Annonce
forside

Ekspert vil lokke flere til udkanten: - Sæt færgepriserne ned

75 minutters færgerejse skal koste det samme som at køre i bil i lige så lang tid. Det mener lektor, Lise Lyck, som lørdag deltager i konferencen "Oprør fra udkanten".

75 minutters færgerejse skal koste det samme som at køre i bil i lige så lang tid. Det mener lektor, Lise Lyck, som lørdag deltager i konferencen "Oprør fra udkanten".

Det er ikke kun ærøboer, langelændere eller bornholmere, der oplever udfordringer som følge af centralisering og fraflytning.

Det fastslår lektor og forfatter til bogen "Udkantsdanmark og sammenhængskraften i Danmark", Lise Lyck.

Hun er lørdag trådt op foran godt 150 tilhørere på Ærø Friskole for at fortælle om essensen af sin bog.

- Et sted mellem 800.000 og en million danskere er ramt af følgerne af centralisering. Der er meget at tage fat på, siger hun og tilføjer, at en af udfordringerne på Ærø kan løses ved at skele til, hvordan man i Sverige og Norge håndterer fraflytning af udkantsområder.

Annonce
75 minutters færgerejse skal koste det samme som at køre i bil i lige så lang tid. Det mener lektor, Lise Lyck, som lørdag deltager i konferencen "Oprør fra udkanten".

Kørsel og sejlads skal koste det samme

- I Sverige er grundholdningen den, at veje og færger er det samme. Det betyder, at det er billigere at rejse med færge end i Danmark, siger hun og understreger, at den model dels gør det mere attraktivt at bosætte sig på en ø.

- Det betyder, at folk kan bevæge sig mere frit, og tager man Sverige, så kan turister her sejle med færge til Gotland langt billigere, end turister der vil til Bornholm, siger hun.

Lise Lyck er ankommet til Ærø allerede fredag og modtager lørdag klokken 11.55 bilfald i salen for sit oplæg.

- Politikerne skal stå til ansvar

Forinden har hun konkluderet, at udbyttet af konferencen "Oprør fra udkanten" skal føre til debat og spørgsmål, som politikerne skal tage alvorligt.

- Vi har et område her med rigtig mange mennesker der bor her og fortjener at leve under andre vilkår.

- Der er mange spørgsmål vi kan tage op. Hovedspørgsmålet til politikerne skal være, om vi skal lade stå til og lade udkanten affolke.

- Dem, der siger nej, skal forpligtes til at være med til at finde løsninger, som kan føre til handlinger, der kan gøre en forskel, siger hun.

Klokken 12.00 er konferencedeltagere og tilhørere gået til pause.


Næste oplægsholder er lektor ved Aarhus Universitet, Michael Bøss, som netop har udgivet "Folkestyrets rugekasser. Frivillige foreninger og folkestyre.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce