Annonce
Erhverv

Ekspert: - Vi kommer hurtigere ovenpå end efter finanskrisen

Brian Skovhus Jakobsen, partner i EY, Fyn.
EY har som en af de store revisions- og rådgivningsvirksomheder et godt indblik i, hvordan det går ude i erhvervslivet. Her giver partner og statsautoriseret revisor Brian Skovhus Jakobsen et bud på, hvordan coronakrisen har påvirket det fynske erhvervsliv.
Annonce

Mange har sammenlignet denne krise med finanskrisen. Hvad er de største ligheder, og hvad er de største forskelle?

- Den største forskel er helt klart, at virksomhederne er gået ind i krisen med et rigtigt stærkt fundament, god likviditet og store ordrebøger. Det sidste har gjort, at de både i marts og april har haft rigeligt at lave og også, at de på sigt vil have langt bedre mulighed for at komme godt igennem krisen. Den private opsparing i Danmark er også langt stærkere end under finanskrisen, så de private husholdninger er langt mindre berørte. Det gælder også boligmarkedet indtil videre, ligesom den finansielle sektor også er langt mere solid end under finanskrisen. Samlet indikerer dette, at krisen derfor vil være kortere end finanskrisen.

Hvordan vurderer du, fynsk erhvervsliv under ét kommer ud på den anden side?

- Jeg tror, at Fyn vil komme fornuftigt ud af krisen. Der vil være virksomheder, som ikke overlever krisen, og de fleste virksomheder vil i 2020 og 2021 tjene mindre, end de gjorde i 2019. På den positive side er der lavet et kvantespring på digitaliseringssiden. Virksomhederne har virkelig taget digitale møder til sig, både internt og overfor deres kunder. Det samme gælder hjemmearbejdspladser, som vi også har taget til os, og det kan have en positiv indflydelse på medarbejdernes trivsel på arbejdspladsen.

Bliver det på samme niveau som før krisen – eller bliver det en form for ”ny normal”?

- Jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle kunne komme tilbage på samme niveau som før krisen. Men der vil være både vindere og tabere i krisen, og nye markeder og produkter vil blive udviklet. Så det vil ikke nødvendigvis være de samme virksomheder, som fremover vil være de mest succesfulde. I EY Entrepreneur of The Year sætter vi i år fokus på virksomheder under titlen ”Muligheder i modgang”, som vil handle om virksomheder, der har formået at udvikle sig under krisen og set nyt potentiale. Vi skal nok hen i andet halvår af 2021, før vi er tilbage på normalt niveau med forbehold for usikkerhed i forhold til sygdommens udvikling på verdensplan.

Hvem får sværest ved at komme i gang?

- Virksomheder der vil være begrænset i deres aktivitet grundet politiske beslutninger. F.eks. er forsamlingsforbuddet og de lukkede grænser en stor forhindring for mange.

Hvem har ligefrem profiteret på krisen?

- Nogle medicinal-virksomheder har. Jeg tror også, det har gavnet den fynske robotindustri. Robotter vil blive efterspurgt i endnu højere grad fremover, og det er jo en industri, som vi klarer os fantastisk godt i på Fyn. Digitalisering er også blev langt mere aktuel, og behovet for at kunne arbejde digitalt vil stige. Derfor vil digitale løsninger også blive efterspurgt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Odense

Mand anholdt med hjemmelavet våben

Kerteminde

At blive voksen

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Kerteminde For abonnenter

Million-priser på Nordre Havnekaj fastsat: Nu sættes 18 eksklusive Kerteminde-huse til salg

Annonce