Annonce
Nordfyn

Forbrugere ved Nordfyns Vandværk får vand med pesticidrester: Ekspert mener, bestyrelsen kan være ulovlig

Senest om en uge skal bestyrelsen i Nordfyns Vandværk fremlægge en holdbar plan for at skaffe rent drikkevand, ellers kan Nordfyns Kommune vælge at gribe ind. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Om kun én uge skal bestyrelsen bag Nordfyns Vandværk aflevere en handlingsplan for hvordan, den vil skaffe rent drikkevand til forbrugerne. Men nu stiller en ekspert i foreningsjura spørgsmålstegn ved om bestyrelsen overhovedet er lovlig og beslutningsdygtig.
Annonce

Nordfyn: Lige nu drikker forbrugerne ved Nordfyns Vandværk i Krogsbølle vand med seks forskellige pesticidrester, hvoraf to af dem er langt over grænseværdierne. Senest den 4. december skal den nyvalgte bestyrelse i en realistisk plan redegøre overfor Nordfyns Kommunes natur- og miljøforvaltning, hvordan den vil skaffe rent vand til vandværkets forbrugere.

Seneste vandanalyse er offentliggjort den 20. november og viser et indhold af Desphenyl chloridazon på 28 gange det tilladte i forhold til grænseværdien og Methyl-desphenyl-chloridazon, der ligger seks gange over grænseværdien.

Vandværksbestyrelsen konstituerede sig den 26. september ovenpå det, som flere deltagere på generalforsamlingen dengang kaldte et decideret kup, der var sat i scene af en gruppe lokale landmænd. Landmænd, hvis jord vil blive berørt af en eventuelt ny råvandsledning og begrænsninger i sprøjtning omkring et nyt kildefelt.

Efter forløbet af generalforsamlingen valgte to medlemmer af bestyrelsen at trække sig. En meddelte sin afgang umiddelbart efter generalforsamlingen, mens en anden trak sig næste morgen.

Dermed er der i dag kun fire medlemmer af bestyrelsen, selvom det i vedtægterne fremgår, at der skal være mindst fem.

Den situation mener ekspert i foreningsjura, advokat Viggo Bækgaard, ikke er holdbar.

- Hvis der er mindre end fem medlemmer tilbage og der ikke er en suppleant, kan man i hvert fald argumentere for, at der skal indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling, mener Viggo Bækgaard.

Han slår også fast, at det er bestyrelsen selv, der står med ansvaret for, at bestyrelsen er beslutningsdygtig.

- Bestyrelsesansvar kan være en ganske alvorlig ting, hvis man ender i en retssag, siger han.

Viggo Bækgaard opfordrer også de eventuelt utilfredse andelshavere til at studere vedtægternes krav til en indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling, da han mener, det er en nærliggende mulighed.

Annonce

Vandværksforening: - Et fortolkningsspørgsmål

På Nordfyns Vandværks hjemmeside kan man læse, at bestyrelsen med kun fire medlemmer har fået grønt lys fra sin brancheforening, Danske Vandværkers, jurister, men på avisens henvendelse til Danske Vandværker er svaret ikke helt så klart.

Her henviser Danske Vandværkers juridiske rådgiver, Robert Jensen, til faglitteraturen, Ole Hasselbalchs "Foreningsret", hvor det nederst på side 351 fremgår: Hvis bestyrelsen imidlertid reduceres så meget, at den ikke mere er beslutningsdygtig i henhold til vedtægten, eller rent praktisk bliver ude af stand til at løfte opgaverne, må der indkaldes til ekstraordinær generalforsamling.

- Men kan man så ikke netop sige, at i dette tilfælde er man ikke længere beslutningsdygtig i henhold til vedtægten? Når vedtægten siger, at der skal være et ulige antal medlemmer og minimum fem. Nu er der ingen suppleanter, og man er et lige antal medlemmer?

- Det kommer an på en fortolkning, og jeg vil ikke fortolke i forhold til den konkrete sag, lyder det fra juridisk rådgiver Robert Jensen.

Annonce

Kommunen kan gribe ind

Bestyrelsesformand i Nordfyns Vandværk, Steen Madsen, mener, at bestyrelsen har sikret sig så godt, man har haft mulighed for.

- Vi har både spurgt Danske Vandværker og en jurist i mit eget netværk, hvor vi har fået at vide, at bestyrelsen kunne køre videre, fortæller han.

Det er store beslutninger, der i den kommende tid ligger foran bestyrelsen, hvor udgifterne til rent drikkevand i den tidligere bestyrelses plan var vurderet til at ligge i omegnen af 10 millioner kroner.

Hvis ikke Nordfyns Vandværk kan fremlægge en troværdig alternativ plan for at skaffe rent drikkevand til sine mere end 1000 husstande den 4. december, så kan resultatet være, at Nordfyns Kommune griber ind i sagen.

- Som tilsynsmyndighed skal vi vurdere, om den plan vandværket har lagt frem om en uge er realistisk - og om den er realistisk at gennemføre indenfor den igangværende dispensationsperiode. Hvis det ikke er tilfældet, så har vi mulighed for at udføre en såkaldt selvhjælpshandling. Det vil kort fortalt sige, at vi går ind og gør det for dem. Så vil Nordfyns Kommune iværksætte det nødvendige arbejde for, at forbrugerne hurtigst muligt får rent vand, fortæller Mette Højby, der er natur- og miljøchef i Nordfyns Kommune.

En selvhjælpshandling vil typisk betyde, at kommunen får udført opgaven og efterfølgende sender regningen til vandværket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Odense

Fyns Politi: Personer i voldsom bilulykke på Østerbro har ikke tilknytning til bandemiljøet

Annonce