligejerne siden 2012, hvor det blot var 31 procent af det samlede udlån var lån med fast rente.

Der er ingen tvivl om, at det lave renteniveau spiller en væsentlig rolle i denne udvikling. Hertil kommer, at bidragssatserne er lavere på et fastforrentet lån, hvilket giver et incitament for at vælge denne type lån. Ser vi på de variabelt forrentede lån, har rentetilpasningslån med helt kort rentebinding tabt terræn de senere år, mens rentetilpasningslån med for eksempel 3- og 5-årig rentebinding har oplevet det modsatte.

Desuden fravælger danskerne i øjeblikket afdragsfrihed i højere grad, end de tidligere har gjort. Lån med afdragsfrihed udgør lige nu 43 procent af det samlede udlån. Dermed er brugen af afdragsfrihed faldet jævnt siden 2014, hvor andelen med afdragsfrihed var 57 procent. Det er fortsat låntagerne med variabel rente, der oftest kombinerer med afdragsfrihed. Således er 60 procent af lån med afdragsfrihed med variabel rente, mens de resterende 40 procent altså er fastforrentede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce