Annonce
Indland

Ekspert: Spareplan sparer ingen penge

De 10 milliarder, som staten og kommunerne, skal finde i budgetterne ryger direkte videre til især sygehuse. De hjælper ikke Danmarks generelle økonomi.

Det ligner en spareplan, når staten og kommunerne skal presse 10 milliarder ekstra ud af budgettet. Men pengene bliver brugt med det samme og lapper ikke på hullet i statskassen.

Det siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole, der er Ph.d. i statskundskab.

- Når man flytter økonomiske ressourcer fra et område til et andet, så sparer man samlet set ingenting. Man foretager bare en omprioritering, siger Roger Buch.

Derfor skal der flere "rigtige" besparelser til for at få Danmarks økonomi på ret kurs i forhold til EU's krav og nedbringe underskuddet på statsfinanserne.

Og det vil kunne mærkes, når de rammer.

- Besparelser og effektiviseringer kan man til enhver tid gennemføre, men ikke uden at borgerne kommer til at mærke det. Der er ikke så meget fedt tilbage, man kan skære væk uden, at det kan mærkes, siger Roger Buch.

Cheføkonom hos Danske Bank, Steen Bocian, kan heller ikke se, at dagens spareplan skulle hjælpe på Danmarks samlede økonomi.

- Rent nationaløkonomisk set indeholder dagens udmelding intet nyt. Nedskæringerne i staten og kommunerne modgås af flere udgifter andre steder i det offentlige system - og dermed er det vanskeligt at sige noget sikkert om en nationaløkonomisk effekt på beskæftigelsen, siger Steen Bocian i en pressemeddelelse.

Regeringen har bebudet, at staten skal spare seks milliarder kroner frem til 2013 og kommunerne skal spare fire. De i alt 10 milliarder skal gå til sygehuse, skoler og svage grupper, der får tilført henholdsvis fem, to og tre milliarder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce