Annonce
Indland

Ekspert om Odense-skandaler: Indenrigsministeriet må gå ind i sagen

Forvaltningsretsekspert Roger Buch mener, at tiden er moden til, at Indenrigsministeriet skrider ind i forhold til skandalerne i Odense Kommune.

Forvaltningsretsekspert Roger Buch mener, at tiden er kommet til, at Indenrigsministeriet skrider ind over Odense Kommune og laver en egentlig kulegravning af de mange skandaler.

Når en række skandaler i en kommune viser samme mønster og når op på et tocifret millionbeløb, bør det påkalde sig Indenrigsministeriets opmærksomhed.

Det mener Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og en af Danmarks førende eksperter i offentlig forvaltning.

- Med dette tredje eksempel har skandalen beløbsmæssigt fået et omfang på et tocifret millionbeløb, som må påkalde sig Indenrigsministeriet og Statsforvaltningens opmærksomhed og reaktion. Når der efter samme mønster igen og igen sker ulovligt erhvervsstøtte, kan det ikke blot bortforklares som menneskelige og enkeltstående fejl - eller som udtryk for problemer i en hektisk opstartsfase, som Odense Kommune selv konkluderede i en evaluering af forløbet sidste år, siger Roger Buch, der mener, at der efterhånden tegner sig et billede af Odense Kommune som et tag-selv-bord for private virksomheder.

- De nye afsløringer viser, at Odense Kommune formentlig ulovligt har støttet fodboldklubben OB og Odense Sport & Event. Afsløringen følger samme mønster, som de tidligere sager. Kommunen fremstår næsten som et tag selv-bord, hvor virksomheder blot kan bede om flere penge af kommunen, så sendes der flere, siger han.

Annonce

Ligner mere og mere Farum

Både Roger Buch og Sten Bønsing fra Aalborg Universitet drog i forbindelse med sagen om støtten til koncerten med Sting og Paul Simon paralleller til Farumsagen, hvor kommunen og ikke mindst borgmester Peter Brixtofte var for gavmilde med støtten.

Den parallel er nu blevet endnu mere styrket, siger Roger Buch.

- Sagen giver umiskendeligt mindelser om Farumsagen, som også startede med et enkelt problem, men efterhånden afslørede en kommune og en borgmester, som i massivt omfang så stort på love og regler, blandet andet for at støtte den lokale fodboldklub. Der er brug for en omfattende kulegravning af Odense Kommune, som ikke alene kan overlades til et advokatfirma. Undersøgelsen kan afsløre, om der er endnu flere brud på love og regler og kan fastslå, hvilke embedsmænd og eventuelle kommunalpolitikere, som er ansvarlige, siger Roger Buch, der understreger, at undersøgelsen både bør rette sig mod embedsværket og politikerne:

- Som i alle andre skandalesager bliver de tre fundamentale spørgsmål: Hvem traf hvilke beslutninger hvornår? Hvem vidste eller burde undervejs have kendt til disse beslutninger, og hvem kunne eller burde undervejs have stoppet ulovlighederne. Søgelyset retter sig ikke blot imod de ledende embedsmænd, men også borgmester og øvrige ledende politikere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce