Annonce
Assens

Ekspert: Sådan gør du, hvis dit barn er involveret i stoffer

Misbrugsekspert Henrik Rindom har arbejdet med børn og unge i over 30 år. I dag er han tilknyttet Novavi Stofrådgivningen, hvor han blandt andet vejleder børn og unge om problemer relateret til stoffer. Her kommer han med nogle gode råd til, hvordan du kan undgå, at dit barn kommer i ind i et misbrug, og hvad du kan gøre, hvis det allerede er sket.

Henrik Rindom har arbejdet med børn og unge i misbrug i godt tre årtier. Han synes stadig, at noget af det mest givende er, når man kan se, man har gjort en forskel et ungt menneske. Arkivfoto: Lars Juul.

1. Kom tættere på de unge. Det absolut vigtigste er, at der er mulighed for at skabe relation mellem den unge og de voksne. Hvis personen ikke vil komme til eksempelvis misbrugscenteret, så må man komme ud til den unge. Det er vigtigt, at den unge føler nærhed fra de voksne. Det er ligegyldigt, om det er forældre eller fodboldtræneren eller en tredje. Man skal ikke acceptere et nej, men hele tiden sørge for at være fysisk til stede. Det er ikke nok, bare at prøve at ringe hele tiden.

2. Tal med de unge om deres liv og stoffer. Lær noget om de unges forhold til stoffer. De fleste forældre ved ikke ret meget om det, og det gør det svært for dem at tale med den unge på en respektfuld måde om den kultur, den unge befinder sig i. Spørg ind til deres liv. Hvordan går det i klassen? Hvem bestemmer mest? Hvordan er det med mobning? Jo mere man snakker med dem, jo lettere er det at tale om de tungere emner, når de dukker op. Lad være med at tro, at børnene ikke ved noget om stoffer. De unge ved godt, hvem der har prøvet hvad i deres klasser. Og de ved godt, at man kan få det og det, fordi ens klassekammerat er kæreste med en, der har købt noget engang.

3. Drag paralleller til dig selv. Fortæl den unge om, hvordan det er for dig. Fortæl om, at du også har det svært på arbejde, måske fordi du ikke rigtig kan lide dem, der bestemmer, og du er ikke rigtig enig i den måde, de bestemmer på.

4. Hvis den unge er i et misbrug, så lad være med at gå direkte over til at tale om et stop. Start med at tale om, hvordan vedkommende håndterer sit misbrug, så det er mindst muligt skadeligt. Lad være med bare at sige "kom, nu skal du i behandling." Det kan lyde tåbeligt, men fortæl, at hvis vedkommende skal have fat i penge, så skal de kun begå tyveri og ikke røveri. Vær på lige fod med den unge. Tal om pusheren. Er hans priser fornuftige? Kan du få det billigere andre steder? Ofte får man jo en relation med den unge, der gør, at personen godt vil tale noget mere om andre ting. Jeg tror aldrig, jeg har mødt nogen, som ikke i et af hjertets fire kamre godt vidste, at det her er der ingen fremtid i. Det handler om at skabe en atmosfære, hvor den unge føler, at der kan tales om alt, fordi man ikke er fordømmende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Elcykel stjålet

112

Tyv tog værktøj

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce