Annonce
Odense

Ekspert om rådmands læk: Ikke et juridisk problem

Frederik Waage er juraprofessor på Syddansk Universitet. Privatfoto
Juridisk ekspert ser ikke umiddelbart forvaltningsretlige problemer i rådmand Søren Windells læk af et sparekatalog på Ældre- og Handicapudvalgets dagsorden. - Men en rådmand må ikke tale usandt, siger han.
Annonce

Der er formentlig ikke foregået noget ulovligt, da rådmand Søren Windell (K) forud for et møde i Ældre- og Handicapudvalget lækkede dele af dagsordenen til pressen, inden de øvrige udvalgsmedlemmer havde adgang til dagsordenen.

Det vurderer juraprofessor fra SDU Frederik Waage, der er ekspert i forvaltningsret.

- Det kan jo selvfølgelig give samarbejdsproblemer, og det kan være uhensigtsmæssigt, men hvis der er tale om et dokument, som er på vej til at blive offentliggjort, så har jeg umiddelbart vanskeligt ved at se, at der kan være et juridisk problem i det, lyder det fra Frederik Waage.

- Spørgsmålet er hvornår et dokument er internt, og hvornår det det overgår til at blive eksternt. Det her er, så vidt jeg kan forstå, et dagsordenspunkt, som der ikke er hemmelighed omkring i øvrigt, og som er på vej til at blive offentligt, og det er væsentligt, tilføjer han.

Ældre- og Handicapudvalget blev tirsdag enige om en resolutionstekst som konklusion på sagen om rådmand Søren Windells læk til pressen af et sparekatalog og efterfølgende løgn om sagen til udvalget. I teksten retter udvalget en dyb kritik af rådmanden og stiller en række spørgsmål til hans ageren som rådmand.

Søren Windell har erkendt, at det var ham, der fra sin private mail sendte sparekataloget til TV 2/Fyn, inden dagsordenen blev sendt til de øvrige udvalgsmedlemmer og lagt offentligt frem.

Annonce

Brug af privat mail

Udvalget har i resolutionsteksten stillet en række spørgsmål, som man ønsker afklaret ved et kommende møde. Blandt andet er udvalget interesseret i at få belyst, om en rådmand må bruge sin private mail til at sende officielle dokumenter fra, for på den måde omgå reglerne om aktindsigt.

Men det har ingen betydning, om en mail er sendt fra en privat eller en officiel mailadresse i forhold til aktindsigt. Også en privat mail vil være omfattet af reglerne om aktindsigt, siger Frederik Waage.

- Det vil være i strid med offentlighedsloven, hvis man ikke udleverer de dokumenter udefrakommende har ret til at få indsigt i, men ikke i sig selv i strid med offentlighedsloven at bruge en privat mail. Noget andet er, at der kan være it-sikkerhedsmæssige problemer i at videregive kommunens oplysninger via en privat mailadresse. I det her tilfælde, hvor det drejer sig om et offentligt tilgængeligt dagsordenspunkt, nærmere man sig dog en bagatelgrænse.

Det er imidlertid et problem, at rådmanden har talt usandt overfor udvalget, vurderer professoren:

- Som embedsmand må man ikke tale udsandt, og som rådmand varetager han en embedsmandsfunktion. Her gælder en almindelig sandhedspligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Påvirket fynbo fik taget bilen

Annonce